مشهد - معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي از انتشار كتاب جامع آثار تاريخي ثبت شده اين استان در فهرست آثار ملي، خبر داد.

به گزارش روابط عمومی این اداره كل، حسین عباس زاده گفت: استان خراسان رضوی با توجه به گستردگی جغرافیایی و غنای تاریخی، فرهنگی و تعدد اقوام و طوایف، دارای آثار بیشماری در قالب بناهای تاریخی، تپه و محوطه های تاریخی و میراث معنوی است كه هر كدام به تنهایی دایره المعارفی از تاریخ، هنر، فرهنگ و معماری این سرزمین می باشد.

وی اظهار داشت: نخستین اقدام برای ثبت آثار استان در فهرست آثار ملی با تهیه پرونده كارشناسی بنای تاریخی 'بازه هور' در سال 1310 خورشیدی آغاز شد و پس از آن ابنیه دیگری نظیر 'میل خسرو گرد'، 'برج فیروز آباد'، 'میل كرات'، 'مسجد جامع خسرو گرد' و دیگر آثار در این فهرست قرار گرفت به طوری كه این روند همچنان با تهیه پرونده ها در فرمتی ویژه ادامه دارد.

وی گفت: هم اكنون 917 اثر استان خراسان رضوی در قالب بنای تاریخی، مجموعه های معماری، بافتها، اماكن متبركه و بقاع ، بناهای آرامگاهی، معماری و دستكند، سنگ نگاره، پناهگاه و غار تاریخی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

عباس زاده افزود: با توجه به نیازی كه در جامعه علمی، دانشجویی و پژوهشی در زمینه شناخت كارشناسانه و معرفی بهینه این آثار احساس می شد، اقدام برای تهیه این كتاب توسط كارشناسان مرتبط از سال 1389 آغاز و مقدمات آن به انجام رسید كه روند تكمیل اطلاعات این مجموعه ارزشمند تاكنون ادامه دارد.

وی گفت: كتاب مذكور كه نخستین كتاب جامع در زمینه آثار تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی است شامل اطلاعاتی از قبیل نام اثر، موقعیت مكانی اثر، مختصات جغرافیایی، قدمت، شماره و تاریخ ثبت، مشخصات معماری و عناصر تزئینی، كتیبه های ابنیه، فهرست اعلام (نام مكان وآثار) است و در كنار آن جدیدترین نقشه و همچنین تصاویر اثر ارائه می شود.

معاون میراث فرهنگی خراسان رضوی افزود: این كتاب جامع، حاوی معرفی 917 اثر ثبت شده این استان در قالب فرمتی خاص به استثناء تپه و محوطه های تاریخی است.

وی گفت: این كتاب پس از طی مراحل نهایی قرار است در قطع رحلی بزرگ در 28 اردیبهشت امسال همزمان با روز جهانی موزه و هفته میراث فرهنگی رونمایی شود./1

7496 /664