دماوند - گسترش بي رويه شهرنشيني نه فقط موجب از بين رفتن موهبات خدادادي مي شود، بلكه بسياري از منابع درآمدي، توليدات كشاورزي و صنايع غذايي را نيز نابود مي كند.

به گزارش ایرنا از شرق استان تهران، با گسترش شهرنشینی و هجوم روستائیان به شهرها علاوه بر اینكه بخش های سبز داخل شهرها به ساختمان های مسكونی و برج های تجاری بلند تغییر شكل می دهد، موجب تغییر كاربری اراضی كشاورزی و باغات پیرامون(اراضی حریم شهر) نیز می شود.

حفظ اراضی و باغات از دغدغه های جوامع روبه رشد و صنعتی است و احداث كارخانجات و گسترش صنایع مختلف نه فقط عموماً بر روی زمینهای سرسبز و باغها صورت می گیرد، بلكه به علت ایجاد آلودگیهای زیست محیطی زمینها و باغهای پیرامون خود را به خشكزار تبدیل می كند.

طنز تلخ این پدیده آن است كه تراكم جمعیت به دلایل مذكور باعث شده تا روستائیان دیروز و شهرنشینان امروز فضای آلوده و پر سر و صدای شهرها را غیرقابل تحمل بیابند و در جستجوی پناهگاهی آرام برای فرار از محیط شهری برآیند.

در نتیجه افزایش جمعیت شهرها، از یكسو شاهد تخریب فضای سبز این مناطق و از سوی دیگر تخریب باغات محلات ییلاقی هستیم و مشكلات و آلودگی های صوتی و جوی شهرهای بزرگ، شهرنشینان را واداشته تا زمین های كشاورزی و باغستان های اطراف شهرها را برای گذران روزهای تعطیل و پایان هفته ها به ویلاهای شخصی تبدیل كنند.

رییس امور اراضی جهاد كشاورزی شهرستان دماوند، در خصوص از بین رفتن منابع و محصولات تولیدی كشاروزی و فضای سبز و باغات در استان تهران گفت: شهری همچون تهران كه روزگاری باغستان ایران شناخته می شد و شهرهای ری و شمیرانات آن به عنوان تفرجگاه شاهان و امیران بود، اكنون به عنوان آلوده ترین شهرهای جهان لقب گرفته است.

'رسول لطفی خاچكی' حفظ اراضی و باغات را رسالت همگانی دانست و اظهار داشت: براساس ماده یك قانون اصلاح قانون حفظ كاربری اراضی زراعی و باغها، تغییر كاربری اراضی زراعی و باغها در خارج از محدوده قانونی شهرها و شهركها جز در موارد ضروری، ممنوع شده است.

رییس امور اراضی جهاد كشاورزی شهرستان دماوند، با بیان اینكه قوة مقننه چه پیش از انقلاب و چه پس از انقلاب قوانینی برای حفظ اراضی و باغات به تصویب رسانیده است، تصریح كرد: در زمان حاضر قانون حاكم بر حفظ و نگهداری از اراضی و باغات مصوب سی و یكم خرداد 1374 مجلس شورای اسلامی و قانون اصلاح قانون حفظ كاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 1/8/1385 می باشد.

لطفی خاچكی افزود: در تبصره یك همان ماده، تشخیص ضرورت تغییر كاربری به عهده كمیسیونی از مقامات متعدد واگذار شده كه در قانون اصلاح قانون حفظ كاربری اراضی زراعی و باغها، این كمسیون مركب از رییس سازمان مسكن و شهرسازی، مدیر امور اراضی، مدیركل حفاظت محیط زیست استان مربوطه و یك نفر نماینده استاندار به ریاست سازمان جهاد كشاورزی تشكیل می شود.

رییس امور اراضی جهاد كشاورزی شهرستان دماوند، در خصوص اهمیت نظر سازمان جهاد كشاورزی در این خصوص گفت: نظر سازمان جهاد كشاورزی برای مراجع قضایی به منزله نظر كارشناس رسمی دادگستری است و برای عدم رعایت قانون و تغییرغیرمجاز كاربری اراضی و باغات، مجازاتهایی پیش بینی شده است.

وی خاطر نشان كرد: بر اساس ماده سه قانون اصلاح قانون حفظ كاربری اراضی زراعی و باغها، تمامی مالكان و متصرفان اراضی زراعی و باغهای موضوع این قانون كه به صورت غیرمجاز اقدام به تغییر كاربری نمایند، علاوه بر قلع و قمع بنا، محكوم به پرداخت جزای نقدی از یك تا سه برابر بهای اراضی زراعی و باغها به قیمت روز زمین با كاربری جدید كه موردنظر فرد متخلف بوده است، و در صورت تكرار جرم به حداكثر جزای نقدی و حبس از یك ماه تا شش ماه محكوم می شوند.

رییس امور اراضی جهاد كشاورزی شهرستان دماوند، با بیان اینكه اراضی و باغات شهرستان دماوند بیشترین تأثیر را از تغییر كاربری اراضی كشاورزی و باغات به خود دیده است، گفت: روزی نیست كه ادارات و بخش های ادارات كشاورزی درگیر برخورد با متخلفان از این قانون نباشند.

لطفی خاچكی افزود: در این راستا از دادگاههای دماوند آرای بسیاری صادر شده است كه به عنوان نمونه، به موجب رأی صادره از یكی از شعبات دماوند، یك متهم به علت تغییر غیرمجاز كاربری اراضی و باغات با 90 متر دیواركشی و نیز ساخت استخر براساس كیفرخواست صادره به قلع و قمع بنا و به پرداخت جزای نقدی به مبلغ 180 میلیون ریال یعنی یك برابر بهای اراضی زراعی به قیمت روز محكوم شده است.

وی گفت: در برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز باید علاوه بر روشهای ترویجی، از روشهای قهری نیز به عنوان مكمل روش ترویجی استفاده كرد و در راستای اجرای این رویكرد در 10 ماهه نخست سال 1390 بیش از 130 مورد تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز با رأی مراجع قضایی صورت گرفته است.

در شرایط كنونی ارزش افزوده زمین، شرایط مساعد آب و هوایی منطقه و…، حفاظت و صیانت از اراضی خارج از بافت روستا و حریم شهر را با مشكل جدی مواجه كرده و نیازمند توجه ویژه مسوولان شهرستان و استانی است.

ساخت و سازهای غیرقانونی و ویلاسازیهای رو به رشد در اینگونه اراضی كه بالنفسه با ذات موضوع تضادی چشمگیر دارد، بزرگترین عامل تخریب و نابودی زمینهای كشاورزی و به تبع آن مهمترین عامل تهدید كننده صنایع غذایی و تولیدات كشاورزی است.

چنانچه مدیریت جهاد كشاورزی، اداره امور اراضی، بخشداریها، شهرداریها و اداره مسكن و شهرسازی در مقوله حفاظت از اراضی كشاورزی حضوری پررنگ نداشته باشند ساماندهی ساخت و ساز بسیار دشوار و بعضا غیرممكن خواهد بود.

به نظر می رسد وظیفه همه ارگانهای ذیربط هماهنگی در اجرای قانون و پرهیز از در پیش گرفتن رویه های متفاوت در انجام این تكلیف ملی است.

همچنین گسترش فرهنگ حفظ جنگلها و زمینهای كشاورزی از طریق افزایش آگاهی عمومی به خصوص به وسیله رسانه های گروهی و ملی در به نتیجه رساندن این رسالت مقدس تأثیری بسزا دارد.

پروردگار مهربان هر آنچه كه آفریده است، رفاه و راحتی انسانها به عنوان اشرف مخلوقات را در نظر گرفته كه نباید اجازه داد عده ای فرصت طلب با سوءاستفاده از شرایط در تخریب این منابع خدادادی اقدام كنند.

آنچه را كه آفریده حق تعالی است برای استفاده عموم مردم قرارداده شده كه عدم جلوگیری از این روند، موجب تضییع حقوق فردی و اجتماعی بسیاری از آحاد جامعه است.

تهرام/8128/1457//1348