به گزارش ایرنا عرضه گیاهان خودروی دامنه های كوهها و دشتهای سرسبز خراسان شمالی، كه در چند روز اخیر به بازار این استان راه یافته، مردم این خطه را بر خوان بیكران طبیعت زیبا و بهار دل انگیز میهمان كرده است.
هرساله با آغاز فصل بهار و رویش گیاهان خوراكی، خانوادههای خراسان شمالی به جمع آوری و مصرف این گیاهان خودرو كه در مراتع و كوهپایههای این استان میروید روی آورده و با استفاده از این گیاهان به غذای خود رنگ و بویی بهاری می دهند.
برخی از روستاییان خراسان شمالی گیاهان خوراكی را جمع آوری و در بازارها عرضه می كنند و بعضی از مردم نیز خود به طبیعت رفته و ضمن گشتی در دامنه ها و دشتها، گیاهان مورد نظر خود را جمع آوری كرده و به خانه می آورند.
شماری از مردم این خطه از گذشتههای دور مصرف گیاهان خوراكی وحشی در فصل بهار را یك ضرورت برای غنابخشی غذای خود می دانسته اند و گروهی نیز مصرف این گیاهان را شفابخش خوانده و براساس سفارش پزشكان سنتی برای درمان بیماری از آن بهره میگیرند.
در خراسان شمالی شمار گیاهانی كه مصرف خوراكی دارند زیاد است و به گفته پزشكان بسیاری از این گیاهان علاوه بر خوراكی بودن، خاصیت دارویی و درمانی نیز دارند.
از میان گیاهان مرتعی متنوع در دشت ها و ارتفاعات خراسان شمالی، گیاهانی نظیر 'پونه، سریش، مرزه كوهی، اسپند، ترشجه، كنگر، نعناع، شنگه و ریواس' به بازار شهرهای استان راه می یابد.
در این فصل، جمع زیادی از اهالی روستاها و شهرها، با روی آوردن به دامن سبز و بكر طبیعت خراسان شمالی و جمعآوری این قبیل گیاهان، از این طریق كسب درآمد میكنند.
انواع نان علفی، آش، كوكو، قطاب و فتیر از جمله غذاهایی هستند كه در طبخ آنها از گیاهان خوراكی استفاده می شود و بعضا از آن به عنوان جوشانده استفاده می كنند.
در سال های اخیر، تهیه گیاهان خوراكی مرتعی و نگهداری آنها به صورت خشك شده یا با استفاده از فریزر، برای مصرف در فصول سرد سال نیز در بین مردم خراسان شمالی رواج یافته است.
این گیاهان بسته به ذوق فروشندگان در بستهبندیهای گوناگون و بعضا به صورت فلهای و كیلویی به مشتریان عرضه میشود.
گیاهان مزبور با توجه به خودرو بودن قیمت بالایی ندارند و مردم نیز در فصل بهار فرصت را برای خریداری و مصرف آن از دست نمیدهند.
كارشناس مسوول بهره برداری اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: بین هفت هزار و 500 تا 12 هزار گونه گیاهی شناسایی شده در كشور وجود دارد كه از مجموع این تعداد 110 گونه در این استان شناسایی شده است.
'حسن نصرتی' به ایرنا گفت: از این تعداد، 10 تا 15 درصد جنبه دارویی و صنعتی دارد.
وی افزود: خراسان شمالی به علت برخورداری از آب و هوای مناسب، روبشگاه گیاهان مرتعی، دارویی و صنعتی و معطر زیادی است كه امیدواریم این گونه ها شناسایی شود.
وی با اشاره به اینكه خراسان شمالی یكی از عرصه های رویش گیاهی بسیار مناسب و دارای قابلیت بسیار بالایی در كشور است، اظهار داشت: امید است با اختصاص اعتبارات مورد نیاز بتوان در راستای شناسایی این گونه ها قدمی موثر برداشت.
نصرتی افزود: عرصه های منابع طبیعی این استان رویشگاه گیاهان متنوع جنگلی، مرتعی، دارویی و صنعتی است كه امید است با همكاری و مساعدت مسوولان اقدامات موثری در این زمینه انجام شود.
این كارشناس برخی از گونه های گیاهی خوراكی و دارویی این استان را شامل 'كنگر، زرشك، زال زالك، پسته، فندق، قارچ، درمنه، زیره سیاه، پونه، كتیرا، باریژه، چای كوهی، آنخ، كاكوتی، شیرین بیان، سیب جنگلی، درمان تركی، بادام وحشی، مرزه كوهی، گل نلوفر و نسترن' ذكر كرد.
وی گفت: مردم این استان بیشتر از سبزینه و جوانه گیاه چریش 'سریش' برای تهیه نوعی آش و نان مغزدار استفاده می كنند اما آنچه به نظر كارشناسان اهمیت دارد دید علمی است كه استفاده دارویی این گونه بیشتر مد نظر است.
نصرتی اظهار داشت: عمده بهره برداری از گیاهان خوراكی و دارویی این استان به شكل سنتی است كه با توجه به قابلیت و ظرفیت عرصه های طبیعی، باید زمینه برداشت صنعتی آنها فراهم شود.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی با بیان اینكه این استان از نظر گیاهان دارویی و خوراكی دارای پتانسیل بالایی است گفت: طرح مطالعه گیاهان دارویی و طبیعی استان از محل اعتبارات سفر هیات دولت به این استان دارای ردیف بودجه ای شده است.
'موسی صابری' اظهار داشت: مطالعه طرح گیاهان دارویی 16 میلیارد و 300 میلیون ریال اعتبار خواهد داشت.
وی افزود: طرح بهره برداری از گیاهان دارویی در اراضی منابع طبیعی استان در دست اجرا است كه گونه های 'كتیرا، چای چوپان، آویشن، چیریش و آنخ' از جمله گیاهان دارویی رویشی در خراسان شمالی است.
صابری گفت: در خراسان شمالی برای بهره برداری از گیاهان دارویی چیریش، باریجه و كتیرا محدودیت وجود داشته و صرفا در چارچوب طرح برداشت می شوند اما در برداشت سایر گیاهان دارویی محدودیتی وجود ندارد.
گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی دو میلیون و 33 هزار و 36 هكتار است كه از این وسعت یك میلیون و 414 هزار هكتار مرتع، بیش از 183 هزار هكتار بیابان و 434 هزار و 550 هكتار جنگل است. ك/4
7184/626/330
تاریخ انتشار: ۲۴ فروردین ۱۳۹۱ - ۰۸:۳۱
بجنورد - ورود انواع گياهان خوراكي وحشي بهاري، به بازار شهرستان هاي خراسان شمالي، سفره هاي مردم اين استان را عطر و بويي بهاري داده است.