'ابراهیم اكبری' روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: امامزاده عبدا.. و عبیدا... شهر دماوند در فاصله 550 متری شمال مسجد جامع این شهر و در محله درویش واقع شده است.
وی با بیان اینكه این بنای تاریخی از نوع برج های تركدار است، تصریح كرد: این برج از 33 ترك و گنبد رك و كاشی فیروزه ایی رنگ ساخته شده است و با توجه به كیفیت ساختمان و معماری بنا و تزئینات كاشیكاری آن می توان چنین استنباط كرد كه بنای حاضر، اثری از دوران اواخر سلجوقی و اوایل مغول است.
رییس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان دماوند و فیروزكوه با اشاره به داخل بنا، خاطر نشان كرد: درون آرامگاه آثار دو قبر چسبیده بهم كه هر یك دارای معجر جداگانه ای است، دیده می شود، كه احتمالا یكی از آنها متعلق به عبدا.. و دیگری مربوط به عبیدا... است و بعید نیست كه وجه تسمیه این بنا نیز به مناسبت دفن دو نفر صورت گرفته باشد.
این مسوول با بیان اینكه معجر قبری كه در جبهه جنوبی آرامگاه قرار دارد، منبت كاری و از یادگارهای نفیس دوران صفویه است، بیان داشت: مدخل آرامگاه در جبهه شمالی قرار گرفته و در اثر الحاق بنای مسجد كنار امامزاده، راهرویی بصورت كفش كن در بین مسجد و برج مقبره ایی ایجاد و بر بالای در چوبی ورودی بنا عبارت 'هذا خیراتها عز جواد غیاث الدین خیام بن یوسف خیام' حك شده است.
اكبری ادامه داد: از ظواهر امر چنین بر می آید كه پیش از احداث مسجد، نمازخانه ایی در محل مسجد جدیدالاحداث وجود داشته كه به صورت تالار ستون دار با یك ردیف سه تایی ستون چوبی بوده كه هم اكنون یكی از سر ستونهای منبت كاری شده با كتیبه قدیمی متعلق به دوره صفویه از مسجد باقی مانده، كه در ساختمان جدید مسجد مورد استفاده قرار گرفته و دارای ارزش فراوان است.
وی افزود: در جبهه جنوبی آرامگاه، حسینیه جدیدالاحداث محله درویش و در حیاط جنوب شرقی آن درخت چنار كهنسالی موجود است كه بالغ بر چهار صد سال از عمر آن می گذرد.
رییس میراث فرهنگی شهرستان دماوند بنای امامزاده عبد ا... و عبید ا... را از بناهای بسیار ارزشمند دماوند دانست و گفت: این بنا به علت ارزش و قدمت تاریخی كه دارد بارها توسط میراث فرهنگی استان تهران بطور كامل و یا جزعی مرمت و نقاشیهای داخلی گنبد آن نیز احیاء گردیده است.
تهرام/7246/
تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۵:۵۳
دماوند- رييس ميراث فرهنگي و گردشگري شهرستان هاي دماوند و فيروزكوه با اشاره به ثبت بناي امامزاده عبدا.. و عبيدا... شهر دماوند در فهرست آثار ملي، افزود: قدمت بناي اين امامزاده به اواخر دوره سلجوقي يا اواسط حكومت مغول تعلق دارد.