به گزارش ایرنا، این در حالی است كه برداشت وش از پنبه زارهای این استان بر اساس تقویم زراعی، معمولا از اوایل پاییز آغاز و در اواسط این فصل به پایان می رسد.
سال گذشته برخی از كشاورزان این استان در شهرستان های مانه و سملقان و اسفراین به علت آنچه كه عدم صرفه اقتصادی برداشت محصول پنبه نسبت به هزینه های كاشت و برداشت عنوان می شد، این محصول را بدون جمع آوری در مزارع رها كردند.
در چند روز اخیر و با افزایش نسبی قیمت این محصول، برخی از پنبه كاران خراسان شمالی كه باید مزرعه خود را برای كاشت مجدد این محصول آماده كنند، فرصت را غنیمت شمرده و به جمع آوری پنبه پرداخته و چین آخر وش را از مزارع خود برداشت می كنند.
برداشت محصول پنبه توسط زنان در برخی از مزارع منطقه 'شیرین دره' شهرستان مانه و سملقان و نیز روستاهای 'دولت آباد' و 'عباس آباد' در اسفراین مشاهده می شود.
مدیر جهاد كشاورزی مانه و سملقان در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: سال قبل كاهش شدید قیمت خرید وش پنبه در اواسط برداشت و افزایش شدید نرخ برداشت و نیز كمبود كارگر برای برداشت محصول، موجب تاخیر برداشت پنبه تا اواخر بهمن ماه شد.
'مجید رزم آرا' اظهار داشت: افزایش تدریجی قیمت خرید وش پنبه پس از نزول شدید قیمت ها نیز در تجدید نظر كشاورزان برای جمع آوری محصول خود از مزارع بی تاثیر نبوده است.
وی گفت: قیمت وش پنبه در سال 90 در زمان برداشت در این شهرستان به هر كیلوگرم 9 هزار ریال رسید كه برداشت محصول برای پنبه كاران مقرون به صرفه نبود.
او افزود: اكنون قیمت وش پنبه در بازار به بیش از 13 هزار ریال افزایش یافته و به همین دلیل برخی از پنبه كاران كه برداشت را رها كرده بودند دوباره برای برداشت محصول اقدام كرده اند.
رزم آرا گفت: البته سطح پنبه زارهایی كه محصول آن تاكنون بر زمین مانده، نسبت به كل سطح كشت پنبه در این شهرستان بسیار ناچیز است.
وی درباره تولید وش پنبه در این شهرستان نیز افزود: كشاورزان این شهرستان در سال گذشته 17 هزار و 550 تن وش پنبه بسیار مرغوب و ممتاز تولید كردند.
وی گفت: این مقدار محصول تولید شده از سطح چهار هزار و 500 هكتار مزرعه پنبه به دست آمده است.
مدیر جهاد كشاورزی مانه و سملقان افزود: در سال 90 به طور میانگین از هر هكتار مزرعه پنبه در این شهرستان سه هزار و 900 كیلوگرم وش پنبه برداشت شده است.
وی به مقایسه عملكرد كشت و برداشت محصول پنبه از مزارع مانه و سملقان در سال 90 به نسبت سال قبل از آن پرداخت و افزود: سطح كشت پنبه در این شهرستان هفت درصد ، میانگین تولید در هكتار پنج درصد و تولید حدود 13 درصد نسبت به سال 89 رشد داشت.
رزم آرا، دلیل افزایش سطح زیركشت و افزایش عملكرد را ناشی از افزایش قیمت خرید وش پنبه در ابتدای سال 90 ذكر كرد و گفت: به همین دلیل كشاورزان این شهرستان برای تولید پنبه رغبت بیشتری از خود نشان دادند.
وی افزود: اما با كاهش شدید قیمت خرید وش پنبه در اواسط برداشت محصول از مزرعه و افزایش شدید نرخ برداشت وش پنیه توسط كارگر و نیز كمبود كارگر برای برداشت محصول، عملیات برداشت وش پنبه تا اواخر بهمن ماه به طول انجامید.
مدیر جهاد كشاورزی مانه و سملقان گفت: افزایش تدریجی قیمت خرید وش پنبه پس از نزول شدید قیمت ها نیز در تاخیر برداشت محصول از مزارع این شهرستان نقش داشت.
وی درباره حمایت از پنبه كاران این شهرستان افزود: هر ساله علاوه بر تامین كود شیمیایی یارانه ای و بذر مناسب و مطمئن پنبه برای كشاورزان شهرستان، كمكهای دیگری نیز به صورت مقطعی و موردی صورت می گیرد.
رزم آرا به برنامه های حمایتی این مدیریت از پنبه كاران در سال 91 اشاره و بیان كرد: در سال جاری به علت عدم تخصیص اعتبار برای پنبه و دانه های روغنی تاكنون فقط كود شیمیایی یارانه ای و بذرهای مطمئن و مناسب پنبه برای كاشت تامین شده و در دست توزیع بین كشاورزان شهرستان است.
وی با اشاره به اینكه مانه و سملقان بهترین اقلیم استان برای كشت پنبه است، گفت: در سال های اخیر به علت نوسان شدید قیمت خرید وش پنبه، خسارات جبران ناپذیری به پنبه كاران این شهرستان وارد آمده است.
وی افزود: یكی از ابزارهای مهم تنظیم سطح كشت پنبه، تعیین قیمت واقعی برای خرید محصول است زیرا هزینه بالای تولید باعث شده تا كشاورزان منطقه كشت پنبه را با توجه به وضعیت قیمت وش پنبه كاهش یا گسترش دهند.
عمده سطح زیركشت پنبه در خراسان شمالی در شهرستان مانه و سملقان است. ك/4
623/626
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردین ۱۳۹۱ - ۰۹:۳۵
بجنورد - برداشت وش پنبه در برخي از كشتزارهاي استان خراسان شمالي، اكنون با گذشت شش ماه از آغاز برداشت محصول، آغاز شده است.