تهران- مجري طرح شيرين سازي و انتقال آب از دريا به كوير مركزي گفت:دولت موظف است آب مورد نياز شهروندان را تامين كند و دراجراي پروژه انتقال آب به مناطق مركزي، به دنبال صرفه اقتصادي نيست.

'سیدمهدی ثمره هاشمی'روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: روند بارندگی در مناطق مركزی كشور طی 15 سال اخیر سیر نزولی داشته و امروز مسئله كم آبی تبدیل به چالش جدی برای استان های واقع در این منطقه شده است.

وی با اشاره به لزوم استفاده از منابع آبی بی پایان دریا اظهار داشت: درصورتی كه منابع موجود و در دسترس آب از قبیل آب های سطحی و یا آب های زیرزمینی پاسخگوی نیازهای موجود نباشد، می توان از منابع آب دریا در شمال و جنوب كشور استفاده كرد و طرح شیرین سازی و انتقال آب از دریا به این مناطق هم از چنین منطقی تبعیت می كند.

مدیر عامل شركت مهندسی آب و فاضلاب كشور با بیان اینكه اولویت اول اجرای این طرح تامین آب شرب ساكنین استان های كویری است، خاطرنشان كرد: برخی از روستاهای این منطقه با وجود اینكه از همه امكانات رفاهی برخوردارند، به دلیل نبود آب در حال تخلیه هستند و اگر این روند ادامه یابد، شاهد مهاجرت گسترده از این مناطق و تبعات ناشی از آن خواهیم بود.

مجری طرح شیرین سازی و انتقال آب از دریا به استان های واقع در حاشیه كویر مركزی یادآور شد: آبرسانی به كویر مركزی منحصر به آبرسانی از دریای مازندران نیست و بخش دیگری از این پروژه شامل شیرین سازی و انتقال اب از خلیج فارس و دریای عمان به استان های جنوبی است.

به گفته ی ثمره هاشمی، طرح شیرین سازی و انتقال آب به كویر مركزی دارای سه بخش است كه درنخستین مرحله آن آب از مجاور نیروگاه نكا در مازندران به سمنان، قم، كاشان و احتمالا اصفهان منتقل خواهد شد.

وی خاطر نشان كرد: طی این مرحله 200 میلیون متر مكعب آب بعد از شیرین سازی از طریق 2 خط لوله به قطر یك هزار و 400 میلیمتر و به میزان هفت متر مكعب در ثانیه به استان سمنان منتقل خواهد شد.

ثمره هاشمی یادآور شد: با توجه به اینكه بخش اول این خط لوله از مجاور خط لوله نفت عبور می كند نیازی به تملك اراضی و یا تخریب محیط زیست نیست و هزینه اجرای طرح به حداقل ممكن می رسد.

وی همچنین در خصوص تاسیسات و زیرساخت هایی كه باید در این طرح احداث شود، گفت: این طرح شامل طراحی و اجرای همزمان آبگیر، كارخانه های آب شیرین كن در فازهای( مدول های) مختلف، احداث 2 خط لوله و ایستگاه های پمپاژ است.



**زمان اجرای فاز اول پروژه؛ بین 24 تا 30 ماه

مشاور وزیر نیرو زمان مورد نیاز برای اجرای فاز نخست این طرح را بین 24 تا 30 ماه و هزینه آن را نیز 2 هزار میلیارد تومان برآورد كرد كه از محل واگذاری سهام هلدینگ پتروشیمی تامین خواهد شد.

وی همچنین در خصوص پیمانكار اجرای این پروژه گفت:با توجه به تجارب بالای قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء در احداث انواع خطوط لوله این پروژه به این مجموعه واگذار شده است.

وی در خصوص قیمت تمام شده آب در این پروژه هم گفت: اعلام دقیق قیمت تمام شده نیاز به زمان دارد ، اما موظفیم آب شرب مورد نیاز مردم را به هر قیمتی كه تمام می شود در اختیار مردم قرار دهیم و در چنین پروژه هایی صرفه اقتصادی چندان مطرح نیست.

مدیرعامل آبفای كشوربا اشاره به اختلاف ارتفاع 2 هزار متری از مبداء تا مقصد این مسیر انتقال آب ادامه داد: در این مسیر تعدادی ایستگاه پمپاژ احداث خواهد شد ضمن اینكه هزینه پمپاژ تنها در این پروژه مطرح نیست و در پروژه های متعدد دیگری نیز از این ایستگاه ها احداث شده است.

به گفته ی ثمره هاشمی در انتقال آب از سد دوستی به مشهد، زابل به زاهدان، سد كوثر به بوشهر و هرمزگان هم ایستگاه های پمپاژ احداث شده است .

مجری طرح شیرین سازی و انتقال آب از دریا به كویر مركزی در بخش دیگری از اظهارات خود و در پاسخ به خبرنگار ایرنا مبنی بر وجود چنین پروژه های مشابه در سایر كشورها گفت: هر كشوری شرایط آب و هوایی خاص و منحصر به فرد خود را دارد و ممكن است نیازی به احداث چنین پروژه هایی نداشته باشند، اما در كشور لیبی هم تجربه انتقال آب از رودخانه نیل در حجم بالا وجود دارد.



** در شمال كشور كمبود آب نداریم

مجری طرح شیرین سازی و انتقال آب از دریای خزر به استان های واقع در كویر مركزی ادامه داد: حجم بارندگی در شمال كشور بالاست و رودخانه های متعددی دراین منطقه وجود دارد كه آب آنها به دریای خزر می ریزد.

وی بابیان اینكه مهار آب های سطحی در شمال كشور تا حدی به تاخیر افتاده است، خاطرنشان كرد:دراین منطقه دو طیف جمعیت ساكن و شناور حضور دارند كه جمعیت شناور اغلب در فصل تابستان به این منطقه سفر می كنند.

مدیرعامل شركت مهندسی آب و فاضلاب كشور با تاكید بر اینكه از بابت تامین آب مورد نیاز جمعیت ساكن مشكلی وجود ندارد، یادآور شد: در مقاطع هجوم جمعیت شناور به این مناطق دچار كمبود آب هستیم كه برای جبران آن و تامین پایدار آب سدهای زیادی در شمال كشور در دست احداث است.

ثمره هاشمی با بیان اینكه اجرای این پروژه از مرحله مطالعه،طراحی، نظارت بر اجرا و تكمیل طرح به شركت مهندسی آب و فاضلاب كشور داده شده است، افزود: این طرح را كاملا براساس طراحی فنی و مشخصات مهندسی اجرا می كنیم و اجازه نمی دهیم هیچ كاری در این پروژه بدون محاسبه انجام شود.

اقتصام**2021**1561