الگوسازی راه و روش و شخصیت والای شهید مطهری توسط معلمان و مربیان، هدف اصلی نامگذاری روز شهادت ایشان به نام 'روز معلم' بوده است.
استاد شهید 'مرتضی مطهری'، الگوی واقعی معلمان و مربیان متعهد و آگاه به زمان و معلم و مربی برجسته انقلاب اسلامی است ،این عالم دینی، فرهنگی و علمی توانست با ژرف اندیشی و جامع نگری، تربیت دانشجویان و طلاب جوان و تولید بیش از هفتاد اثر خدمات برجسته ای به مكتب اسلام در عصر حاضر و آینده ارایه دهد.
تربیت دینی، فرهنگی و آموزشی افراد در حوزه ها و مراكز آموزشی، داشتن واقع بینی تفكر انقلابی، تعهد قلم، بیان رسا و آثار ارزشمند، از ویژگیهایی است كه سبب شده تا استاد شهید مطهری به عنوان الگو و نمونه برای معلمان، استادان و فرهنگیان مطرح شود.
استاد شهید آیت الله مرتضی مطهری در 13 بهمن 1298 هجری شمسی مطابق با 12 جمادی الاول سال 1338 هجری قمری در قریه فریمان واقع در75 كیلومتری شهرمقدس مشهد در یك خانواده اصیل روحانی چشم به جهان گشود.
پس از طی دوران طفولیت به مكتبخانه رفت و به فراگیری دروس ابتدایی پرداخت و درسن 12 سالگی به حوزه علمیه مشهد عزیمت كرد و به تحصیل مقدمات علوم اسلامی مشغول شد.
در سال 1316 به رغم مبارزه شدید رضاخان با روحانیت و با وجود مخالفت دوستان و نزدیكان برای تكمیل تحصیلات خود راهی حوزه علمیه قم شد.
شهید مطهری در دوره اقامت پانزده ساله خود در قم از محضر مرحوم آیت الله العظمی بروجردی (در فقه واصول) و حضرت امام خمینی(ره)، (در فلسفه ملاصدرا و عرفان و اخلاق و اصول) و مرحوم علامه 'سید محمدحسین طباطبایی' (درفلسفه،الهیات) بهره گرفت.
از استادان دیگر وی می توان ازمرحوم آیت الله 'سیدمحمد حجت' در اصول و مرحوم آیت الله 'سیدمحمد محقق' در فقه نام برد.
وی در مدت اقامت خود در قم علاوه بر تحصیل علم، در امور اجتماعی و سیاسی نیز مشاركت داشت و از جمله با فداییان اسلام در ارتباط بود.
استاد مطهری در سال 1331 در حالی كه از مدرسین معروف و از امیدهای آینده حوزه به شمارمی رفت به تهران مهاجرت كرد و در تهران به تدریس درمدرسه مروی به تالیف و سخنرانی های تحقیقی پرداخت.
در سال 1334 نخستین جلسه تفسیر انجمن اسلامی دانشجویان توسط استاد مطهری تشكیل شد و در همان سال، تدریس خود در دانشكده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران را نیز آغاز كرد.
در سالهای 1337 و 1338 كه انجمن اسلامی پزشكان تشكیل شد، استاد مطهری از سخنرانان اصلی این انجمن بود و در طول سالهای 1340 تا 1350 سخنران منحصر به فرد این انجمن به شمار می رفت كه بحث های مهمی از ایشان به یادگار مانده است.
از سال 1341 كه نهضت امام خمینی (ره) آغاز شد، استاد مطهری به طور فعال در كنار امام (ره) بود به طوری كه می توان سازماندهی قیام پانزده خرداد در تهران و هماهنگی آن با رهبری امام را مرهون تلاش های وی و یارانش دانست.
استاد مطهری در ساعت یك بعد از نیمه شب روز چهارشنبه پانزده خرداد 1342 به دنبال یك سخنرانی مهیج علیه شخص شاه به وسیله پلیس دستگیر و به زندان موقت شهربانی منتقل شد و به همراه تعدادی از روحانیون تهران زندانی شد.
استاد پس از43 روز به دنبال مهاجرت علمای شهرستانها به تهران وفشار مردم به همراه سایر روحانیون آزاد شد.
پس ازتشكیل هیات های موتلفه اسلامی استاد مطهری از سوی امام خمینی(ره) همراه چند تن دیگر از شخصیتهای روحانی، رهبری این هیاتها را برعهده گرفت.
پس از تبعید امام خمینی(ره) به خارج ازكشور مسوولیت استادمطهری و یارانش سنگین تر شد و به تالیف كتاب در موضوعات مورد نیاز جامعه و ایراد سخنرانی در دانشگاهها،انجمن اسلامی پزشكان، مسجد هدایت و مسجد جامع ادامه داد.
شهیدمطهری در سال 1348 به خاطر صدور اعلامیه ای باامضای ایشان وحضرت علامه طباطبایی و آیت الله حاج سید ابوالفضل مجتهد زنجانی مبنی برجمع اعانه برای كمك به آوارگان فلسطینی واعلام آن طی یك سخنرانی در حسینیه ارشاد ، دستگیر شد و مدت كوتاهی در سلول انفرادی به سر برد.
ازسال 1349 تا1351 برنامه های تبلیغی مسجدالجواد را زیرنظر داشت و غالبا خود سخنران اصلی بود تا اینكه آن مسجد و به دنبال آن حسینیه ارشاد تعطیل شد و بار دیگر استاد مطهری دستگیر و مدتی در بازداشت قرار گرفت.
استاد مطهری در حدود سال 1353ممنوع المنبر شد و این ممنوعیت تاپیروزی انقلاب اسلامی ادامه داشت.
از مهمترین خدمات استاد مطهری در طول حیات پربركتش می توان ارایه ایدئولوژی اصیل اسلامی از طریق درس و سخنرانی و تالیف كتاب برشمرد.
پس از حضرت امام ، استاد مطهری اولین شخصیتی است كه به خطر سران سازمان منافقین پی برد و دیگران را از همكاری با این سازمان بازداشت و حتی تغییر ایدئولوژی آنها را پیش بینی كرد.
شهیدمطهری تا پیروزی انقلاب اسلامی و پس ازآن همواره دركنار رهبرعظیم الشان انقلاب اسلامی ومشاوری دلسوز ومورد اعتماد برای ایشان بود تا اینكه در ساعت 22 و 20 دقیقه سه شنبه یازدهم اردیبهشت ماه سال 1358 درتاریكی شب با گلوله گروه نادان وجنایتكار فرقان به شهادت رسید.
امام جمعه شهرستان تاكستان و نماینده مردم استان در مجلس خبرگان رهبری در خصوص این شهید بزرگوار معتقد است: این شهید بزرگوار فقیه قرآنی بود كه دین را از منبع اصلی آن می گرفت.
آیت الله 'علی اسلامی' به ویژگی های این استاد عالیقدر اشاره كرد و افزود: تزكیه نفس از ویژگی های اصلی در جاودانگی شهید مطهری محسوب می شود.
وی آگاهی به زمان و اطلاع از افكار و جامعه و شناسایی نیازهای بالفعل جامعه را از دیگر ویژگی های شخصیت این شهید برشمرد و اظهار داشت: استاد مطهری حافظ و سنگربان دین بود و از چنان غیرت دینی برخوردار بود كه تا سرحد جان برای حفظ دین مایه می گذاشت.
آیت الله اسلامی با اشاره به آگاهی آیت الله شهید مطهری از رویدادها و حوادث روز به دور اندیشی این استاد شهید اشاره كرد و طرح مسایل فكری انقلاب اسلامی در دو ماه و نیم اول پیروزی جمهوری اسلامی از سوی شهید مطهری را مورد تاكید قرار داد.
وی اضافه كرد: شهید مطهری مساله آزادی، دموكراسی، ولایت فقیه، نقش زن، تمام ابعاد استقلال از جمله فرهنگی و مكتبی را بررسی كرده و به صراحت بیان كرد كه اگر انقلاب به عدالت اجتماعی عمل نكند شكست خواهد خورد و اگر ما به رویه حیات پیشین باز گردیم خداوند این نعمت را از ما خواهد گرفت.
نماینده مردم استان قزوین در مجلس خبرگان رهبری تصریح كرد: نامگذاری سالروز شهادت استاد فرزانه شهید مطهری به نام روز معلم به حق بوده و به فرموده مقام معظم رهبری شهید مطهری یكی از معماران نظام جمهوری اسلامی بوده است.
مدیركل تبلیغات اسلامی استان قزوین هم در خصوص شخصیت برجسته این روحانی متفكر به خبرنگار ایرنا گفت: همه سخنرانی ها و آثار نوشتاری استاد شهید مطهری برخاسته از نیازهای فكری و اجتماعی زمانه اوست كه فراروی مردم، بویژه نسل تحصیلكرده و دانشگاهی قرار داشته است.
حجت الاسلام 'علی نعمت الهی' اظهار داشت: از همین رو حوزه ی موضوعات سخنان و نوشته های او متنوع بوده و شامل مباحث فلسفی، كلامی، اجتماعی ،اقتصادی و حتی داستان نیز می شود.
این مسوول خاطرنشان كرد: شهید مطهری در دوره ای كه انواع مكاتب مادی و ایسم ها رواج داشت با نوشتن كتابهای اصول فلسفه و روش رئالیسم، علل گرایش به مادیگری و نقدی بر ماركسیسم پاسخگوی نیازهای فكری جوانان بود.
وی افزود: سخنرانی های كلامی، فلسفی و تاریخی ایشان جلوی بسیاری از كجروی های فكری را گرفت و زلال معرفتی شد تا نسل های بعدی از آن سیراب شوند.
حجت الاسلام نعمت الهی گفت: استاد شهید مطهری شخصیتی دوراندیش، نیازسنج و آزاداندیش بودو علاوه بر نیازسنجی استاد مطهری، وی موضوعاتی را مورد توجه قرار داده است كه هیچگاه كهنه نمی شوند و در تمام زمانها از مسائل مطرح محسوب می شوند كه در آن میان می توان به مسئله حجاب، نظام حقوق زن در اسلام و همچنین خدمات متقابل اسلام و ایران اشاره كرد.
استاد دانشگاه تربیت معلم هم با اشاره به اینكه استاد مطهری شخصیتی دوراندیش، نیازسنج و آزاد اندیش بود، افزود:شهید مطهری پس از نیاز سنجی جامع، مطالب خود را ارایه می كرد تا این مطالب بیشترین تاثیر را بر مخاطب داشته باشد.
سید 'علی حسینی ' اظهار داشت: از جمله فعالیت های استاد مطهری این بود كه با اندیشه های منحرف برخورد می كرد چرا كه وی در طول دوران زندگی خود مواجه با اندیشه های متعدد انحرافی بوده است.
حسینی خاطر نشان كرد: در یك مقطع، گروهی همچون كمونیست و ماركسیست ها مقابله با موانع دینی را مطرح و در سراسر جهان و ایران بخصوص در دانشگاهها سرمایه گذاری می كردند كه استاد مطهری در مقابله با این اندیشه ها كتاب روش 'رئالیسم انسان و سرنوشت و عدل الهی' را می نویسد تا پاسخی به مادیگرایان باشد.
وی اضافه كرد: استاد مطهری همچنین در مقطعی دیگر، مبارزه با التقاطیون كه با مبانی دینی مقابله می كردند، را آغاز كرد كه سرانجام بر اثر همین مبارزه نیز به شهادت رسید.
رییس سازمان آموزش و پرورش استان قزوین نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اندیشه شهید مطهری همواره مامنی مطمئن برای نسل جوان است و در سایه افكار و اندیشه های این استاد شهید ،جوانانی مومن و آگاه به مبانی اسلام به بار خواهند آمد.
'جعفرحبیبی' با بیان اینكه شهید مطهری اهل مبارزه، جهاد، تلاش و دوری از راحت طلبی بود، تصریح كرد: ایشان با این روحیه در مقابل تفكرات و اندیشههای منحرف ایستاد و جهادی هوشمندانه انجام داد.
وی با تاكید براینكه شهید مطهری اهل ابتكار و خلاقیت بود و آنها را در اختیار جامعه و بویژه نسل جوان عصر خود قرار می داد، اظهار كرد: شهید مطهری در جبهه خارجی، داخلی و همچنین پایهگذاری و طراحی جریان فكری انقلاب اسلامی نقش اساسی را ایفا كرد.
حبیبی اظهار كرد: استاد شهید مطهری به عنوان یك عالم جامع در عصر و زمان خود خدمات مهم و ارزشمندی با ویژگیهای فردی و اجتماعی به جامعه اسلامی انجام داد كه همگان باید آن را در تمامی ابعاد زندگی الگو قرار دهیم.
وی یادآور شد: روز معلم به عنوان یك روز پرافتخار برای فرهیختگان، دانشمندان و علم آموزان جوان و همه معلمان است تا با سرلوحه قرار دادن كلمات، تفكرات و اندیشههای ناب شهید مطهری جایگاه رفیع علم و دانش و اندیشه را به عنوان شاگردان مكتب اسلام پیش ببرند.
حبیبی اضافه كرد: باید فرهنگیان و معلمان از این شهید الگوپذیری داشته و آن را برای نسل جوان دانش آموز تبیین نمایند.
7389/ 1644
تاریخ انتشار: ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۰۸:۱۴
12ارديبهشت ماه به عنوان روز معلم و سالروز شهادت استاد شهيد مطهري حكايت از پيوند عميق ديانت و عقلانيت دارد و معلمان در پرتو انديشه تابناك اين متفكر و انديشمند متعهد، نسل پويايي را تربيت و تحويل جامعه مي دهند.