به گزارش خبرنگار ایرنا، 'حسن انوری' روز جمعه در نشست نقد 'فرهنگ شاهنامه' در غرفه دیدار نمایشگاه كتاب تهران گفت: این انتظار كه با لغت نامه دهخدا و یا هر فرهنگنامه دیگری بتوان شاهنامه را خواند و درك كرد، بیهوده و اشتباه است،
وی افزود: به عنوان نمونه در زبان انگلیسی برای آثار بزرگانی همچون 'ویلیام شكسپیر'، فرهنگنامه جداگانه ای نوشته شده و باید برای اثری همچون 'شاهنامه' فردوسی به عنوان یكی از بزرگترین نوابغ بشری نیز فرهنگنامه جداگانه ای به رشته تحریر در آید.
انوری با بیان آنكه 'شاهنامه' آنچنانكه شایستگی دارد، ارج ندیده، گفت: به همین علت باید نگارش فرهنگنامه شاهنامه را كه توسط دكتر 'علی رواقی' به رشته تحریر در آمده قدر دانست.
'علی رواقی' پدید آورنده فرهنگنامه شاهنامه و استاد دانشگاه تهران نیز در این نشست ضمن ابراز تاسف از برخی سخنان در رابطه با متون فارسی، گفت: برخی كه شاهنامه را نخوانده اند و حتی استادان آنها نیز شاهنامه را بلد نبوده اند، به خود اجازه می دهند كه در خصوص این اثر بزرگ اظهارنظر كنند.
وی با طرح این پرسش كه در زمان حاضر چند متخصص شاهنامه در دانشگاه های كشور داریم، ادامه داد: علت این امر كار نكردن به شیوه تخصصی، در دانشگاه ها است.
پدید آورنده فرهنگنامه شاهنامه افزود: هیچ دستگاهی آمادگی تصحیح متون فارسی را ندارد زیرا این اقدام یك كار گروهی است و از عهده یك شخص بر نمی آید.
رواقی گفت: اگر می خواستم به تصحیح متن شاهنامه بپردازم، همین اندك آگاهی هایی كه در خصوص اثر فردوسی دارم را نیز نمی توانستم به دانشجویان منتقل كنم.
وی همچنین با بیان آنكه شاهنامه دستخوش دگرگونی هایی شده، افزود: اینكه اشاره كردم، كاتبان، شاهنامه را تغییر داده اند، فقط مختص شاهنامه نیست و متاسفانه تقریبا تمام متون فارسی دچار این تغییر شده اند.
'میرجلال الدین كزازی' استاد ادبیات دانشگاه علامه طباطبایی نیز در این نشست گفت: اگر بخواهیم فرهنگنامه ها را زمانی بنویسیم كه متن یكسره تایید شده باشد، هرگز فرهنگی نوشته نمی شود و ویرایش و پیرایش متن های كهنی از جمله شاهنامه هرگز به فرجام نمی رسد.
علی رواقی پدید آورنده فرهنگ شاهنامه نیز در تایید سخنان كزازی گفت: اگر می خواستیم منتظر باشیم تا متون، تصحیح شوند، هرگز فرهنگنامه نوشته نمی شد.
'مجتبی منشی زاده' استاد زبان شناسی دانشگاه علامه طباطبایی به عنوان دیگر شركت كننده در نشست نقد فرهنگنامه شاهنامه، گفت: فرهنگ های عظیم باید از دل فرایند متن بیرون آیند و هر چند سال مورد بازبینی قرار گیرند و در این صورت است كه یك فرهنگ ساخته می شود.
بیست وپنجمین نمایشگاه بین المللی كتاب تهران تا 23 اردیبهشت ماه در مصلای امام خمینی(ره) برپا است.
فراهنگ ** 1776 ** 1071
تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۹:۴۱
تهران - عضو پيوسته فرهنگستان ادب فارسي، بر ضرورت نگارش فرهنگنامه جداگانه براي هر اثر ادبي تاكيد كرد.