تهران - مدير عامل سازمان بهره وري انرژي ايران(سابا) گفت: طي 2 سال كنتورهاي برق پنج استان كشور هوشمند مي شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، 'سعید مهذب ترابی' روز یكشنبه در سمینار تخصصی بسیج صنعت برق كشور افزود: حدود پنج سال است كه بسیاری از كشورهای دنیا از تكنولوژی كنتورهای هوشمند استفاده می كنند و به همین دلیل طی سال‌های اخیر در داخل كشور نیز توان فنی و مهندسی تولید این كنتورها ایجاد شده است.

وی با اشاره به این كه، برای رسیدن به این جایگاه 2 سال كار مطالعاتی انجام شده است، خاطر نشان كرد: در مرحله اول در پنج استان زنجان، بوشهر، قسمتی از منطقه زائرنشین مشهد، قسمتی از اهواز و مشتركین دیماندی البرز و تهران كنتورهای هوشمند نصب می شود.

وی ادامه داد: با نصب و راه اندازی این كنتورها امكان مدیریت دو طرفه انرژی به وجود می آید و در مواقع بحرانی هم قابلیت برنامه ریزی موثر را دارد.

مدیر عامل سابا با بیان این كه، مقام معظم رهبری با نامگذاری سال‌های اخیر به سال جهاد اقتصادی و سال تولید ملی و حمایت از كار و سرمایه ایرانی بحث بهره وری انرژی را در كشور به طور جدی مطرح كردند، اضافه كرد: در حال حاضر منابع رشد نیروی كار و سرمایه در كشورهای توسعه یافته به شدت بر روی نیروی انسانی متمركز است و این مهم را از طریق كاراتر كردن و افزایش دانش منابع انسانی دنبال می كند.

وی خاطر نشان كرد: بهره وری در آسیای شرقی طی سال‌های اخیر 270 درصد و در اروپای شرقی 140 درصد رشد داشته است.

** اگر روال مصرف همین باشد 1404 وارد كننده انرژی خواهیم شد

مهذب ترابی ادامه داد: اگر مصرف انرژی در كشور به همین روال باشد در سال 1404 به واردكننده انرژی تبدیل می شویم و این در حالی است كه كشورهای توسعه یافته تا سال 2050 انرژی های فسیلی را با انرژی های نو جایگزین‌ خواهند كرد.

بر اساس اظهارات مدیر عامل سازمان بهره وری انرژی، هر یك دلار سرمایه گذاری در بهره وری انرژی حدود 2 دلار برگشت سرمایه دارد.

وی با اشاره به تاثیرات اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها بر رفتار مصرفی مردم گفت: با اجرای این قانون رفتار مصرفی مردم به سمتی حركت كرد كه میزان مصرف را كاهش داده و هزینه برق نیز كمتر شده است.

مهذب ترابی در بخش دیگری از اظهارات خود سهم مصرف انرژی در ساختمان را 36 درصد، صنعت را 22 درصد و حمل و نقل را 27 درصد عنوان كرد.

وی تصریح كرد: این در حالی است كه در بخش صنعت حداقل امكان صرفه جویی بین 15 تا 30 درصد در میزان مصرف انرژی وجود دارد كه ارزش آن بالغ بر چهار میلیارد دلار می شود.

به گفته مدیر عامل سازمان بهره وری انرژی ایران(سابا)، در بخش خانگی امكان صرفه جویی 10 تا 30 درصدی جود دارد كه ارزش آن هفت میلیارد دلار است.

وی قابلیت صرفه جویی انرژی در بخش حمل و نقل را هم حدود شش میلیارد دلار عنوان كرد.

** آمورش و آگاه سازی جامعه ركن اصلی ارتقای بهره وری

مهذب ترابی با اشاره به برنامه‌های سابا برای ارتقای بهره وری انرژی در كشور، آموزش و آگاه سازی جامعه را از اركان اصلی این برنامه عنوان كرد و گفت: حمایت از تولید محصولات دارای رتبه انرژی A و B و تلاش برای كاهش شدت مصرف انرژی در كارخانجات از اقدامات سابا برای ارتقای بهره وری انرژی در كشور است.

وی با بیان این كه، از سال 1389 حدود یك میلیون و 500 هزار دستگاه یخچال فریزر وارد بازار كشور شده است، خاطر نشان كرد: از این مقدار یك میلیون دستگاه ساخت داخل بوده و 500 هزار دستگاه وارداتی هستند.

مهذب ترابی با بیان این كه، رتبه انرژی یخچال فریزرهای ساخت داخل F است، اظهار داشت: تفاوت رتبه انرژی F با رتبه انرژی A در این است كه محصولات دارای رتبه انرژی F دو برابر محصولات دارای رتبه A انرژی مصرف می كنند.

** 18 تولیدكننده مطرح یخچال تحت پوشش سابا قرار گرفتند

مهذب ترابی تصریح كرد: حدود 10 درصد از مصرف انرژی كشور مربوط به یخچال‌هاست و از این رو سابا 18 تولیدكننده مطرح یخچال را در كشور تحت پوشش قرار داده است و از انتهای سال 1392 یخچال‌های با رتبه انرژی كمتر از A و B وارد بازار نخواهد شد.

وی ادامه داد: علاوه بر این در كشور 17 میلیون كولر آبی وجود دارد و سالانه 800 هزار دستگاه كولر آبی وارد بازار می شود كه رتبه آنها كمتر از G است.

مهذب ترابی با اشاره به میزان مصرف كولرهای گازی گفت: آنچه كه در سال‌های اخیر پیك مصرف را از روز به شب تغییر داده همین كولرهای گازی است و باید نحوه ورود این كولرها و استفاده از آن مدیریت شود.

اقتصام**2021**1594