در صورتی كه به هر دلیلی این هورمون در بدن تولید نشود، یا تولید آن كم یا به شكل غیر طبیعی باشد، عوارض مختلفی در بدن پدیدار می شود، این عوارض در سنین مختلف متفاوت است، تولید بیش از حد هورمون نیز سبب بیماری می شود، كم كاری مادر زادی تیرویید حالتی است كه در آن عملكرد این غده دچار اختلال بوده و در نتیجه نوزادان متولد شده با این ناهنجاری دچار عوارضی می شوند كه مهمترین آنها عقب ماندگی ذهنی است.
رییس مركز بهداشت شهرستان تبریز گفت: بیماری تیرویید شایع ترین اختلال در رشد قدی كودكان محسوب شده و كم كاری تیرویید باعث بروز عقب ماندگی های ذهنی می شود.
حسین خسروشاهی روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: كم كاری تیرویید بر روی سیستم عصبی مركزی، قلب، كبد، كلیه و پوست تاثیر می گذارد.
وی یادآور شد: تیرویید غده ای است كه كل سیستم بدن را تحت تاثیر قرار می دهد و در دنیا شانس بروز كم كاری تیرویید در نوزادان بیشتر است.
وی ادامه داد: عقب ماندگی ذهنی، افت تحصیلی در نوجوانان و كودكان و اختلالات قدی و جسمانی از عوارض بیماریهای تیرویید است.
خسروشاهی با بیان اینكه با افزایش سن، شانس بروز بیماری های تیرویید بیشتر می شود، گفت: عوامل ژنتیكی زمینه ای و محیطی، جنسیت، افزایش سن، ازدواج، سابقه فامیلی، وجود بیماری های خود ایمنی، استفاده بیش از اندازه از محلول ضد عفونی كننده بتادین در دوران بارداری، زایمان و حین قطع بند ناف، سابقه رادیوتراپی گردن و سر و جراحی روی گردن از عوامل مهم در بروز بیماری های تیروییدی است.
وی در مورد كم كاری مادرزادی تیرویید گفت: این بیماری ارثی و مادرزادی بوده و از مهم ترین علل عقب ماندگی ذهنی در نوزادان است وضعیت بدنی نوزاد مبتلا به كم كاری مادرزادی تیرویید ممكن است هنگام تولد عادی باشد.
وی در مورد علایم بیماری تیرویید گفت: كاهش دمای بدن، عدم تمایل به خوردن شیر، بزرگی زبان، كبودی دست و پا، خشكی پوست و زردی بیش از سه روز ازعلایم این بیماری در نوزادان محسوب می شود كه به طور كلی با وجود ظاهر سالم یا نبود علایم بیماری همچنان احتمال بیماری كم كاری مادر زادی تیرویید وجود دارد.
وی یادآور شد: هرچه ابتلا به كم كاری مادرزادی تیرویید دیرتر تشخیص داده شود، ممكن است علاوه بر عقب ماندگی ذهنی و علایم ذكر شده، عوارضی نظیر كوتاهی قد، لالی و كاهش شنوایی نیز ایجاد شود كه با تشخیص و درمان تخصصی به موقع ابتلا به كم كاری مادرزادی تیرویید، می توان از افزایش عوارض بیماری پیشگیری كرد.
كارشناس مسوول پیشگیری و مبارزه با بیماری های مركز بهداشت شهرستان تبریز نیز با بیان اینكه علت اصلی بروز این بیماری هنوز ناشناخته است، گفت: كمبود ید و ازدواج فامیلی از عوامل موثر هستند.
علی اصغر كندوانی در مورد نحوه شناسایی این بیماری در نوزادان افزود: با آزمایش ساده غربالگری خون در نوزادان سه تا 5 پنج روزه می توان بیماری را شناسایی كرد.
وی اظهاركرد: والدین باید نوزاد سه تا پنج روزه خود را برای انجام نمونه گیری به نزدیكترین مركز خونگیری ببرند و جواب آزمایش را حداكثر تا 20 روز بعد از خونگیری دریافت كنند.
كندوانی ادامه داد: كارشناسان در صورت مثبت بودن نتیجه آزمایش، سریعا نوزاد را برای انجام آزمایش های تكمیلی به پزشك متخصص معرفی تا زیر نظر پزشك مربوطه خدمات لازم درمانی شروع شود.
وی افزود: اگر نوزادی از نظر ابتلا به بیماری كم كاری مادر زادی تیرویید مشكوك باید، والدین باید با دقت به راهنمایی ها و توصیه های كارشناس بهداشت عمل كنند.
كندوانی همچنین به مردم توصیه كرد: خانواده ها از نمك تصفیه شده ید دار دارای پروانه بهداشتی استفاده كنند چون نمك های تصفیه شده ید دار به دلیل خلوص بالا میزان ید را بهتر و به مدت بیشتر حفظ می كنند.
با توجه به اهمیت این بیماری طرح غربالگری مادرزادی تیرویید دراستان از سال 1385همزمان با سایر نقاط كشور آغاز شده كه نتیجه آن كشف و شناسایی نوزادان با كم كاری مادرزادی تیرویید و ارجاع آن برای ادامه درمان به متخصص غدد بوده است.
سوم تا دهم خرداد ماه هفته جهانی تیرویید نامگذاری شده است.
8120/587
تاریخ انتشار: ۷ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۰:۳۴
تبريز- تيروييد غده كوچكي در جلوي گردن است كه وظيفه توليد و ترشح هورموني به نام تيروكسين در بدن را برعهده دارد، اين هورمون اثرات مهمي در سوخت و ساز سلول هاي مختلف و رشد و نمو بدن داشته و اثرات آن در رشد و تكامل مغز بسيار حايز اهميت است.