تهران - استفاده از مضامين جذاب و فريبنده اي مانند سيگارهاي لايت - سبك - يا توتون ميوه اي يا حتي تعارف و تعريف دوستان، اين روزها زنان بيشتري را به سوي استعمال دخانيات كشانده است.

چنانكه طبق اعلام مسوولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی تنها در مورد سیگار، میزان مصرف این ماده دخانی در زنان كشور از 08/1 درصد در سال های گذشته به 26/1 درصد در سال جاری افزایش یافته است.

براساس این آمار مصرف دخانیات طی دو سال اخیر بین زنان همچنان سیر صعودی خود را طی می كند.

مطالعات جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات نیز نشان می دهد 23 درصد زنان در تهران ظرف شش ماه گذشته قلیان مصرف كرده اند.

در حقیقت زنگ خطری به صدا در آمده است، زنگ خطری كه هشدار می دهد مرزهای زنانه و مردانه بودن سیگار و قلیان كشیدن در محیط های عمومی از بین رفته است.

امروزه ، بسیاری از دانشجویان شاهد سیگار كشیدن دختران همكلاسی خود حتی در محوطه های دانشگاهی هستند.

بسیاری از زنان دیگر این روزها ، بی توجه به سنت های گذشته به راحتی قلیان در دست می گیرند و سفارش توتون تنباكویی با طعم توت فرنگی یا نظایر آن را می دهند.

این قلیان كشیدن ها دیگر به یك 'ژست' و 'پرستیژ' تبدیل شده است، ژستی كه سرطان آور بودن آن ، پشت مه سفیدرنگ قلیان گم شده است و به گفته برخی از آنان برایشان حس استقلال دارد.

به نظر می رسد طی سال های اخیر گرایش زنان به استعمال قلیان به تصور بی ضرر بودن آن بیش از سیگار شده است تا آنجا كه زمزمه هایی از ایجاد مكان های خاصی برای ارایه قلیان به زنان شنیده می شود.

البته در این میان فقط قلیان، میدان دار نیست بلكه عده زیادی از زنان نیز به استعمال سیگارهایی رو آورده اند كه به عقیده آنان، 'زنانه' است! سیگارهای ظریف، سبك و معطر.

تبلیغات فریبنده صنایع دخانی به خوبی توانسته است در سال های اخیر طیف زیادی از زنان را به استعمال دخانیات بكشد.

صنایع دخانی اغلب به صورت مستقیم و غیرمستقیم ، سالم و بی ضرر بودن مصرف قلیان را نسبت به سیگار تبلیغ می كنند.

باورهای غلط مانند اینكه مصرف دخانیات موجب محبوبیت در بین هم سالان، بزرگ شدن و بالغ شدن، آزادی و استقلال، كاهش اضطراب موجب فریب زنان به ویژه زنان جوان و نوجوان می شود.

شاید به همین علت است كه طبق اعلام جمعیت مبارزه با دختران در سن زیر 18 سال برای اولین بار مصرف قلیان را تجربه می كنند.

به گفته متخصصان بهداشت و روان، دختران جوان دخانیات را برای حفظ اعتماد به نفس یا برای كنترل و كاهش استرس و برای غلبه بر احساسات منفی خود استفاده می كنند.

همچنین آنان ممكن است باور داشته باشند كه استعمال مواد دخانی به كاهش وزن كمك می كند.



**سیگار برای زنان خطرناك تر است

عوارض زیان بار استعمال سیگار بارها مورد تاكید مراجع علمی قرار گرفته است اما واقعیت این است كه زنان چه مستقیم و چه غیرمستقیم از رواج استعمال سیگار در جوامع بیش از مردان آسیب می بینند.

بسیاری از زنان كه مبتلا به استعمال دخانیات هستند در مراجعات خود به پزشك از چروكیدگی زودرس پوست و تغییرات تن صدای خود شكایت دارند درحالیكه این تنها بخش كوچكی از عوارض استفاده از سیگار است.

میزان بالای افسردگی، تشدید اختلالات پیش از قاعدگی ، مشكلات پوستی و خطر ابتلا به بیماری های تنفسی از مهم ترین عوارض استعمال دخانیات به شمار می رود.

حمله قلبی نیز یكی دیگر از عوارض استعمال دخانیات بین زنان است؛ 50 درصد زنان سیگاری كه به دلیل مضرات سیگار جان خود را از دست می دهند براثر حمله قلبی است.

یعنی سیگار كشیدن فقط موجب سرطان نیست بلكه حمله قلبی نیز ناشی از آن است.



**عوارض استعمال قلیان

مصرف كنندگان قلیان و اطرافیان آنان كه در معرض دود تحمیلی آن قرار دارند به انواع سرطان ها، بیماری های عروقی و تنفسی مبتلا می شوند.

زنانی كه در طول دوران بارداری از قلیان استفاده می كنند وزن نوزادشان هنگام تولد كمتر از حد طبیعی است.

چروكیدگی پوست، پیری زودرس، تیرگی زیرچشم، زردی و فساد دندان ها از آثار استفاده از قلیان است.

با مصرف قلیان، مقادیر زیادی منواكسیدكربن، فلزات سنگین و تركیبات شیمیایی سرطان زای حاصل از احتراق ذغال، مواد ایجاد كننده حرارت و توتون استنشاق می شود.

مصرف كنندگان قلیان در هر وعده مصرف، معادل 80 تا یكصد نخ سیگار دود دریافت می كنند.

خطر ابتلا به سرطان ریه در افرادی كه قلیان مصرف می كنند پنج برابر افرادی است كه مصرف كننده این محصول نیستند.

علاوه براین، تنباكو و توتون مورد استفاده در قلیان معمولا از بی كیفیت ترین و نامرغوب ترین انواع موجود است.



**راه های پیشگیری از استعمال دخانیات بین زنان

افزایش روند استعمال دخانیات بین زنان و مضرات ناشی از آن، ضرورت آگاهی رسانی به آنان را بیش از پیش آشكار می كند بنابراین باید آگاهی دختران درباره زیان های ناشی از مصرف دخانیات و حق آنها در خصوص زندگی در محیط های بدون دخانیات افزایش یابد.

از سوی دیگر لازم است با سیاست ها و تدابیر دولتی، فروش و بازاریابی محصولات دخانی برای همگان به ویژه زنان، متوقف شود.

توقف و ممنوعیت مصرف مواد دخانی توسط بزرگسالان در مقابل نوجوانان و پاكسازی محیط های مدارس و دانشگاه ها از استعمال دخانیات از دیگر راه های پیشگیری ترویج استعمال دخانیات بین زنان به شمار می رود.



**علت افزایش روند استعمال دخانیات بین زنان

مسوول دبیرخانه ستاد كشوری كنترل دخانیات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی درباره ترویج استعمال دخانیات بین زنان به خبرنگار ایرنا می گوید: برغم اینكه طی چند سال گذشته -از سال 86 تاكنون -، مصرف دخانیات در گروه سنی بالای 15 سال، كاهش جزئی داشته اما متاسفانه در بین زنان افزایش جزئی داشته است .

'خدیجه محصلی' می افزاید:این آمارنشان می دهدكه مصرف دخانیات بین زنان كشور از08/1 درصد از سال 86 به 26/1 درصد در سال جاری افزایش یافته است.

وی خاطرنشان می كند ایران از نظر فرهنگی، جزو جوامع در حال توسعه ای است كه استعمال مواد دخانی در آنها برای نوجوانان و زنان، قبح اجتماعی دارد اما در كشورهای پیشرفته اختلاف میزان استعمال دخانیات بین زنان و مردان ناچیز است و در برخی از این كشورها حتی زنان بیشتر دخانیات، استعمال می كنند.

مسوول دبیرخانه ستاد كشوری كنترل دخانیات وزارت بهداشت، ادامه می دهد: قوانین منع استعمال دخانیات در كشورهای پیشرفته به خوبی اعمال می شود بنابراین شركت ها و صنایع دخانی بازار فروش خود را به كشورهای در حال توسعه انتقال داده اند.

محصلی می گوید: این شركت ها می خواهند نوجوانان و زنان را نیز به گروه های مصرف كننده دخانیات ، اضافه كنند و برای دستیابی به این هدف از ترفندهای مختلفی استفاده می كنند.

وی می افزاید: یكی از مهم ترین ترفندها، ترویج استعمال قلیان است چراكه قبح استعمال قلیان كمتر از سیگار است ؛ علاوه برآن زنان مصرف كننده قلیان در آینده نیز می توانند سیگاری شوند بنابراین آمار زنان مصرف كننده دخانیات در كشور افزایش یافته است.

اجتمام**9185 ** 1569**