تالابها به دلیل حضور پرندگان آبزی و ارتباط آنها با نقاط مختلف جهان و ایجاد محیط زیستی مناسب برای پرندگان بومی، مهاجر و آبزیان در مقایسه با سایر اكوسیستمهای آبی و خاكی از اهمیت زیستی بالایی برخوردار هستند.
تالاب های آذربایجان غربی نیز از اكوسیستم های كم نظیر آبی كشور به ویژه برای مهاجرت فصلی گونه های مختلف پرندگان و نیز تخمگذاری و جوجه آوری آنها محسوب می شوند.
تالاب های این استان با 604 هزار هكتار وسعت، مقام نخست عرصه تالابی را در میان استان های غیرساحلی كشور به خود اختصاص داده و 19تالاب آن در فهرست تالاب های ملی به ثبت رسیده كه از این تعداد پنج تالاب در قالب سه سایت در كنوانسیون رامسر به عنوان زیستگاه جهانی شناخته می شوند.
شهرستان نقده هم با برخورداری از پنج هزار هكتار آبگیر و تالاب و بخش های جنوبی پارك ملی دریاچه ارومیه، 13تالاب دائمی و فصلی دارد كه سالانه پذیرای ده ها هزار قطعه از انواع پرندگان مهاجر است.
تالاب های 'یادگارلو'، 'درگه سنگی' و 'شورگل' نقده نیز در فهرست تالاب های بین المللی و مهمترین مركز مهاجرت پرندگان آبزی و كنار آبزی قرار دارد.
معاون اداره كل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی، در خصوص مهاجرت انواع گوناگون پرندگان به این نواحی می گوید: بیش از 140نوع پرنده آبزی در تالاب های این استان و نقده مشاهده شده و سالانه صدها هزار قطعه انواع پرندگان آبزی نظیر فلامینگو، قو، اردك های سرسفید و انواع مرغابی ها از شمال و جنوب كره زمین برای زمستان گذرانی و جوجه آوری به این مناطق سفر می كنند.
'حمید رعنا قد'، تالاب های دریاچه ارومیه، مهاباد و نقده را مهمترین مركز این مهاجرت عنوان كرد.
با توجه به آغاز فصل جوجه آوری و تخمگذاری پرندگان، رییس اداره حفاظت محیط زیست نقده، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، از افزایش30درصدی تخمگذاری پرندگان در تالاب های این شهرستان نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته خبر داد و وضعیت مطلوب زیستگاهی، تغذیه مناسب و امنیت حاكم در منطقه را سبب تخمگذاری و جوجه آوری چشمگیر بسیاری از پرندگان آبزی و كنار آبزی در تالاب های نقده دانست.
'فرامرز سفری'، افزود: این پرندگان شامل گونه های نادر و با ارزش این زیستگاه ها نظیر انواع 'مرغابی'، 'تنجه' ، 'سرحنایی'، 'چنگر'، 'كشیم'، 'كاكایی'، انواع 'آبچلیك' ، 'پرستوی دریایی' و 'عقاب طلایی' هستند كه در كنار آنها پرندگان مهاجر 'انقوت' و 'اردك سرسفید' نیز دیده می شود.
وی، اظهار داشت: تخمگذاری و جوجه آوری این پرندگان در تالاب های بین المللی و فصلی و نیز تالاب های احیا شده 'سلدوز' ، 'درناگل' ، 'آق قلعه' و نیزارهای 'گرده قیط' شكوه و عظمت خاصی به منطقه بخشیده است.
سفری، همچنین با اشاره به اقدام های صورت گرفته در خصوص آبگیری تالاب ها در سال جاری اضافه كرد: امسال 20 كیلومتر از نهرهای منتهی به تالاب های نقده لایروبی و با تلاش اداره حفاظت محیط زیست این شهرستان و تعامل مناسب با ادارات مربوطه و همكاری تشكل های جوامع محلی حاشیه تالاب های مهم منطقه به غیر از تالاب 'یادگارلو' آبگیری و از وضعیت مطلوب برای زیست پرندگان برخوردار شده اند.
وی، خاطرنشان كرد: با توجه به وجود تالاب های كم نظیر بین المللی و ملی در آذربایجان غربی و نقده و اهمیت زیست محیطی كشاورزی و گردشگری آنها، روند احیاء این تالاب ها در اولویت برنامه های مسوولان قرار گرفته است.
سفری، افزود: با توجه به اهمیت موضوع حفظ و نگهداری از محیط زیست به ویژه انواع گوناگون پرندگان، ماموران حفاظت از محیط زیست همواره در مناطق حفاظت شده حضور داشته و با متجاوزان به حقوق زیست محیطی و نیز آسیب رسانان به پرندگان به ویژه در فصل جوجه گذاری برخورد جدی داشته و متخلفان را با تشكیل پرونده قضایی به مسوولان و مراكز حقوقی معرفی می كنند.
گزارش: نگین حاتمی
645
تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۲:۰۷
نقده، مهاباد - تالاب هاي بين المللي و فصلي نقده، با پوشش گياهي و نيزاري و نيز شرايط مساعد زيست محيطي همواره به عنوان يكي از مراكز مهم مهاجرت، تخمگذاري و جوجه آوري پرندگان آبزي و كنار آبزي در جهان به شمار مي رود.