به گزارش ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین 'احمد مبلغی' روز چهارشنبه در دیدار با گروهی از وكلا و قضات عالیرتبه وزارت عدلیه كشور افغانستان در قم خاطرنشان كرد: فقهای شیعه و سنی در طول تاریخ تلاش گسترده ای در جهت شناخت، معرفی، تحكیم و تثبیت فقه انجام داده تا این فقه امروز در اختیار ما قرار گرفته است؛ ولی در عین حال، فقه از ابعاد بیشتر از آنچه امروز دارد، برخوردار است.
وی با اشاره به اینكه فقه اسلامی بسیار غنی است و باید ابعاد ناشناخته آن كشف شود، گفت : درست است كه كتاب های زیادی در زمینه قواعد فقهی تالیف شده، ولی ما هنوز همه قاعده های فقهی را كشف نكرده و بخش هایی از فقه كه قابلیت فرمولیزه شدن را دارد منسجم نكرده ایم.
وی گفت: برای دستیابی به انعطاف، قدرت، جهت گیری ها و هدف گیری های فقه، باید با دنیای روح های نهفته در شریعت آشنا شویم، ما ندیده ایم در فقه یا اصول، كسی روح شریعت را تعریف و راه دستیابی به آن، كاركردها و كارویژه ها و فایده های آن را تشریح كرده باشد؟
رییس مركز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت: اگر امروز در دنیایی كه تكیه بر روح قوانین دارد ما بر روح شریعت تكیه می كردیم در یك موضع قوی و نیرومند می توانستیم فقه را به مصاف حقوق ببریم و عرضه كنیم.
مبلغی گفت: یكی دیگر از ظرفیت های فقه اسلامی كه متاسفانه تعطیل شده است، نظریه پردازی در فقه است، فقه دو شاخه دارد: یكی استنباط حكم، كه آن را فعال كرده ایم و دیگری نظریه فقهی است.
وی ادامه داد: در حقوق، این نظریات حقوقی است كه خاستگاه و منطق برای قانونگذاری است، به گونه ای كه نظریه عقلانیت تقنینی ایجاد می كند.
وی گفت: ما در فقه به نظریه فقهی نیاز داریم تا از رهگذر آن احكام الهی را بهتر بشناسیم و حوزه بندی های احكام، جهت ها و جهت گیری ها و ارتباط مجموعه را با هم بهتر فهم كنیم و قانونگذاری بر پایه فقه هوشمندانه تر شكل دهیم.
وی در پاسخ به سوالی پیرامون فعالیت مركز تحقیقات اسلامی مجلس، گفت: این مركز لایحه و قوانینی كه قرار است به برای تصویب به مجلس برود، را با برگزاری حلقه های علمی متشكل از اساتید حوزه و دانشگاه از منظر فقه و حقوق مورد مطالعه قرار داده و نقایص آن را برطرف می كند.
وی ادامه داد: ما سعی داریم نظریه های كلان فقهی و یا خرده نظریه ها را مطرح كنیم كه بر اساس آن نظریه ها، با هوشمندی بیشتری به سراغ یك لایحه برویم و قطعا اگر این مركز بتواند بر تجارب كاری خود بیفزاید می تواند به عنوان الگوی بسیار بزرگی در جهت فقهی سازی قوانین مطرح شود.
قضات عالیرتبه كشور افغانستان به دعوت جامعه المصطفی العالمیه به شهر مقدس قم سفر كرده اند.
7401 / 380/
تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۲:۳۲
قم - رييس مركز تحقيقات اسلامي مجلس شوراي اسلامي گفت: در شرايط كنوني، فقهاي اسلام بايد تلاش گسترده، عميق و نهضت گونه اي را براي فعال كردن ناشناخته ها و ناگفته هاي فقه به كار گيرند.