تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۴:۴۰

گروه پژوهش هاي خبري – پس از مذاكرات اخير قاهره ميان نمايندگان دو جنبش فلسطيني حماس و فتح، تازه ترين خبرها حاكي از تلاش هاي گسترده ديپلماتيك تركيه براي تسريع و به سرانجام رسيدن روند گفتگوها ميان اين دو گروه است.

پس از آنكه مقام های دو جنبش فلسطینی حماس و فتح در نشست مشترك دو روزه خود در قاهره پایتخت مصر در هشتم و نهم خرداد 91 با اصول و معیارهای ویژه تشكیل دولت وفاق ملی فلسطین موافقت كردند، روز16 ماه جاری رسانه ها خبری مبنی بر دیدار دوجانبه میان 'محمود عباس' رییس تشكیلات خودگردان فلسطین و 'رجب طیب اردوغان' نخست وزیر تركیه منتشر كردند كه این خبر می تواند نشان از تلاش تركیه برای ایفای نقش میانجی و تسریع كننده در مذاكرات میان حماس و فتح باشد.

گفتنی است پس از پایان مذاكرات میان حماس و فتح در قاهره، مصر در بیانیه ای اعلام كرد مقامات این دو جنبش فلسطینی از بابت گفتگوها و نتایج حاصله از اجلاس قاهره، ابراز خرسندی كرده و حمایت كامل خود را از تلاش كمیته مركزی انتخابات برای نام نویسی از رای دهندگان و فراهم كردن مقدمات برگزاری انتخابات پارلمانی، ریاست و شورای ملی اعلام كردند.

طبق بیانیه مذكور، مقام های فتح و حماس درباره بخشی از موضوعات مربوط به تشكیل دولت وفاق ملی و اقدامات مربوط به آن به توافق رسیدند.

در گفتگوهای قاهره ریاست هیات فتح را 'عزام الاحمد' عضو كمیته مركزی این جنبش و ریاست جنبش حماس را 'موسی ابومرزوق' معاون رییس دفتر سیاسی حماس برعهده داشت.

پس از پایان این مذاكرات عزام الاحمد در گفتگو با خبرگزاری شینهوا اظهار داشت: فتح و حماس به نشست دو روزه خود در فضای مثبت و خوبی پایان دادند و دو طرف درباره اصول تشكیل دولت وفاق ملی بر اساس توافقنامه های دوحه و قاهره به توافق رسیدند.

در رابطه با مذاكرات اخیر قاهره 'اسماعیل رضوان' از رهبران برجسته حماس نیز در گفت و گو با شبكه خبری فلسطین الیوم گفت: در جریان رایزنی‌های انجام شده به بررسی معیارهای دولت، آزادی‌های عمومی،تشكیل دولت توافق ملی و برگزاری نشست كمیته سازمان آزادی‌بخش فلسطین پرداخته شد. گفتنی است یكی دیگر از توافق های مهم این نشست توافق دو طرف برای آزادی زندانیان تحت اختیار یكدیگر بود.

البته رهبران این دو جنبش پیش از این نیز دو توافقنامه دیگر را در دوحه (پایتخت قطر پنجم فوریه 2012) و قاهره (پایتخت مصر می 2011 ) برای كنارگذاشتن اختلاف ها با هدف تشكیل دولت وحدت ملی و برگزاری انتخابات به امضا رساندند.



** تركیه و میانجی گری مذاكرات فتح و حماس

--------------------------------------------------------------

زمانی كه اعلام شد، دو جنبش حماس و فتح در قاهره، به توافقاتی برای حل منازعات موجود دست یافته اند، رجب طیب اردوغان نخست وزیر تركیه و محمود عباس رییس تشكیلات خودگردان فلسطین دوشنبه شب 15 خرداد 1391 با یكدیگر و پشت درهای بسته دیدار و گفت وگو كردند.

منابع خبری تركیه پس ازاین دیدار كه حدود یك ساعت و نیم به طول انجامید اعلام كردند كه گفتگوها میان رییس تشكیلات خودگردان فلسطین و مقام های تركیه درمورد تشكیل دولت مصالحه ملی فلسطین بوده است.

بر این اساس محمود عباس دردیدار با مقامات تركیه درمورد تشكیل دولت مصالحه ملی در فلسطین و مذاكرات گروه های حماس و فتح كه در قاهره جریان دارد، گفتگو كرده است.

به گزارش منابع خبری تركیه، همچنین موضوع مذاكرات صلح كه به دلیل احداث شهرك های یهودی نشین ازسوی رژیم صهیونیستی متوقف شده است، دردستور مذاكرات عباس و مقامات تركیه قرار دارد.

به نظر می رسد تركیه می كوشد با ایفای نقش میانجی گری، نفوذ خود در مذاكرات میان دو جنبش فلسطینی فتح و حماس و برنامه آتی آنها / تشكیل دولت آشتی ملی در فلسطین / را گسترش دهد و نقش منطقه ای خود در این زمینه را بیش از پیش تثبیت سازد.

پژوهش**م- الف**1599