حجت الاسلام والمسلمین 'محمدجواد ادبی 'روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا در مورد اقدام جمهوری آذربایجان در زمینه اهدای تندیس نظامی گنجوی شاعر ایرانی با جعل هویت به كشور ایتالیا گفت: موقعیت فرهنگی امروز ایران بزرگ ایجاب می كند كه در مورد شخصیت های كهن و میراث داران ارزشمند فرهنگ ایرانی و اسلامی دقت بیشتری صورت گیرد.
وی افزود: شخصیت های بزرگ فرهنگی زیادی در ایران زندگی كرده اند و به واسطه زبان پارسی و هویت اصیل ایرانی، ایرانی بودنشان به شان كشور باز می گردد، برخی كشورها به واسطه اینكه این شخصیت ها در مقطعی در آنجا زندگی كرده و یا در آن منطقه از دنیا رفته اند آنها را از آن كشور خود می دانند و این نكته ای است كه باید مورد توجه قرار گیرد .
پژوهشگر حوزه ادیان تطبیقی یادآورشد: هویت ایرانی و مفاخر فرهنگی به اصالت و بزرگی خاكی باز می گردد كه امروز ایران نامیده می شود.
ادبی با بیان اینكه اقدام آذربایجان و ایتالیا غفلت فرهنگی از هویت كشور بزرگ ایران است گفت: آنها تلاش دارند با مصادره شخصیت های تاثیر گذار فرهنگی فضای فرهنگی كشور را تحت تاثیر اقدامات خود قرار دهند.
قائم مقام بین الملل سازمان میراث فرهنگی كشور اقدام اخیر جمهوری آذربایجان را نامناسب خواند و توضیح داد: توقع بیشتری از كارشناسان دو كشور داشتیم كه جایگاه نظامی به عنوان یك شاعر پارسی گوی كه با عشق به ایران از دنیا رفت را فراموش نكنند.
رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی كشور با بیان اینكه امروز ایران و شعر پارسی میراث دار شخصیت های برزگی همچون نظامی گنجوی است گفت: این انجمن در دوره فعالیت های دو سال اخیر خود تلاش دارد تا توجه ویژه ای به این مهم كند.
به گفته این پژوهشگر معاصر، مباحث فرهنگی از این دست تنها مربوط به یك نهاد یا سازمان نیست، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی ، انجمن اثار و مفاخر فرهنگی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، وزارت كشور و... ازسازمانهایی هستند كه باید پیگیر موضوع های فرهنگی و مباحث هویتی باشند.
وی تاریخ پرشكوه ایران ، تاریخ علم و اندیشه متفكران اسلامی را وابسته به تفسیرهای درست از جایگاه مفاخر و شخصیت های فرهنگی دانست و گفت: ارایه تصویر نادرست از شخصیت های فرهنگی و هویت آنان دانش آموزان و دانشجویان را نسبت به پیشینه فرهنگی تحت تاثیر قرار خواهد داد و تاریخ را دستخوش تحریف خواهد كرد.
**با واكنس فرهنگی با این اقدام روبرو می شویم
حجت الاسلام ادبی در مورد واكنش مسوولان فرهنگی كشور در مورد اقداماتی از این دست كه بارها از سوی برخی كشورهای همسایه تكرار شده است، گفت : ما در مقابله با این اقدام همچون برادر بزرگتر عمل می كنیم و از مسوولان این كشورها می خواهیم جایگاه هویت ایران و مفاخر ایرانی را برای خود دوباره بازخوانی كنند، ما امروز نیاز به آرامش فرهنگی داریم و سعی داریم علاوه بر اعتراضات دیپلماتیك با اقدامات فرهنگی و تعاملی این مباحث را حل و فصل كنیم .
* به روز كردن منابع و ترجمه به زبانهای زنده دنیا نیاز فرهنگی كشور
وی یكی دیگر از واكنش ها و اقدامات فرهنگی را به روز كردن منابع مرتبط با این شخصیت ها عنوان كرد و ادامه داد: ترجمه به زبانهای زنده دنیا می تواند منبع تحلیلی برای دانشگاهها سراسر دنیا باشد، حفظ شان بین المللی تحقیقی در این مباحث مهم است كه سازمان فرهنگ و ارتباطات باید آن را در فهرست برنامه های مهم خود قرار دهد.
جمهوری آذربایجان به تازگی و در اقدامی غیرفرهنگی تندیس شاعر پر آوازه ایرانی نظامی گنجوی را با جعل هویت به ایتالیا اهدا كرد و این تندیس در پاركی در رم نصب شد.
انجمن فرهنگی ایران - ایتالیا نیز در بیانیه ای با اعتراض به اقدام جمهوری آذربایجان و جعل هویت شاعر ایرانی این اقدام را ناآگاهی باكو و رم در قبال مفاخر فرهنگی ایرانی عنوان كرده است .
فراهنگ **1630**
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۲:۰۱
تهران- رييس انجمن آثار و مفاخر فرهنگي كشور گفت كه اقدام جمهوري آذربايجان در اهداي تنديس نظامي شاعر شهير ايراني به ايتاليا و جعل هويت وي فقر و غفلت فرهنگي كشور هاي يادشده است.