به گزارش روز سه شنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا، در این كتاب كه دوازده فصل دارد، از 'ریشه های نمایش' تا 'پایان جنگ و توجه به نمایش' پرداخته شده است.
هدف نویسنده بر آن بوده تا نشانه هایی از وجود هنر نمایش در تصاویر و آیین های بر جای مانده از روزگاران كهن را انگیزه ای قرار دهد برای آغاز تاریخ نمایش در ایران. پس از آن به دنبال اثبات ورود تئاتر فرنگی در ایران است، تا تلاطم هنر دیالوگ و اندیشه را در تحولات اجتماعی ایران نشان دهد. بنابراین از نمایش های سنتی و آیینی دل كنده و آن را به كتابی دیگر وانهاده است.
در این كتاب زندگی و آثار بزرگانی چون میرزا فتحعلی آخوندزاده، میرزاآقا تبریزی، مرتضی قلی خان مویدالممالك فكری ارشاد، ظهیرالدوله، میرزا احمدخان كمال الوزاره محمودی، حسن مقدم، سید علی نصر و میرزاده عشقی بررسی شده است. سپس نوبت به بررسی راه و شیوه تئاتری عبدالحسین نوشین، شاهین سركیسیان، عباس جوانمرد، علی نصیریان، علی حاتمی، عزت اله انتظامی، جعفر والی، مصطفا و مهین اسكویی، ركن الدین خسروی، داود رشیدی، پری صابری، مهدی فروغ، اكبر رادی، بهرام بیضایی، غلامحسین ساعدی، علی رفیعی، حمید سمندریان، عباس نعلبندیان، آربی آوانسیان، بیژن مفید، بهمن فرسی، و اسماعیل خلج می رسد.
همچنین تئاتر پس از انقلاب، تئاتر مذهبی، تئاتر اجتماعی، تئاتر تجربی، تئاتر دفاع مقدس و بررسی تئاتر قطب الدین صادقی، بهروز غریب پور، بهزاد فراهانی، رضا صابری، داود كیانیان، محمد چرم-شیر، محمد رحمانیان، حمید امجد، آتیلا پسیانی، عبدالحی شماسی، جلال تهرانی، امیررضا كوهستانی، محمد یعقوبی، نادر برهانی مرند، فرهاد آییش، و علیرضا نادری از دیگر مباحث سرگذشت نمایش در ایران است.
در این كتاب گاهی به اسم هایی اشاره شده و متاسفانه برخی از اسم ها هم از قلم افتاده است، به خصوص آنان كه دغدغه تئاتر سنتی را داشته اند، برای مثال به تئاتر داود فتحعلی بیگی پرداخته نشده است.
'سرگذشت نمایش در ایران'، گرچه برای نوجوانان تالیف شده است اما برای همه علاقه مندان این مرز و بوم خواندنی و مفید است.
همچنین از این مجموعه، 'سرگذشت نقاشی در ایران' را پرویز براتی، 'سرگذشت موسیقی در ایران' را عزت الله الوندی، 'سرگذشت سینما در ایران' را گیسو فغفوری و 'سرگذشت شعر در ایران' را علی اصغر سیدآبادی نوشته اند.
فراهنگ**9266**1588
تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۳:۳۶
تهران - كتاب 'سرگذشت نمايش در ايران' به قلم رضا آشفته در نشر افق منتشر شد.