به گزارش ایرنا، امروزه افرادی با اعمال و رفتاری كه در ظاهر نشانی از جنایت ندارد، سالانه هزاران نفر را روانه قبرستانها می كنند، درحالی كه این سوال بطور جدی مطرح است كه ˈآیا این ها جنایت نیست؟
شهروندانی كه به اموری مانند معاینه فنی خودرو یا رفع نقص های فنی اتوبوس، كامیون، موتورسیكلت و خودروهای شخصی و عمومی، بی توجهی می كنند و یا صاحبان كارخانجات و واحدهای تولیدی كه شبانه فیلترهای تاسیسات را برداشته و دود مملو از تركیبات شیمیایی را در هوا رها می كنند، در مرگ انسان ها شریك هستند.
دكتر ˈمحمدطاهر جعفری فشاركیˈ متخصص بیماری های تنفسی و عضو انجمن متخصصان رویال انگلستان در گفت وگو با گزارشگر ایرنا می گوید: سالانه سه میلیون نفر در اثر آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند كه 90 درصد آنان در كشورهای توسعه یافته زندگی می كنند.
وی با اشاره به اینكه دربعضی كشورها تعداد افرادی كه در اثر همین عامل جان خود را از دست میدهند بیشتر از قربانیان سوانح رانندگی است، اظهار داشت: این مرگ و میر بطور خاص مربوط به آسم، برونشیت، تنگی نفس و حملات قلبی و آلرژیهای مختلف تنفسی است.
متخصص بیماریهای تنفسی تصریح كرد: آلودگی هوا به طرق گوناگون میتواند آثار زیانباری در درازمدت و كوتاه مدت بر سلامت انسانها بگذارد و تاثیر آسیب پذیری برخی افراد بویژه كودكان، زنان باردار و افراد سالمند از آلودگی هوا بسیار بیشتر است.
دكتر فشاركی افزود: معمولا میزان آسیب ها بستگی به میزان قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی زیانبار دارد و مدت تماس با آلایندهها و غلظت مواد شیمیایی كه صدمات ریوی ناشی از هوای آلوده به اوزون را به همراه دارد، با شدت آسیب رابط مستقیم نشان می دهد.
**دود یكی از قدیمی ترین آلایندههای هوا است كه برای سلامت بشر مضر است.
زمانی كه دود ناشی از آتش حاصله از سوختن چوب توسط ساكنین اولیه غارها جای خود را به دود ناشی از كورههای ذغال سوز در شهرهای پر جمعیت داد، آلودگی هوا ، بقدری افزایش یافت كه زنگ خطر برای برخی از ساكنان شهرها به صدا در آمد.
سال 61 بعد از میلاد، سنكا (Seneca) فیلسوف رومی از هوای روم بعنوان هوای سنگین و از دودكشهای هود بعنوان تولید كننده بوی بد نام برد.
در سال 1273 میلادی ادوارد اول پادشاه انگلستان گفت: هوای لندن به حدی با دود و مه آلوده و آزار دهنده شده است كه از سوختن ذغال سنگ دریایی جلوگیری خواهد كرد.
باوجود هشدار ادوارد اول، نابودی گسترده جنگلها، چوب را تبدیل به یك كالای كمیاب نمود و ساكنان لندن را وادار ساخت تا به جای كم كردن مصرف ذغال سنگ به میزان بیشتری از آن استفاده كنند.
تا سال 1661 میلادی، تغییر قابل ملاحظهای در آلودگی هوا بوجود نیامد تا با برچیدن تمام كارخانههای دودزا از لندن و بوجود آمدن كمربند سبز در اطراف این شهر، مشكل بوجود آمده برطرف شد.
كارشناس حقوق بین المللی و فعال در امور حفظ محیط زیست نیز دراین باره به گزارشگر ایرنا می گوید: قوانین مختلفی برای حفظ محیط زیست و پیشگیری از آلودگی هوا تصویب شده كه این نشانه علاقه مندی جوامع انسانی در غلبه بر مشكل آلودگی هواست.
دكترˈ محمد سعید رادˈ می افزاید: در سال های 1930 و 1952 به دلیل پدیده وارونگی مه دود در یك منطقه اقتصادی بلژیك 63 تن جان خود را از دست داده و چندین هزار نفر دیگر بیمار شدند و نیز در بزرگترین فاجعه ناشی از آلودگی ها در كشور آمریكا، 17 نفر جان باختند.
وی خاطرنشان كرد: درست سه سال بعد از فاجعه سال 1952 كه آلودگی هوا به دستگاه تنفسی مردم این منطقه سخت آسیب رسانده بود و بیشتر آنان با مشكلاتی از قبیل قرمز شدن چشمها ، سوزش گلو و سرفههای زیاد مواجه شدند، بیش از 400 مورد مرگ مربوط به آلودگی هوا گزارش شد كه این تعداد تلفات برای متوجه ساختن افكار عمومی جهان كافی بود تا قانون هوای تمیز در سال 1956میلادی تصویب شود.
وی گفت: این قانون معیارهایی برای كیفیت هوا وضع كرد كه بر اساس آنها استانداردهای كیفیت هوا و گازهای متصاعد شده در دهه 1960 میلادی پی ریزی شد و اجرای قانون هوای تمیز در سال 1970 به آژانس نوبنیاد حفاظت محیط زیست (EPA) محول شد.
به گفته كارشناس حقوق بین المللی و فعال در امور حفظ محیط زیست، در كشور های توسعه یافته یكی از ملاكهای افزایش و یا كاهش مالیات، كاشت درخت است، بطوری كه اگر منطقه و یا ساختمان های مسكونی و اداری نسبت به كاشت و حفظ درخت توجه نشان دهند، مالیات و عوارض كمتری پرداخت می كنند و در غیر اینصورت می بایست مالیات بیشتری پرداخت كنند.
دكتر راد ابراز عقیده كرد كه ارزان ترین و مهمترین راه برای پیشگیری از آلودگی هوا در كشورمان، كاشت درخت است.
این درشرایطی است كه مساحت جنگلهای ایران در حدود 12 میلیون هكتار (120 هزار كیلومترمربع) است ولی از تمام آن امكان بهره برداری دایمی وجود ندارد.
در 20 سال گذشته مساحت جنگلهای شمال كشور كه تنها قطب تولید چوب بطور دائم میباشد، از 4/3 میلیون به 8/1 میلیون هكتار كاهش یافته است.
متاسفانه سهم سرانه جنگل برای هر ایرانی حدود دو هزار و 400 مترمربع است كه اگر این رویه یعنی ازدیاد جمعیت و كاهش جنگل ادامه داشته باشد در سالهای نه چندان دور به هر ایرانی حتی چند درخت هم نخواهد رسید.
قانون اساسی به صراحت عنوان می كند كه حفاظت از محیط زیست یك وظیفه عمومی است و فعالیت های اقتصادی كه با آلودگی محیط زیست و با تخریب غیرقابل جبران آن همراه باشد، ممنوع است.
یكی از كارشناسان محیط زیست كشور هم به گزارشگر ایرنا گفت: هیچ كسی نمی تواند مرگ مستقیم بر اثر آلودگی هوا را تایید كند، اما در عین حال نمی توان تاثیر آلودگی هوا را در بروز بیماری های قلبی، عروقی و تنفسی كه باعث مرگ و میر زیادی است، رد كرد .
ˈمحمد حسین احمدی پورˈ افزود: میزان اثرپذیری ناشی از آلودگی هوا به چند عامل مانند ˈنوع آلایندهˈ، ˈمدت استنشاق هوای آلودهˈ و ˈغلظت آلاینده ها، بسته به مكان و فضاˈ بستگی دارد و به همین دلیل تردد در مناطق مركزی شهر خطرناكتر است.
وی نیز همچون دیگر كارشناسان، علاوه بر محدودیت ترافیكی و كاشت درخت برای كاهش آلودگی هوا تاكید می كند: همانگونه كه برای زیباسازی شهر و نصب تابلو حریم ساخت و ساز ، قوانینی وجود دارد، باید قانون كاشت درخت در محل اسكان و محل كار اجباری نیز شود .
وی خواهان تشدید برخورد با افرادی شد كه به گفته وی در بروز آلودگی هوا ، از جمله خودرو، كارخانجات و سیگار نقش دارند.
وی با بیان اینكه در جامعه ما افراد خطاكار نسبت به دیگران از قدرت برخوردی بیشتری برخوردارند، توضیح داد: اگر خانم و یا آقایی نسبت به دود سیگار و یا دود خودرو اعتراض كند ، فرد متخلف به صراحت با برخورد حق به جانب و در برخی مواقع توهین آمیز، فرد را محكوم به دخالت در امور شخصی اش می كند.
این كارشناس محیط زیست اظهارداشت: این برخوردها در حالی است كه در ایران استنشاق هوای پاك یك حقوق شهروندی است كه به صراحت در قانون به آن اشاره شده و بسته به میزان تخلف برای آن مجازات تعیین شده است.
در حقوق شهروندی و محیط زیست آمده است: آلودگی هوا شامل وجود و پخش یك یا چند آلوده كننده، اعم از جامد، مایع یا گاز، تشعشع پرتوزا و غیر پرتوزا در هوای آزاد، به میزان و مدتی است كه برای انسان و موجودات زنده دیگر و حتی آثار و بناها زیان آور باشد.
كارشناس دادگستری در امور حقوق شهروندی وزارت دادگستری نیز به گزارشگر ایرنا گفت: اكنون در كشور ما سه منبع شامل ˈوسایل نقلیه موتوریˈ، ˈكارخانه هاˈ و ˈكارگاه ها و نیروگاه ها منابع تجاری و خانگیˈ برای آلودگی هوا تشخیص داده شده است .
ˈمحمد ظهیری ˈ افزود: درباره مورد اول هر وسیله نقلیه ای كه به كار گرفته می شود باید دارای گواهینامه مخصوص مبنی بر رعایت حد مجاز خروجی آلوده كننده های هوا باشد و از طرفی دارندگان وسیله نقلیه مكلف هستند هر سال وسایل نقلیه خود را در مركز معاینه فنی مورد آزمایش قرار دهند و گواهی نامه ای مبنی بر رعایت حد مجاز آلودگی دریافت كنند.
وی خاطرنشان كرد: چنانچه افراد از این وظیفه قانونی سرپیچی كنند علاوه بر پرداخت جریمه از رفت و آمد آنها جلوگیری خواهد شد.
وی با بیان اینكه برای كارخانه ها و كارگاه ها نیز رعایت ضوابط زیست محیطی ضروری است، اظهارداشت: سازمان حفاظت محیط زیست، كارخانه ها و كارگاه ها و نیروگاه هایی را كه موجب آلودگی هوا می شوند و آلودگی شان بیش از حد مجاز و استاندارد است، مشخص كرده و موضوع را با تعیین نوع و میزان آلودگی به صاحبان یا مسئولان آنها ابلاغ می كند تا با همكاری و مشاركت دستگاه های ذیربط نسبت به رفع آلودگی یا تعطیل كارگاه اقدام كنند.
وی افزود: درصورت رعایت نكردن این ابلاغ و پایان مهلت مقرر ، با درخواست این سازمان و دستور مرجع قضایی به وسیله نیروی انتظامی از ادامه كار و فعالیت آن ها جلوگیری می شود و اصولا ادامه كار و فعالیت آن ها موكول به اجازه سازمان محیط زیست یا رای دادگاه است.
با این وجود، آلودگی هوا قاتل جان هزاران انسان است كه آلت قتل آن پنهانی و در دست خود انسانهاست و در این شرایط فرد بدون آنكه متوجه باشد، سبب مرگ شهروندان و حتی خود می شود.
بنابراین اگر برای كاهش آلودگی هوا مصمم هستیم می بایست برای پیشگیری از این كشتار جمعی، آموزشهای تخصصی را از كشور های موفق در كنترل و كاهش آلودگی هوا اخذ كنیم و با فرهنگ سازی در جامعه آلودگی هوا در كلانشهرهای كشور را به حداقل برسانیم.
از :مرجان سیف الدین
گ/7133/1042//1770/ 607
تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۳۹۱ - ۱۳:۲۲
اصفهان - به باور برخي، جنايت فقط به معناي كشتن آدمها با سلاح سرد و گرم است، اما غافل از اينكه آناني هم كه با آلودگي محيط، بويژه آلودگي هوا، باعث مرگ انسان ها مي شوند، جنايتكارند