برگزار كنندگان این اجلاس درصدد دستیابی به راهكارهای عملی برای گسترش همكاری ها بین كشورهای واقع در مسیر جاده ابریشم بودند.
معرفی توانمندی های اقتصادی و تجاری، بررسی فرصت های سرمایه گذاری برای دستیابی به بازارهای جدید صادراتی، توسعه بازارهای هدف، تبادل نظر فنی، تجاری بین تجار شركت كننده، ارتقای همكاری های تجاری و بازرگانی و فراهم سازی زمینه عقد قراردادهای تجاری بین كشورهای شركت كننده از اهداف برگزاری این اجلاس بود.
شركت كنندگان داخلی و خارجی برگزاری اجلاسی در این سطح بین المللی را برای آذربایجان شرقی و تبریز شجاعانه تلقی كرده و با ارزش دانستند.
صادق نجفی دبیر سومین اجلاس جاده ابریشم هدف از برگزاری این اجلاس را احیای این مسیر تاریخی عنوان كرد و گفت: در كنار این هدف، افزایش مراودات اقتصادی به ویژه توسعه صادرات و تعمیق روابط فرهنگی و مناسبات سیاسی مدنظر است.
رییس این اجلاس هم گفت: با توجه به پیشینه جاده ابریشم و اهمیت استراتژیك آن، بی تردید احیای این مسیر و گسترش همگرایی ها ، مصالح كشورهای منطقه را تامین می كند.
احمد علیرضابیگی هدف از احیای این مسیر تاریخی را حمل و نقل سالم و روان كالا و مسافر به منظور تقویت دوستی و توسعه تجارت بین ملت ها عنوان كرد.
وی تاكید كرد: جمهوری اسلامی ایران در مناسبات خود با كشورهای راه ابریشم، خواستار همكاری با دولت ها و مردم منطقه به صورت همزمان برای دستیابی به اهداف مشترك است، زیرا توسعه مناسبات با دولت ها لازمه گسترش مناسبات با ملت هاست.
وزیر صنعت، معدن و تجارت هم بر دخالت نكردن دولت در احیای جاده ابریشم تاكید كرد و گفت: با سپردن این وظیفه به مردم نتیجه بهتری حاصل می شود.
مهدی غضنفری از جاده ابریشم به عنوان جاده دوستی یاد كرد و گفت: دوستی بین ملتها نباید در حاشیه دوستی بین دولتها قرار گیرد.
وی پیشنهاد كرد: اتحادیه اقتصادی توسط فعالان بخش خصوصی، تحت عنوان 'جاده ابریشم' شكل گرفته و با شناسایی موانع تجاری به منظور رفع این موانع راهكار ارایه دهد.
پرویز كلینی نایب رییس اتاق بازرگانی تبریز هم گفت: با توجه به تغییر شرایط جهانی و تحولات اقتصادی، اتاقهای بازرگانی می توانند عهده دار این وظیفه شوند.
رجب آكداغ وزیر بهداشت تركیه هم اظهاركرد: تمام فعالیت هایی كه بتواند روابط بین كشورها را افزایش دهد زمینه ساز گسترش صلح و دوستی خواهد بود و باید دولت ها از این روابط حمایت كنند.
به هر حال پس از برگزاری سه دوره انتظار می رود این اجلاس از سطح تئوری بیرون آمده و حرفها در صحنه عملی اجرا شود.
با در نظر گرفتن این موضوع كه احیای جاده ابریشم با همان شیوه های گذشته حمل و نقل و مبادله كالا تصور نابجایی است و در عصر ارتباطان نوین كه شیوه تعاملات هم تغییر كرده است باید به فكر ایجاد جاده ابریشم اینترنتی باشیم.
ایران با توجه به قرار گرفتن در رتبه 17 اقتصاد جهانی و در اختیار داشتن 12 درصد از سهم تجاری 13.5 تریلیارد دلاری جاده ابریشم وزنه مهمی در تعاملات تجاری 27 كشور واقع در این جاده محسوب می شود و می تواند نقش مهمی در احیای این جاده ایفا كند.
ضمن اینكه صرف برگزاری این اجلاس در تبریز، نشانگر بی تاثیر بودن تحریم های غرب علیه ایران و وجود عزم و اراده ملی برای توسعه مناسبات بین المللی است.
شكل گیری تشكلی متشكل از اعضای اتاقهای بازرگانی كشورهای واقع در مسیر جاده ابریشم، كنارگذاشتن دلار و یورو در معاملات تجاری این كشورها، افزایش خطوط پروازی، برقراری خطوط حمل و نقل مشترك، كاهش تعرفه تجاری و حذف روادید بین كشورهای واقع در این مسیر به عنوان پیشنهادات مطرح شده در این اجلاس در صورت عملی شدن موجب افزایش مناسبات اقتصادی و ارتقای سهم این كشورها از تجارت جهانی خواهد شد.
به هر حال انتظار می رود برگزاری اجلاس جاده ابریشم فصل جدیدی را در روابط اقتصادی، تجاری، سیاسی و فرهنگی بین كشورهای واقع در این جاده رقم بزند.
این اجلاس دو روزه با شركت تجار، رایزنان اقتصادی، سفرا و وزرای 18 كشور واقع در مسیر جاده ابریشم در تبریز و ارس برگزار شد.
برگزاری نشست های تخصصی در بخشهای مختلف اقتصادی، دیدار هیاتهای خارجی با استاندار آذربایجان شرقی، حضور شركت كنندگان در اجلاس در منطقه آزاد ارس و دیدار از واحدهای تولیدی و صنعتی این منطقه از برنامه های حاشیه ای این اجلاس بود.
همزمان با این اجلاس نمایشگاه بین المللی صنایع دستی جاده ابریشم هم در محل دایمی نمایشگاه بین المللی تبریز برگزار شد.
همچنین همزمان با این اجلاس خط پروازی تبریز- ارضروم و مركز فرهنگی تبریز در ارضروم هم افتتاح شد.
وزیر صنعت ، معدن و تجارت ، رییس سازمان توسعه تجارت ایران ، معاون اجرای قانون اساسی رییس جمهوری، معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، مدیر كل كشورهای مشترك المنافع و قفقاز وزارت امور خارجه از جمله مهمانان داخلی این اجلاس بودند.
وزیر بهداشت تركیه، وزیر اقتصاد گرجستان، سفیران تایلند و قزاقستان، رییس شورای مشترك بازرگانان ایران و تركیه، استانداران ارضروم، ترابوزان و هرات از جمله مهمانان خارجی این اجلاس بودند.
اولین اجلاس بازرگانان جاده ابریشم با عنوان تجدید حیات دوباره این جاده در سال 2008 در ترابوزان تركیه و دومین اجلاس نیز در سال 2011 در همین شهر برگزار شد.
سومین اجلاس بین المللی جاده ابریشم سوم و چهارم تیرماه جاری به پیشنهاد استاندار آذربایجان شرقی در تبریز به عنوان یكی از محورهای جاده ابریشم برگزار شد.
مقامات چینی حاضر در این اجلاس علاقه مندی خود را برای برگزاری اجلاس چهارم در این كشور اعلام كردند.
7232/587/ 1645
تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۴
تبريز- سومين اجلاس بين المللي جاده ابريشم در تبريز با طرح راهكارها و پيشنهادات علمي براي گسترش تعاملات اقتصادي و فرهنگي بين كشورهاي واقع در اين مسير روز دوشنبه به كار خود پايان داد.