كرمانشاه - بي شك يكي از ديدني ترين نقاط گردشگري كشور كه در تمام فصول سال ميزبان خيل كثيري از مسافران و گردشگران است، غار ' قوري قلعه' روانسر با قدمتي حدود 65 ميليون سال مي باشد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)، غار قوری قلعه، بزرگ ترین غار آبی آسیا، در 25 كیلومتری شهرستان روانسر و دامنه كوه شاهو از توابع استان كرمانشاه قرار دارد كه طول آن به 12 كیلومتر می رسد و به عنوان یكی از هفت اثر طبیعی ملی ایران، به ثبت رسیده ‌است.

در سال 1355 یك گروه از غارشناسان انگلیسی و در سال 1356 گروه دیگری از غارنوردان فرانسوی بخشهایی از غار را به طول 550 متر بررسی و كشف كردند و در دهه 1360 نیز گروهی از غارنوردان كرمانشاهی بخشهای جدیدی از غار را تا عمق بیش از سه كیلومتر اكتشاف و شناسایی كردند.

غار قوری قلعه در سال 1378 با ایجاد یك سری امكانات رفاهی و خدماتی آماده بازدید عموم مردم شد.

ژرفای حوضچه‌های این غار كه از آهك 'تروراسیك' و 'كرتاسه' تشكیل شده، به 14 متر می‌رسد، همچنین دمای درون غار هفت تا 11 درجه سانتی گراد ‌است و در همه فصل های سال ثابت است، این اثر طبیعی دارای تالارهای زیبا به نام‌ تالارهای مریم، كوهان شتر، مسیر برزخ، بلور و عروس می‌باشد.

در جریان تسطیح دهانه غار، آثاری از اواخر دوره ساسانی در كف آن كشف شد كه شامل هشت عدد ظرف نقره ای با نقش كبك و پرندگان شكاری و درنا، تكه های سفال و 15 سكه ساسانی مربوط به یزدگرد سوم است، بر روی دو ظرف ها نیز كتیبه هایی به خط پهلوی میانه نوشته شده كه توسط متخصصین ایرانی ترجمه شده، ضمن آنكه غارهای اطراف قوری قلعه براساس مطالعات باستان شناسی از حدود 50 هزار سال پیش تا حدود 12 هزار سال پیش مسكن شكارچیان عصر سنگ بوده است.

در فاصله دو هزار و 600 متری غار، چهار آبشار به ارتفاع سه، شش، هشت و 12 متر قرار دارد و بنا بر اظهارات راهنمای غار قوی قلعه، انتهای این غار تاكنون مورد شناسایی قرار نگرفته است، كما اینكه طول حجمی غار قوری قلعه را 13 كیلومتر برآورد كرده اند.

علت نامگذاری غار قوری قلعه به این نام، وجود روستایی به همین نام در نزدیكی غار بوده كه در ایام قدیم اطراف این روستا را قلعه‌های مختلفی در بر گرفته كه شكل یكی از این قلعه‌ها شبیه قوری بوده است به همین دلیل نام این روستا و این غار به قوری قلعه نامگذاری شد.

غار قوری قلعه همانگونه كه در بالا نیز به آن اشاره شد، از قسمت های مختلفی تشكیل شده است به گونه ای كه بعد از گذر از دالان ورودی غار اولین مكان وسیعی كه وجود دارد 'تالار مریم' است، این محوطه همانند دریاچه وسیعی است كه گرداگرد آن را قندیل‌هایی بسیار زیبا با اشكال مختلف فرا گرفته است.

این قندیل‌ها كه هر یك اشكال خاصی را تداعی می‌كنند، دلیل اصلی نامگذاری هر قسمت از این غار شده كه به عنوان مثال وجود قندیلی به شكل حضرت مریم (س)، دلیل نامگذاری اولین تالار این غار به نام تالار مریم شده است.

علاوه بر این در داخل غار و بر روی سینه داخلی آن می‌توان به صورت طبیعی و بدون دخالت انسان آثار دیگری همچون فردوسی،‌ امیركبیر، بابانوئل، شیرسنگی، ماهی، ماركبری، قارچ، برج پیزا، نیم رخ شیر، فیل، قلب، گل كلم، بستنی، كشتی، گردن غاز، آبشار، لاك پشت، نام حضرت محمد (ص) و نیز ماكت شهر پاوه را مشاهده كرد.

در عمق هزار متری غار تالاری وجود دارد كه زیباترین حوضچه آبی جهان در آن توجه همه را به خود جلب می‌كند.

در این محوطه قندیل‌هایی به شكل پرده ای وجود دارد كه با دست زدن به هر یك از آنها صدایی شبیه یكی از آلات موسیقی به گوش می‌رسد به همین دلیل این محوطه را 'تالار بتهوون' نامگذاری كرده اند.

در عمق یك هزار و 500 متری غار، تالار عروس قرار دارد كه زیبایی آن قابل توصیف نیست، جنس سنگهای این محوطه از كریستال سفید و براق است و اگر كسی بخواهد از روی آنها گذر كند جای پای او در این قسمت باقی می‌ماند، از سقف این محوطه قندیل‌هایی شبیه میله خودكار كه جنسشان از رسوبات آهكی و حالت كریستال است به ارتفاع دو تا هشت متر پایین آمده است، این قندیل‌ها آنقدر نازك و شفاف است كه با زدن یك دست هشت متر از آن فرو می‌ریزد.

در بخش دیگری از این غار تونلی با نام 'تونل برزخ' وجود دارد كه به وحشتناكترین مكان این غار معروف شده است، طول این تونل 220 متر است كه با عرض سه متر، نیمی ‌از آن را آب فرا گرفته است، هرچند این قسمت از تونل فعلا برای عموم قابل بازدید نیست.

همچنین قوری قلعه را می توان زیستگاه نادرترین خفاش دنیا با نام 'گوش موشی' دانست كه باعث توجه بسیاری از جانورشناسان دنیا شده اما به غیر از این گونه خفاش تاكنون گونه دیگری از حیات جانوری در غار یافت نشده است.

این غار به همراه جنگلهای زیبای بلوط اطراف آن دارای پتانسیلی بی نظیر در جذب توریست‌های داخلی و خارجی است به همین دلیل قوری قلعه به عنوان یكی از هفت اثر طبیعی ملی ایران به ثبت رسیده است.

به گفته مسوولین غار قوری قلعه، سالانه بین 100 تا 120 هزار نفر از این غار دیدن می كنند و معمولا قوری قلعه در تمام طول سال بویژه در ایام تابستان و عید نوروز، پذیرای گردشگران زیادی است.

567/7458