سنندج - دو كشور همسايه ايران و عراق علاوه بر همسايه بودن از مشتركات زياد ديگري نيز براي اينكه دو كشور دوست و برادر باشند برخوردارند، نزديكي هاي فرهنگي، ديني و قومي از جمله مواردي است كه اين دو كشور را به يكديگر نزديك تر و عرصه را براي همكاري هاي مختلف فراهم كرده است.

پناه بودن كشور ایران برای عراقی ها بویژه در طول جنگ هشت ساله و در زمانی كه مورد ظلم و جور حاكمان خود قرار گرفته بودند، زمینه را برای دوستی بیشتر مردم عراق با ایرانیان فراهم كرد، اكنون و پس از سرنگون شدن حكومت بعثی ها بر عراق، مردمان این كشور مجال رشد، پیشرفت و تعامل با كشورهای دیگر را پیدا كرده اند كه در این بین ارتباط با كشورهایی از جمله ایران كه از نزدیكی های بیشتری با هم برخوردارند در اولویت قرار دارد.

در همین راستا تفاهم نامه های مختلف اقتصادی و فرهنگی میان مسوولین دو كشور ایران و عراق به امضا رسیده است كه تعاملات بین دو كشور را سهل تر كرده است و در این میان استان های كردنشین دو كشور به دلیل وجود اشتراكات فرهنگی بیشتر، از ظرفیت بالاتری برای همكاری های مشترك و افزایش تعاملات در حوزه های گوناگون برخوردارند.

رئیس اداره امور فرهنگی، مطبوعاتی و تبلیغات فرهنگ و ارشاد استان كردستان در رابطه با اهمیت این تعاملات گفت: با توجه با ضرورت مقابله با جنگ نرم و با توجه به قرابت فرهنگی دو كشور می بایست سطح مراودات رسمی افزایش یابد تا این مراودات به صورت غیر رسمی افزایش پیدا نكند.

سامان احمدی افزود: افزایش مراودات غیر رسمی بیشتر به جای ضابطه مند بودن بر اساس رابطه شكل می گیرد و در این میان مسائلی رخ می دهد كه در شان هنرمند و نویسنده ایرانی به عنوان سفیران فرهنگی كشور نخواهد بود كه افزایش روابط رسمی از این مشكلات جلو گیری می كند.

به گفته وی از طریق روابط رسمی و ضابطه مند، هنرمند، روزنامه نگار ونویسنده واقعی می تواند بهتر فرهنگ ایرانی اسلامی را نشر دهد و معرفی كند.

احمدی سطح روابط كنونی را رضایت مند ندانست و گفت: با توجه به حمایت های استاندار كردستان و شورای فرهنگ عمومی از گسترش روابط با اقلیم كردستان عراق این مراودات روز به روز بیشتر می شود.

وی افزود: تاكید شورای فرهنگ عمومی استان كردستان نیز بر این است كه با فرهنگ بومی می توان نقش بیشتری در توسعه فرهنگی ایفا كنیم.

در راستای گسترش روابط با اقلیم كردستان عراق تفاهم نامه ای در سال 89 میان مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی كردستان و مدیركل فرهنگ و هنر (روشنبیری) سلیمانیه عراق امضا شد.

این تفاهم نامه به منظور ارتقای مناسبات و برنامه های فرهنگی و هنری میان طرفین به امضا رسید.

این تفاهم نامه در حوزه فرهنگی در محورهای كتاب، مطبوعات، ادبیات، تبلیغات و دفاع مقدس منعقد شده است و محورهای هنری این تفاهم نامه نیز موسیقی، تئاتر، سینما و هنرهای تجسمی بوده است.

با انعقاد این تفاهم نامه، روابط فرهنگی دو استان گسترش بیشتری پیدا كرد كه برگزاری نمایشگاه كتاب اقلیم كردستان در سنندج، اعزام فیلم سازهای مطرح استان كردستان به جشنواره فیلم سلیمانیه و حضور هیات كارشناسان حوزه كتاب در هه ولیر از جمله این مراودات بود.

رئیس اداره امور فرهنگی، مطبوعاتی و تبلیغات فرهنگ و ارشاد استان كردستان با اشاره به برنامه های اجرا شده گفت: در برخی موارد حتی فراتر از تفاهم نامه منعقد شده عمل كرده ایم.

سامان احمدی افزود: در سال جاری و در پنجمین نمایشگاه بزرگ كتاب كه از 17 تا 23 تیرماه در سنندج برگزار می شود سه غرفه به سه نشر از اقلیم كردستان عراق اختصاص خواهد یافت.

وی اظهار داشت: در هفته روناك بیری (فرهنگ و هنر) كه از پنج تا 9 شهریور ماه سال جاری در اربیل (هه ولیر) برگزار می شود مقدمات لازم در حال انجام است تا كاروان هنری استان كردستان به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران در آن حضور پیدا كند.

وی به برنامه های حوزه مطبوعات اشاره كرد و افزود: با موافقت معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار بر این است كه در سال 92 نخستین جشنواره مطبوعات كردی با همكاری وزارت فرهنگ و ارشارد اسلامی و همچنین اداره فرهنگ و هنر (روشنبیری) اقلیم كردستان عراق در سنندج برگزار شود.

وی اظهار داشت: پیش نویس تفاهم نامه ای نیز میان خانه مطبوعات استان كردستان و سندیكای روزنامه نگاران آزاد در اقلیم كردستان عراق نوشته شده و مورد موافقت قرار گرفته است كه با برگزاری نشستی با حضور خبرنگارانی از استان كردستان در 27 تیرماه جاری در سلیمانیه عراق مورد بررسی و امضا قرار خواهد گرفت.

570/533