اكبر محمدی دوشنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا در خصوص تحقیقات صورت گرفته بر روی احتمال وقوع سونامی و آسیب های آن برای استان هرمزگان افزود: بررسی دقیق ویژگی های طبیعی، اقلیمی و زمین شناسی و مخاطراتی طبیعی مانند توفان های دریایی ، سونامی و سیلاب های رودخانه ای كه از سمت خشكی و دریا، منطقه شرق استان و بویژه بندرجاسك را تهدید می نماید ،بسیار ضروری است.
وی ادامه داد: در دریای عمان ، از تنگه هرمز تا مرز بین ایران و پاكستان امكان سونامی وجود دارد زیرا شكستگی های فراوانی در كف اقیانوس هند موجود است كه منطقه فصل مشترك كف دریا با خشكی است.
وی اضافه كرد: با توجه به آثار تاریخی به جا مانده در منطقه مكران (شامل ایران و پاكستان) زلزله های بزرگی رخ داده كه این موضوع با در نظر گرفتن جابه جایی آب كف دریا احتمال وقوع پدیده ای همانند سونامی در تمامی نقاط ساحل مكران را افزایش داده است.
سرپرست سازمان زمین شناسی دریایی خلیج فارس و دریای عمان اظهار داشت: البته با بكار گیری اقدامات پیش گیرانه از به بار آمدن خسارات فراوان در این منطقه جلوگیری كرد.
محمدی خاطر نشان كرد: باید با انجام پیش بینی های لازم ، زمینه را برای رویارویی با این پدیده ها افزایش دهیم.
وی یادآور شد: با برنامه ریزی های مناسبی برای توسعه پایدار منطقه علاوه بر بهره بر داری از امكانات و پتانسیل های بسیار بالای این منطقه، بایستی زمینه را به منظور رشد و توسعه آتی شهر جاسك فرآهم آوریم .
وی خاطر نشان كرد: در این تحقیق باعنوان مدل سازی و پهنه بندی خطر سونامی در سواحل دریای عمان با تاكید بر سواحل جاسك، علاوه بر مطالعه زمین شناسی مكران به بررسی تاریخچه وقوع سونامی در سواحل دریای این دریا پراخته شد.
كارشناس ارشد رسوب شناسی بیان كرد: همچنین داده های تولید شده درGIS ومدل سازی نرم افزار Commit وقوع سونامی را در سواحل دریای عمان مدل سازی و بر روی تصاویر ماهواره ای نشان داده شد.
محمدی تصریح كرد: در این پژوهش شهر جاسك از لحاظ تاثیر پذیری به سه منطقه ساحل شرقی جاسك ،دماغه جاسك و ساحل غربی تقسیم شد.
وی گفت: اولین منطقه ای كه با هجوم بزرگترین امواج مواجه و بیشترین میزان پیشروی امواج در ساحل ( در حدود یك كیلومتر ) را شاهد خواهد بود، منطقه شرقی این شهر است.
وی یادآور شد: این منطقه با شیبی در حدود یك درصد از لحاظ توپوگرافی شرایط مساعدی را برای خیز موج بر ساحل فراهم كرده كه تاسیسات منطقه را تخریب می كند.
محمدی با بیان اینكه دماغه شهر به دلیل سواحل بالا آمده و ماسه سنگی خود شاهد كمترین پیشروی و تخریب آب خواهد بود،افزود: ارتفاع امواج در این بخش كه بخش های زیادی از شهر بر آن قرار دارد بین دو تا هشت متر خواهد بود.
سرپرست سازمان زمین شناسی دریایی خلیج فارس و دریای عمان اظهار داشت: بیشترین میزان پیشروی آب در این ساحل حدود 100 متر پیش بینی می شود كه علاوه بر آن اسكله جاسك نیز دچار آسیب هایی جدی خواهد شد.
محمدی در خصوص سواحل غربی نیز گفت: با توجه به وجود تاسیسات كمی در این منطقه سونامی كمترین تاثیر را داشته و خانه های مسكونی نیز خسارت اندكی نسبت به سایر نقاط می بینند.ك/3
8144/668
تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۳۹۱ - ۰۸:۴۶
بندرعباس-سرپرست سازمان زمين شناسي دريايي خليج فارس و درياي عمان گفت: با توجه به اينكه شهر جاسك بدليل موقعيت بسيار مهم سوق الجيشي خود در كناره درياي عمان و تمركز تاسيسات بندري در صورت وقوع سونامي تاسيسات ساحلي آن آسيب جدي خواهند ديد.