شاید زمانی كه ' كوبرتن ' كمیته بینالمللی المپیك را بنیاد می نهاد هرگز به فكر جهانی شدن آن نبود، اما رویكرد ذاتی ورزش، باعث جهانی شدن این پدیده شد تا كمیته المپیك را نیز با خود جهانی كرده باشد.
ایده جهانی شدن باعث شد المپیك مجالی برای اتحاد پنج حلقه از پنج قاره جهان باشد و هر كس با هر رنگ و هر نژاد، به تحكیم اتصال این حلقه ها كمك كند.
در این بین برخی از كشورهای ابرقدرت، چندان تمایلی به استحكام این پنج حلقه نداشتند و شاید كشمش های آنها روزگاری این حلقه های متصله را از هم باز كند.
پدیده مدرن ' سیاست ورزشی' از قرن بیست به عنوان یك نظام فراگیر دیپلماسی مطرح شد و برخی از كارشناسان سیاسی به این امر تاكید كردند كه می توان از ورزش به عنوان عاملی برای وفاق جهانی بهره گرفت.
یكی از اهداف تفكر سیاست ورزشی، بهره گیری از ظرفیت های جهانی ورزش برای پیوند بین كشورها و رفع سوء تفاهمات بین المللی بود كه المپیك در این بین جایگاه مهی داشته است.
' دیپلماسی پینگ پنگ' در تاریخ ورزش جهان نامی ماندگار است از آن جهت كه سیاست مداران دو كشور ایالات متحده آمریكا و جمهوری خلق چین، برای نزدیك شدن بیشتر به هم از نظام جهانی ورزش بهره گرفتند.
گفت و گوهای پنهانی ایالات متحده آمریكا و چین در میانه دهه 70 میلادی در علوم سیاسی مدرن به عنوان ' دیپلماسی پینگ پنگ ' قلمداد شد.
در آن زمان دو كشور هنوز روابط سیاسی با یكدیگر نداشتند و برای انجام مذاكرات بیشتر به صورت غیر رسمی ، برگزاری یك تورنمنت پینگ پنگ را بهانه كردند.
از این رو بود كه تیم ملی پینگ پنگ آمریكا در مارس 1971 در حاشیه مذاكرات صلح ویتنام جنوبی و شمالی از سوی چینی ها برای انجام رقابت های دوستانه به پكن دعوت شد.
این مذاكرات سرانجام منجر به سفر پنهانی هنری كیسینجر مشاور امنیت ملی دولت ریچارد نیكسون به پكن در ژوییه سال 1971 شد و از آن به بعد دیپلماسی پینگ پنگ در علوم سیاسی واژه ای متداول شد.
سیاست پینگ پنگی حتی در قرن بیست و یكم هم تداوم داشت به گونه ای كه در مسابقات جام قطر ، مسوولان در بازی های دو نفره ترتیبی اتخاذ كردند، تا پینگ پنگ بازان كشورهای در حال مشاجره سیاسی، در كنار هم قرار بگیرند.
از این رو در بخش دوبل رشته پینگ پنگ جام امیر قطر ، ' ریو سئونگ مین ' از كره جنوبی با 'كیم هیوك بونگ ' كره شمالی همبازی شد و ' آدرین متنت ' فرانسوی نیز همبازی ' كایی یوشیدا ' ژاپنی شد و ' فانگ یییونگ ' آمریكایی در كنار ' گریگوری ولاسوف ' روسی ایستاد و در نهایت ' سومیادیپ روی ' هندی به عنوان یاران یك تیم در كنار ' سید آواییس حسین ' پاكستانی قرار گرفت.
بهره گیری از ظرفیت های ورزشی در چند دهه اخیر رویكردهای متفاوتی داشت اما انگار مانند گذشته این تفكر دیگر كارآیی های لازم را ندارد.
المپیك چند سالی شده است مجال ترك تازی چینی ها، آنها تا آنجا كه نفس دارند مدال صید می كنند و كارشان در این چند دوره المپیك شده است دور كردن طلاها ،اگر چه در چند رشته ای هم به مدال های نقره و برنز رضایت می دهند.
رقابت های گسترده كسب مدال طلا بین چین و آمریكا از همان المپیك 2008پكن وارد فاز تازه ای شد به گونه ای كه شناگران آمریكایی در آن دوره از امكانات ضعیف پكن به عنوان میزبان مسابقات گلایه كردند و از سوی دیگر مسوولان شهرداری پكن نیز شناگران آمریكا را متهم به فرافكنی كردند.
اما در المپیك 2012 لندن در ورزشی شنا، تنش سیاسی در بین ورزشكاران این دو كشور بالا گرفته است به گونه ای كه تماشاگران هر دو كشور در صحنه ای هنگام اهدا مدال به قهرمان شنا به 'هو ' كردن یكدیگر پرداخته اند.
اظهار نظر مسوولان آمریكایی درباره عجوبه شنای چین باعث واكنش های تندی از سوی رسانه های اژدهای زرد آسیا به این تهمت زنی های آمریكایی ها بشود.
به گزارش ایرنا، شین هوا در گزارشی اعلام كرد، از زمان آغاز المپیك در یك هفته گذشته گروهی از رسانه های غربی هر پیروزی ورزشكاران چینی را زیر سوال می برند و بی دلیل و مدرك آنان را به استفاده از مواد نیروزا متهم ساخته اند.
رسانه های چینی اعلام می كنند،بازی های المپیك محل رقابت های ورزشی است تا اینكه روح المپیك تقویت شود و ورزشكار نیز نتیجه زحماتش را با نشان دریافت كند.
رسانه ای آمریكایی درباره احتمال دوپینگ ' یه شی ون ' دختر شناگر 16 ساله چینی و برنده دو نشان طلا در المپیك بسیار انتقاد كردند و در همین حال چینی ها معقتدند مطرح كردند این گونه مباحث در المپیك نادیده گرفتن ارزش های ورزشی و اخلاقی از سوی آمریكاست.
از سوی دیگر 'چن ژانگهائو' رییس واحد پزشكی تیم چین در چهار المپیك گذشته به مقابله با مثل در برابر آمریكایی های پرداخته و 'مایكل فلپس ' مرد اسطوره ای شنای جهان را متهم به استفاده از مواد نیرو زا كرده است.
مایكل فیلپس آمریكایی شناگر جوانی است كه 15عنوان قهرمانی المپیك را در كارنامه خود دارد و امسال تعداد مدال های المپیكی خود را به عدد 19 رساند.
روزنامه دیلی میل در تیتر خبر خود نوشته بود كه ،آمریكا در المپیك لندن چین را بر سر جنجال دوپینگ دختر شناگر چینی مورد حمله قرار داده است.
اما در گام بعدی در جنگ لفظی بین آمریكا و چین در استخر شنا ، پزشك سابق تیم المپیك چین نیز اتهام استفاده از مواد نیرو زا را به مایكل فلپس زد تا هر دو كشور در اتهام زدن برابر باشند.
از سوی دیگر 'جان لئونارد' مدیر اجرایی اتحادیه مربیان شنای جهان در فلوریدای آمریكا در گفت وگو با گاردین اظهار داشت كه احتمال این كه شناگر 16ساله چینی به مواد نیروزا آلوده باشد زیاد است.
با این حال فدراسیون شنا ایالات متحده آمریكا در بیانیه ای اعلام كرد كه ' جان لئونارد ' سخنگوی ورزش آمریكا نیست و اظهارات او جنبه فردی دارد و گفتار شخصی است.
به گزارش ایرنا، با ایجاد این تنش بین كاروان ورزشی دو كشور آمریكا و چین در روزهای آینده ممكن است مشاجرات دیگری در سایر رشته های ورزشی كه ورزشكاران این دو كشور رقابت نزدیكی با هم دارند، صورت گیرد.
گزارش از : محمود رییسی
7359
تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۷:۲۰
شهركرد- قاعده و قانون بازي همين است،هر كس طلا بيشتر گرفت، بالاتر مي نشيند، پس مابقي مدال ها بماند براي جدول كلي رده بندي.