شیر مادر فواید فراوانی هم برای مادر و هم برای كودك دارد، سال هاست كه نقش اساسی تغذیه با شیر مادر در رشد و سلامت كودكان و همچنین سلامت مادران شناخته شده است.
نوزادانی كه با شیر مادر تغذیه می شوند؛ سه برابر بیشتر شانس زندگی دارند، علاوه بر این شیردهی احتمال افزایش وزن ناشی از زایمان را در مادران كاهش و از بروز سرطان پستان در مادران پیشگیری می كند.
شیر مادر این هدیه ارزشمند خدادادی به طور چشمگیری از مرگ ناگهانی نوزادان، پوكی استخوان و انواع آلرژی ها جلوگیری می كند و در افزایش ضریب هوشی وپیشیگری از چاقی در سنین بالاتر نقش بسزایی دارد.
شیر مادر حاوی تمامی مواد مغذی مورد نیاز نوزاد است، تغذیه با آغوز به عنوان غذایی كامل در اولین ساعات تولد نوزاد بسیار مورد تاكید است.
تغذیه اختصاصی با شیر مادر تا شش ماهگی و از شش ماهگی تا دو سالگی به همراه غذای كمكی تمام نیازهای تغذیه ای كودك را تامین می كند كه مادران بایستی به این مهم توجه كاكل داشته باشند.
كارشناسان بهداشتی عدم فرهنگ سازی در زمینه اهمیت تغذیه با شیر مادر و بی اطلاعی مادران در زمینه فواید برخورداری نوزاد از شیر مادر را از دلایل عدم استفاده تغذیه با شیر مادر توسط برخی از مادران بیان می كنند.
به اعتقاد آنان؛ آموزش به مادران هنر است كه به مادران گفته شود همه آنها قادر به شیردادن هستند و باید این باور را در آنها ایجاد كرد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی استان گیلان با بیان فواید تغذیه با شیر مادر در ارتقاء سلامت مادر و نوزاد گفت: امروزه جامعه علمی جهانی، نقش حیاتی تغذیه با شیر مادر را برای بقای شیرخوران و رشد و تكامل نوزادان متولد شده در سراسر جهان به رسمیت می شناسند.
دكتر 'ارسلان داداشی' به بهانه هفته جهانی تغذیه با شیر مادر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تغذیه با شیر مادر، جان بیش از یك و نیم میلیون شیرخوار را در سال نجات می دهد و میلیون ها نوزاد نیز از ابتلا به بیماری های شایع قابل پیشگیری محافظت می شوند.
رییس مركز بهداشت استان گیلان اظهار داشت: در جوامع كمتر توسعه یافته، مرگ و میر ناشی از اسهال در شیرخشك خواران 15 برابر است.
وی خاطر نشان كرد: واقعیت این است كه همه مادران به طور طبیعی و غریزی علاقمند به تغذیه نوزادان خود با شیر مادر هستند و سعی دارند بهترین مراقبت و تغذیه را برای آنان فراهم كنند.
وی یادآور شد: اما شیردهی و تغذیه شیرخوار با شیر مادر فرآیندی است كه نیاز به آموختن و كسب مهارت های لازم دارد كه با وجود انگیزه و علاقمندی مادران و حمایت اطرافیان آسان می شود.
رییس مركز بهداشت استان گیلان تصریح كرد: مادران نیاز دارند كه وضعیت صحیح در آغوش گرفتن و به پستان گذاشتن شیرخوار، روش مطلوب تغذیه با شیر مادر، دوشیدن شیر مادر، راه های حفظ و تداوم و افزایش شیر مادر، مقابله با مشكلات پستانی و ... را بدانند، تمرین و كسب تجربه كنند، مورد حمایت قرار گیرند و به نگرانی ها و سوالات آنان پاسخ كاربردی و صحیح داده شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی استان گیلان افزود: سیستم مراقبت های بهداشتی و تمام كاركنان شاغل در آن، نقش اساسی در هدایت روش های مناسب تغذیه شیرخوار، تشویق و تسهیل تغذیه با شیرمادر و راهنمایی مداوم و عینی مادران و خانواده ها دارند.
وی اظهار داشت: كاركنان مراكز بهداشتی درمانی باید در مراقبت های روتین دوران بارداری 'از هفته 20 بارداری' و با برگزاری كلاس های آموزشی به مادران آموزش داده و آنها را برای شیردهی موفق آماده كنند.
رییس مركز بهداشت استان گیلان ادامه داد: همچنین پرسنل بیمارستان های دوستدار كودك باید از اولین ثانیه های پس از تولد برای تماس پوستی و هم آغوشی مادر و نوزاد و شیردادن به نوزاد به مادران كمك كنند.
وی بیان داشت: آنان باید ضمن ارایه آموزش های لازم، به آنان اعتماد به نفس داده و آنها را برای حل مشكلات احتمالی شیردهی كمك كرده و از طریق گروه های حامی تا اطمینان از رفع مشكل و كسب موفقیت كامل در تداوم شیردهی آنها را مورد پی گیری قرار دهند.
دكتر داداشی خاطر نشان كرد: بیشتر زنان اگر مورد تشویق و حمایت خانواده، مسوولان، جامعه و سیستم پزشكی قرار گیرند؛ قادر به برقراری و تداوم شیردهی برای دوره طولانی می باشند.
وی اضافه كرد: اشتغال مادران و بازگشت آنها به كار یكی دیگر از مسایلی است كه در برنامه های ترویج تغذیه با شیر مادر باید مورد توجه قرار گیرد.
وی تصریح كرد: از آنجائیكه عوامل اقتصادی - اجتماعی متعددی بر تغذیه شیرخوار با شیر مادر تاثیرگذار است؛ بنابراین دولت ها باید حمایت های اجتماعی را برای حفظ، تسهیل و ترویج تغذیه با شیرمادر به ویژه برای مادران شاغل تقویت كرده و با ایجاد جو و فضای مناسب و تامین اعتبار كافی به ترویج شیرمادر و حمایت خانوادگی و اجتماعی مادران و رفع موانع شیردهی بپردازند.
وی یادآور شد: به همین منظور در ماده سه قانون ترویج تغذیه با شیرمادر كه در سال 1374 تصویب و در سال 1386 اصلاح گردید، برای مادرانی كه فرزند خود را شیر می دهند در بخش های دولتی و غیردولتی به مدت شش ماه مرخصی زایمان در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: همچنین مصوب شد مادران شیرده پس از شروع به كار مجدد در صورت ادامه شیردهی می توانند حداكثر تا 24 ماهگی كودك روزانه یك ساعت از مرخصی 'بدون كسر از مرخصی استحقاقی' استفاده كنند و امنیت شغلی مادران پس از پایان مرخصی زایمان و در حین شیردهی باید تامید گردد.
اینك 10 سال پس از استراتژی جهانی تغذیه شیرخواران و كودكان خردسال و 20 سال پس از اولین بزرگداشت هفته جهانی شیرمادر، امسال هفته جهانی تغذیه با شیر مادر با اهداف مرور اقدامات و دستاوردهای 20 سال گذشته در مورد تغذیه شیرخواران و كودكان خردسال، ارزیابی وضعیت اجرای استراتژی جهانی تغذیه شیرخواران و كودكان خردسال در كشورها، برجسته كردن موفقیت ها و دستاوردهای ملی، منطقه ای و جهانی و نمایش عملكرد ملی در سطح جهان، جلب توجه عموم در زمینه سیاست و برنامه های تغذیه با شیر مادر و استراتژی جهانی شیرخوران و كودكان خردسال و در نهایت دعوت همگانی و بسیج عمومی قصد دارند با ایجاد تغییرات و مداخلات لازم به منظور رفع كاستی های موجود در سیاست ها و برنامه های تغذبه با شیمادر و استراتژی جهانی تغذیه شیرخواران و كودكان خردسال و با جلب مشاركت مراجع ذیربط از جمله رسانه ها، نهادهای دولتی، غیردولتی و گروه های مردمی و ... گامی اساسی در راستای ترویج تغذیه با شیرمادر و حمایت از مادران شیرده و ارتقاء سلامت مادر و كودك بردارند.
دهم تا 16 مرداد هفته جهانی تغذیه با شیر مادر نامگذاری شده است.ك/4
7286/695
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۱ - ۰۹:۲۰
رشت – شير مادر نعمتي الهي و هديه خدادادي، ضامن سلامت مادر و كودك است و ترويج تغذيه با شير مادر و حمايت از مادران شيرده ارتقاء سلامت مادر و كودك را به همراه دارد.