'سید عباس عراقچی' در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگاران سیاسی ایرنا تصریح كرد: افرادی وجود دارند كه نه به ایران علاقه مند هستند و نه به جمهوری آذربایجان و قصد دارند از بعضی زمینه های احساسی و عاطفی و نیز بسترهای تاریخی برای ایجاد تنش در روابط دو كشور و دوری دو ملت از همدیگر استفاده كنند؛ دو ملتی كه به صورت طبیعی، متحد و دوست همدیگر هستند.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران افزود: البته این موضوع به جمهوری آذربایجان اختصاص ندارد و عده ای در تلاش هستند تا روابط ایران را با كشورهای دیگر به ویژه همسایگان نیز تخریب كنند كه دست عوامل رژیم صهیونیستی را در این قضایا خیلی روشن می بینیم.
معاون وزیر امور خارجه درباره قراردادهای نظامی میان باكو - تل آویو نیز گفت: این مسایل را با مقامات آذری مطرح كردیم و مشخص شد كه در این رابطه اغراق و غلو شده است؛ مشخص بود كه نیات و اراده هایی در جریان است كه برخی مسایل را بزرگ كرده و روابط دو كشور را به مرحله حاد برسانند یا نگرانی های جدی برای طرف ایرانی به وجود آورند.
عراقچی در عین حال اظهار داشت: البته نمی گویم كه جمهوری اسلامی ایران نسبت به روابط باكو با رژیم صهیونیستی به ویژه در حوزه نظامی نگرانی ندارد، ما این نگرانی ها را به صورت جدی به طرف مقابل منتقل كرده ایم اما دوستان آذری به ما اطمینان داده اند كه روابط آنها به هیچ وجه علیه ایران نیست.
این مطالب بخش هایی از مصاحبه دو ساعته خبرنگاران سیاسی ایرنا با معاون آسیا- اقیانوسیه و كشورهای مشترك المنافع وزیر امور خارجه است كه این دیپلمات ارشد، صبح یكی از روزهای ماه مبارك رمضان با گشاده رویی و سعه صدر پذیرای خبرنگاران ایرنا در دفتر كارش شد و به سوالات مختلف آنان پاسخ داد.
عراقچی كه متولد 1341 و دارای دكترای علوم سیاسی، گرایش سیاست و حكومت از دانشگاه كنت انگلیس است، به زبان انگلیسی مسلط است و عربی را نیز خوب می داند. او در این مصاحبه تفصیلی به سوالاتی درباره روابط تهران از جمله با جمهوری آذربایجان، تركیه، ارمنستان و افغانستان و نیز تحولات در كشورهای مختلف از جمله سوریه و میانمار پاسخ داد.
این دیپلمات وزارت امور خارجه، فعالیت خود را در دستگاه دیپلماسی از سال 1368 به عنوان كارشناس در بخش بین الملل آغاز كرد و پیش از تصدی معاونت آسیا - اقیانوسیه و كشورهای مشترك المنافع از آذر 1390، به مدت چهار سال سفیر جمهوری اسلامی ایران در ژاپن بود.
معاونت حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه در سال های 1384 تا 86، ریاست دانشكده روابط بین الملل و ریاست اداره اول اروپای غربی وزارت امور خارجه از دیگر سوابق این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران است.
عراقچی در سال های 78 تا 82 نیز سفیر جمهوری اسلامی ایران در هلسینكی فنلاند و سفیر آكردیته جمهوری اسلامی ایران در تالین استونی بود.
مدیركلی دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی، معاونت پژوهشی دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی، ریاست مركز مطالعات خلیج فارس دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت خارجه و نیز راه اندازی و سرپرستی نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان كنفرانس اسلامی در جده كه اكنون سازمان همكاری اسلامی نام دارد، و نیز معاونت اداره مجامع اسلامی، منطقه ای و غیرمتعهدها در وزارت امورخارجه از دیگر سوابق اوست.
این دیپلمات، اكنون استادیار دانشكده روابط بین الملل وزارت امور خارجه، استاد مدعو دانشگاه توكیو در Executive Management Program بوده و تا كنون بیش از بیست مقاله از وی در مجلات و فصلنامه های علمی معتبر داخل و خارج كشور منتشر شده است.
مشروح مصاحبه خبرنگاران ایرنا با معاون آسیا و اقیانوسیه و كشورهای مشترك المنافع وزیر امور خارجه بدین شرح است:
***حُسن همجواری و روابط خوب با باكو؛ سیاست اصولی تهران
خبرنگار ایرنا به عنوان نخستین پرسش از معاون وزیر امور خارجه پرسید: جناب آقای دكتر عراقچی! روابط ایران و جمهوری آذربایجان در چند سال اخیر دچار فراز و نشیب های فراوانی بوده است. قرار بود سفری به باكو داشته باشید كه انجام نشد و رسانه های آذری تحلیل های مختلفی در مورد انجام نشدن این سفر كرده اند. از سوی دیگر دستگیری ها و بازداشت هایی در رابطه با اتباع دو كشور وجود دارد. ارزیابی شما از روابط دو كشور چیست؟
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه پاسخ داد: نمی توان به همه مسایل مربوط به روابط دوجانبه تهران- باكو در یك قالب مشخص نگاه كرد؛ روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان به رغم فراز و نشیب های فراوان در طول بیست سال گذشته، خوب و دوستانه است به ویژه پس از استقلال این كشور، روابط دوستانه و شخصی میان رهبران دو كشور وجود داشته و رفت و آمدها در سطح خوبی بوده است.
عراقچی مشتركات تاریخی، فرهنگی، مذهبی و اعتقادی میان دو كشور را یادآور شد و اظهار داشت: تهران همواره روابط خوبی با باكو داشته و خواهد داشت.
وی تاكید كرد: سیاست اصولی ما حُسن همجواری و برقراری روابط و تعاملات خوب سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با برادران آذری زبان است.
این دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه به برگزاری مسابقات 'یورو ویژن' در باكو و نگرانی های ایجاد شده در كشورمان درباره این موضوع اشاره كرد و افزود: برگزاری مسابقات یورو ویژن كه یك كنسرت و مراسم اروپایی بود، نگرانی هایی را در بعضی محافل مذهبی كشور ما ایجاد كرد زیرا شایعاتی درباره حواشی این برنامه وجود داشت كه چنانچه صحت می داشت، در شان یك كشور اسلامی نبود.
عراقچی اضافه كرد: مقامات آذری همواره این اطمینان را به مقامات ایرانی می دادند كه چنین مسایلی در زمان برگزاری این مسابقات رُخ نخواهد داد و در نهایت هم چنین مسایلی را شاهد نبودیم.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه تاكید كرد: محافلی هستند كه نه دوست ایران هستند و نه دوست جمهوری آذربایجان و به این گونه شایعات در داخل كشور بین علما و گروه های مذهبی دامن می زنند تا روابط دو كشور را دچار حالت اضطراب و تنش كنند.
وی با بیان این كه مقامات ایرانی و آذری تلاش زیادی كردند تا در آن زمان فضا كنترل شود، خاطرنشان كرد: مقامات جمهوری آذربایجان به ما اطمینان داده بودند كه شئونات زیبنده یك كشور اسلامی را در زمان برگزاری این مسابقات رعایت خواهند كرد و ما هم اطمینان خاطر داشتیم اما در نهایت تنش هایی به وجود آمد.
*** دسترسی كنسولی به اتباع بازداشت شده آذری
معاون وزیر امور خارجه ادامه داد: این تنش ها با برخی دستگیری ها در دو كشور همزمان شد كه به نظر من طبیعی است و در دو كشور همسایه، مسایل مختلفی می تواند به وجود بیاید و افرادی با اتهامات مختلف دستگیر شوند كه این موضوع را درباره روابط خودمان با سایر كشورهای همسایه هم داریم.
عراقچی درباره دستگیری دو تن از اتباع جمهوری آذربایجان در ایران اظهار داشت: اتهام این افراد امنیتی است و نهادهای ذیربط، پیگیری های خود را داشتند وآنچه به وزارت امور خارجه مربوط می شود، دادن دسترسی كنسولی است كه طبق كنوانسیون های بین المللی، این دسترسی به سفارت آذربایجان در تهران داده است و سركنسول جمهوری آذربایجان در تبریز و متعاقب آن خانواده های این افراد با آنها دیدار داشته اند.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه در عین حال با بیان این كه هر موضوع قضایی باید روال طبیعی خود را طی كند، تصریح كرد: آنچه مربوط به اتهامات این افراد می شود، باید روال خود را طی كند.
وی درباره ایرانیان بازداشت شده در جمهوری آذربایجان نیز گفت: تعدادی از اتباع ایرانی پیش از دستگیری این دو تبعه جمهوری آذربایجان، در این كشور دستگیر شدند كه متاسفانه اتهام آنها مواد مخدر و سایر جرایم است و ارتباطی با موضوع بازداشت دو آذری ندارد.
دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه خاطرنشان كرد: موافقتنامه ای برای تبادل زندانیان و محكومین بین دو كشور وجود دارد و اكنون نیز مذاكراتی در حال انجام است تا ایرانیان دستگیر شده در جمهوری آذربایجان بر اساس همان موافقتنامه به ایران بازگردند و بقیه دوران محكومیت خود را در زندان های كشور بگذرانند.
***سفر به باكو به دلیل حضور علی اف در المپیك لندن به تعویق افتاد
معاون آسیا - اقیانوسیه وزیر امور خارجه با بیان اینكه مكانیزم مشورتی میان معاونان وزرای امور خارجه ایران و جمهوری آذربایجان وجود دارد، اظهار داشت: از طرف جمهوری اسلامی ایران، بنده و از طرف جمهوری آذربایجان نیز آقای خلف اف معاون وزیر امور خارجه به صورت دوره ای، یكبار در تهران و یكبار در باكو، با یكدیگر دیدار و روابط را مرور می كنیم.
عراقچی اظهار داشت: اردیبهشت ماه گذشته آقای خلف اف دیداری از تهران داشت و مذاكرات خوبی انجام شد؛ روابط دوجانبه را مرور كردیم و تصمیمات خوبی هم برای رفع سوء تفاهمات و تسهیل مناسبات گرفتیم و قرار شد كه من نیز برای پاسخ به این دیدار، به باكو سفر كنم.
معاون وزیر امور خارجه تصریح كرد: سفر من به باكو برای دو هفته قبل برنامه ریزی شده بود كه با سفر آقای الهام علی اف رییس جمهوری آذربایجان به لندن برای شركت در مراسم افتتاحیه المپیك همزمان شد و از آنجا كه هر دو طرف علاقه مند بودیم دیداری با رییس جمهوری آذربایجان انجام شود، این سفر به زمان دیگری موكول شد و زمان آن نیز در حال تنظیم است.
*** توصیه ای به همه: برخورد معقولی با قضایا داشته باشیم
خبرنگار ایرنا از معاون وزیر امور خارجه سوال كرد: به رغم آنكه شما روابط میان دو كشور را خوب و دوستانه توصیف می كنید، گاهی برخی سیاسیون آذری از 'آذربایجان بزرگ' یا موضوع 'آذربایجان شمالی و جنوبی' سخن به میان می آورند كه این مسایل احساسات و عِرق ملی و میهنی مردم ایران را تحریك می كند. به نظر شما چرا چنین مسایلی مطرح می شود و چرا هر چند وقت یكبار، روابط تهران - باكو دچار چنین تنش هایی می شود؟
معاون آسیا - اقیانوسیه وزیر امور خارجه پاسخ داد: به تمام مقامات ایرانی و آذری و نیز رسانه ها توصیه می كنم برخورد معقولی با این قضایا داشته باشند. عراقچی یادآور شد: ج.ا.ایران و جمهوری دارای تاریخ و حوزه تمدنی مشتركی هستند كه این میراث مشترك ضمن اینكه نباید به استقلال دو كشور كوچكترین خدشه ای وارد كتد باید سبب نزدیكی و همكاری بیشتر دو كشور با یكدیگر شود.
این دیپلمات تاكید كرد: جمهوری آذربایجان از نظر جمهوری اسلامی ایران، یك كشور مستقل است و ما استقلال این كشور و تمامیت ارضی آن را به رسمیت شناخته ایم و لذا هیچ گونه بحثی در این زمینه وجود ندارد؛ البته به خاطر همین سابقه تاریخی، ارتباطات و علقه های بین دو كشور بسیار نزدیك است.
وی یادآور شد: اكثر جمعیت آذربایجان، شیعه هستند و زبان مشترك بین جمهوری آذربایجان و مناطق آذری نشین ایران وجود دارد.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه به فرهنگ مشترك و ارتباطات خانوادگی بین دو طرف اشاره كرد و گفت: این مسایل، عواملی هستند كه دو كشور را به یكدیگر نزدیك می كند و با به رسمیت شناختن جمهوری آذربایجان به عنوان یك كشور مستقل، قصد داریم روابط بسیار خوب و دوستانه ای را با آنها دنبال كنیم.
*** برخی به دنبال ایجاد تنش در روابط ایران با تمامی همسایگانش هستند
عراقچی در عین حال اظهار داشت: البته افرادی وجود دارند كه نه به ایران علاقه مند هستند و نه به جمهوری آذربایجان و قصد دارند از بعضی زمینه های احساسی، عاطفی و بستر های تاریخی برای ایجاد تنش در روابط دو كشور و دوری دو ملت از همدیگر استفاده كنند؛ دو ملتی كه به صورت طبیعی و معمولی، متحد و دوست همدیگر هستند.
این دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه افزود: البته این موضوع به جمهوری آذربایجان اختصاص ندارد و عده ای در تلاش هستند تا روابط ایران را با كشورهای دیگر به ویژه همسایگان آن تخریب كنند؛ ما دست عوامل رژیم صهیونیستی را در این قضایا خیلی روشن می بینیم.
*** ابراز نگرانی تهران نسبت به روابط باكو - تلآویو
وی درباره شایعات مرتبط با قراردادهای چندین میلیارد دلاری نظامی میان جمهوری آذربایجان با رژیم صهیونیستی اظهار داشت: این مسایل را با مقامات آذری مطرح كردیم و مشخص شد كه در این رابطه اغراق و غلو شده است؛ مشخص بود كه نیات و اراده هایی در جریان است كه برخی مسایل را بزرگ كنند و روابط دو كشور را به مرحله حاد برسانند یا نگرانی های جدی برای طرف ایرانی به وجود آورند.
معاون وزیر امور خارجه در عین حال تصریح كرد: البته نمی گویم كه جمهوری اسلامی ایران نسبت به روابط باكو با رژیم صهیونیستی به ویژه در حوزه نظامی نگرانی ندارد، ما این نگرانی ها را به صورت جدی به طرف مقابل منتقل كرده ایم اما دوستان آذری به ما اطمینان داده اند كه روابط آنها به هیچ وجه علیه ایران نیست.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه به مناقشه قره باغ میان باكو – ایروان پرداخت و افزود: جمهوری آذربایجان ادعا می كند كه خریدهای نظامی اش از رژیم صهیونیستی در مورد مناقشه قره باغ است ولی این مساله رافع نگرانی های ایران نیست.
وی با بیان اینكه حجم قراردادهای نظامی جمهوری آذربایجان و رژیم صهیونیستی به اندازه ای كه در رسانه ها مطرح شده است، نیست، خاطرنشان كرد: با توضیحاتی كه مقامات آذری دادند و همین طور اطلاعات خودمان، می توان تایید كرد كه در این رابطه بزرگنمایی شده و به نوعی یك جنگ روانی است.
این دیپلمات با بیان اینكه صهیونیست ها علاقه مند هستند تا روابط شان با باكو، بزرگ و عمیق نشان داده شود، گفت: اگر صهیونیست ها وارد برخی تعاملات با جمهوری آذربایجان می شوند، شاید هدفشان تخریب روابط تهران- باكو باشد و ما نباید به این اراده صهیونیست ها كمك كنیم و به آن دامن بزنیم.
عراقچی بار دیگر اظهار داشت كه دو ملت ایران و جمهوری آذربایجان به صورت طبیعی دوست و متحد یكدیگر هستند و دست هایی به دنبال جدایی و اختلاف میان آنها است كه ریشه های آن را در رژیم صهیونیستی می بینیم.
*** دلیلی برای عدم حضور احمدی نژاد در اجلاس سران اكو در باكو نیست
خبرنگار ایرنا از معاون وزیر امور خارجه سووال كرد:آیا رییس جمهوری در اجلاس سران اكو كه در شهر باكو برگزار خواهد شد، شركت خواهد كرد؟
وی پاسخ داد: دلیلی نمی بینم كه ایشان شركت نكنند مگر اینكه در آن زمان دلیلی برای عدم حضور وجود داشته باشد.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه در عین حال گفت: آقای احمدی نژاد حتما از منظر روابط با جمهوری آذربایجان، در این اجلاس شركت خواهند كرد.
خبرنگار ایرنا پرسید: دیدار سه جانبه وزیران امور خارجه ایران، آذربایجان و تركیه تاكنون سه بار برگزار شده است، دیدار آتی وزرای خارجه سه كشور چه زمانی برگزار خواهد شد؟ آیا احتمال دارد كه دیدار سران هم برگزار شود؟
عراقچی تصریح كرد: مكانیزم دیدارهای سه جانبه وزرای خارجه ایران، تركیه و جمهوری آذربایجان، مسایل اقتصادی است و اكنون نیز سطح آن وزرای امور خارجه است و فعلا قصدی برای بالا بردن سطح آن به سطح سران وجود ندارد.
معاون وزیر امور خارجه درباره ماهیت این اجلاس های سه جانبه اظهار داشت: ماهیت این اجلاس های سه جانبه، بررسی و پیشبرد همكاری های سه جانبه اقتصادی با توجه به هم مرز بودن سه كشور و اشتركات مختلفی است كه وجود دارد.
وی به برگزاری اجلاس ارومیه و نخجوان اشاره كرد و افزود: اجلاس رسمی بعدی قرار است در تركیه برگزار شود و دوستان تُرك ما قرار است تاریخ آن را اعلام كنند.
*** دیدارهای سرویس های اطلاعاتی دو كشور درباره ترور دانشمندان هسته ای
خبرنگار سیاسی ایرنا از معاون وزیر امور خارجه سوال كرد: گفته شده است تروریست هایی كه دانشمندان هسته ای ایران را ترور كردند، از خاك جمهوری آذربایجان استفاده كرده اند. در این زمینه چه اقداماتی انجام شده است؟
عراقچی پاسخ داد: ظاهرا در اعترافات كسانی كه دستگیر شده اند، چنین مساله ای وجود داشته كه تماس هایی در جمهوری آذربایجان داشته اند یا از مسیر این كشور تحركاتی را داشته اند.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه با بیان اینكه این مساله به مقامات آذری منعكس شده و در دستور كار مذاكرات دو طرف است، گفت: دیدارهای منظمی میان سرویس های اطلاعاتی دو كشور شروع شده كه یكی از موضوعات آن نیز مساله ترور دانشمندان هسته ای ایران است.
عراقچی تصریح كرد: دولت آذربایجان به ما اطمینان داده كه اگر تماس ها یا رفت و آمدهایی توسط ترویست ها در خاكش صورت گرفته است، به هیچ وجه دولت آن كشور در جریان نبوده تا چه رسد به این كه در این موضوع مساعدتی داشته باشد؛ البته، این ادعای دولت باكوست.
این مقام مسوول در وزارت امور خارجه اظهار داشت: قرار است تماس هایی بین مسوولان امنیتی و اطلاعاتی دو كشور برقرار شود تا مسایل مربوط به این موضوع به صورت جزئی تر بررسی شود؛ هرچند كه مقامات آذری به ما اطمینان داده اند كه از این موضوع اطلاعی نداشته اند و مساعدتی هم بالطبع نكرده اند.
**گروه مینسك در حل و فصل مناقشه قره باغ موفق نبوده است/ آماده میانجیگری هستیم
خبرنگاران سیاسی ایرنا از معاون وزیر امور خارجه سوال كردند: در مناقشه قره باغ، با توجه به روابط خوب تهران با باكو و نیز ایروان، آیا جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در راستای عادی سازی روابط دو همسایه خود - آذربایجان و ارمنستان- كمك كند یا اینكه میان آنها میانجیگری كند؟
عراقچی این مناقشه را موضوعی بیست ساله خواند و گفت: جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای حل و فصل این مناقشه، مكانیزم گروه مینسك را انتخاب كرده اند و مكانیزم دیگری را تاكنون نپذیرفته اند.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه با بیان اینكه در طول سال های گذشته تهران بارها آمادگی خود را برای میانجیگری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان اعلام كرده است، اظهار داشت: بارها اعلام كرده ایم كه آمادگی داریم مساعی جمعی خود را برای پایان دادن به درگیری ها، بازگشت شرایط به وضعیت اولیه، احترام به مرزها و خاتمه درگیری ها بكار بگیریم كه البته تلاش هایی هم در موقع خود انجام شد ولی مكانیزمی كه باكو و ایروان انتخاب كرده اند، گروه مینسك است.
این مقام مسوول در وزارت امور خارجه خاطرنشان كرد: به اعتقاد ما، گروه مینسك البته موفق نبوده و نتوانسته است به حل و فصل مناقشه قره باغ كمك كند و دشمنی و خصومت بین دو كشور همچنان ادامه دارد.
عراقچی افزود: هر بار كه با مقامات جمهوری آذربایجان و ارمنستان به ویژه در سطوح بالا ملاقات داریم ، این مطلب را بیان می كنیم كه جمهوری اسلامی ایران آمادگی حل و فصل این موضوع به صورت مسالمت آمیز را دارد.
معاون وزیر امور خارجه وجود نقاط مرزی مشترك بین ایران با جمهوری آذربایجان، ارمنستان و منطقه قره باغ را یاد آور شد و گفت: یك درگیری و نقطه تخاصم در نزدیكی مرزهای ما وجود دارد و طبیعی است كه نگران وجود تنش در این منطقه باشیم.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه تصریح كرد: طبیعی است در مساله قره باغ بین دو كشور همسایه ای كه اتفاقا ما با آنها روابط دوستانه ای داریم، اگر بتوانیم كمكی به حل و فصل این موضوع بكنیم، دریغ نخواهیم كرد.
***مردم و دولت آذربایجان اجازه فعالیت به صهیونیست ها علیه ایران نخواهند داد
از معاون وزیر امور خارجه سوال شد: اخیرا گروهی از صهیونیست ها برای نظارت بر اجرای انتخابات در قره باغ كوهستانی حضور داشته اند كه با واكنش باكو همراه بود. علت حضور بیش از حد صهیونیست ها در این منطقه چیست كه حتی نگرانی باكو را به دنبال داشته است؟
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به این پرسش، خصومت و دشمنی موجود بین جمهوری اسلامی ایران و رژیم صهیونیستی را یادآور شد و گفت: جمهوری اسلامی ایران، رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمی شناسد و به صورت رسمی هم اعلام كرده ایم كه هر كشوری با این رژیم درگیر شود، كمكش خواهیم كرد زیرا كه در خط مقاومت در برابر صهیونیست ها و جنایات آنها هستیم.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه با بیان اینكه رژیم صهیونیستی را بزرگترین دشمن خود می دانیم كه از هر اقدامی برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران استفاده می كند، تصریح كرد: یكی از اهدافی كه صهیونیست ها دنبال كرده اند، حضور در نزدیكی مرزهای ایران برای ادامه فعالیت هایشان علیه جمهوری اسلامی بوده كه به اعتقاد من خیلی هم موفق نبوده اند.
وی تاكید كرد: شاید تصور باطل صهیونیست ها این بوده كه جمهوری آذربایجان می تواند محلی برای فعالیت علیه جمهوری اسلامی ایران باشد ولی این تصور كاملا غلط است؛ زیرا نه دولت و نه مردم آذربایجان چنین اجازه ای را به صهیونیست ها نخواهند داد.
عراقچی با بیان اینكه میزان تبادلات و تعاملات میان جمهوری آذربایجان و رژیم صهیونیستی به اندازه ای نیست كه اجازه فعالیت علیه تهران را بدهد، خاطرنشان كرد: اخبار و اطلاعاتی دال بر تلاش رژیم صهیونیستی علیه كشورمان در جمهوری آذربایجان وجود دارد اما سیستم های سیاسی، فرماندهان نظامی، نهادهای اطلاعاتی و همچنین وزارت امور خارجه ایران با هوشیاری كامل هرگونه تحركی را رصد می كند و با جدیت با آن برخورد خواهد كرد.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه افزود: نگرانی های جمهوری اسلامی ایران را خیلی روشن و صریح درباره فعالیت های صهیونیست ها در نزدیكی مرزهایمان با مقامات جمهوری آذربایجان و سایر دولت های دیگری كه احتمال آن می رود، مطرح كرده ایم.
*** شایعات درباره سامانه راداری جدی باشد، پیگیری می كنیم
از معاون وزیر امور خارجه سوال شد: شایعاتی درباره استقرار سامانه های راداری آمریكا در نزدیكی مرزهای ایران برای رصد فعالیت های موشكی ایران وجود دارد. آیا چنین موضوعی صحت دارد؟
عراقچی پاسخ داد: ما در حال بررسی جدی این موضوع هستیم. اگر احساس كنیم كه این شایعات جدی است، موضوع را با جمهوری آذربایجان مطرح و پیگیری می كنیم.
*** استفاده از لابی ارامنه به آسانی گفتار نیست
خبرنگاران ایرنا از عراقچی سوال كردند از آنجا كه جمهوری اسلامی ایران رابطه خوبی با ارامنه دارد، آیا امكان استفاده از لابی آنها در غرب برای حل و فصل مسایل موجود بین تهران و غرب وجود دارد؟
معاون وزیر امور خارجه پاسخ داد: رابطه خوب ارمنستان با غرب خود دارای تردید است و همان گونه كه می دانید ایروان به روسیه نزدیك تر از غرب است.
عراقچی تصریح كرد: استفاده از لابی ارامنه موضوعی است كه همیشه مطرح بوده ولی به این آسانی كه در گفتار بیان می شود، قطعا نیست. مشكلات جمهوری اسلامی ایران با آمریكا، مسایلی بسیار اصولی است و حل و فصل آن از طریق لابی ها امكان پذیر نیست.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه افزود: آنچه بین ایران و آمریكا وجود دارد، خصومتی است كه از یك مبنای اصولی سرچشمه می گیرد و شخصا ضرورتی برای حضور لابی های مختلف در رابطه با این موضوع نمی بینم.
ادامه دارد...
سیام**9129**1572
تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۵:۱۱
تهران-معاون آسيا و اقيانوسيه وزير امور خارجه روابط تهران - باكو را به رغم فراز و نشيب ها در طول بيست سال گذشته، 'خوب و دوستانه' توصيف كرد و گفت: عده اي در تلاشند روابط ايران را با كشورهاي ديگر به ويژه همسايگان تخريب كنند كه دست عوامل رژيم صهيونيستي را در اين قضايا روشن مي بينيم.