به گزارش ایرنا، اعیاد قربان و فطر در نزد مردم اهل سنت بلوچستان بسیار حایز اهمیت است و این روزهای فرخنده را همچون عید نوروز و طلیعه سال نو پاس می دارند.
مردم بلوچستان پس از یك ماه روزه داری و عبادت خالصانه پروردگار متعال با خرید لباس نو و نظافت منزل خویش به استقبال عید سعید فطر می روند.
در دهه پایانی ماه مبارك رمضان مراكز خرید شهرهای بلوچستان، مملو از جمعیتی است كه برای تهیه ملزومات عید فطر به بازار آمده و تلاش می كنند با خرید البسه و وسایل نو به خود و خانه خویش طراوات و تازگی ببخشند.
در واقع شب عید واقعی كودكان و بزرگسالان دیار بلوچستان آخرین شب ماه مبارك رمضان است و تقریبا تمام آداب عید نوروز بویژه نظافت خانه و تهیه پوشاك و كفش نو برای فرزندان و همچنین دید و بازدید در عید فطر انجام می گیرد.
قبل از اینكه عید فطر فرا برسد، مردان و زنان بلوچ با خرید پارچه و تحویل آن به خیاطی ها و گلدوزی ها، بهترین نوع البسه را برای خود تهیه و آن را با عطرهای خوشبو معطر می كنند.
مردان بلوچ در عید فطر لباس محلی سفید بر تن می كنند و اعتقاد دارند كه پوشیدن بهترین لباس و معطر كردن آن مستحب است و ثواب دارد.
یكی از آداب عید سعید فطر در دیار بلوچستان، برگزاری مراسم حنابندان بانوان است با این توصیف كه در شب پایانی ماه مبارك رمضان زنان بلوچ با تهیه و آماده سازی حنا، خود را برای شركت در مراسم حنابندان آماده می كنند.
در مراسم حنابندان زنان و دختران بوسیله حنا دستان خود را با نقش های مختلف و زیبا می آرایند كه معمولا این كار توسط فردی كه در این زمینه مهارت دارد انجام می شود.
در غروب آخرین روز از ماه رمضان، مردم بلوچستان به نقاط مرتفع شهر و روستای محل سكونت خود می روند تا هلال ماه شوال را مشاهده كنند و اگر از رویت ماه اطمینان یافتند سور و سات جشن عید فطر را فراهم می كنند.
در صبح روز عید فطر مردان بلوچ با ظاهری آراسته جهت اقامه نماز جماعت به عیدگاه می روند و كودكان و نوجوانان نیز به تعبیت از بزرگان خویش در نماز شركت می كنند.
پس از پایان نماز عید فطر، نمازگزاران همدیگر را در آغوش می گیرند و فرا رسیدن عید را به یكدیگر تبریك می گویند و اگر كسی را رنجیده باشند طلب بخشش و حلالیت می كنند.
مردم بلوچستان معتقدند كه اگر كسی در طول سال مرتكب خطایی شده و كسی را رنجیده باشد با طلب حلالیت در عید فطر در پیشگاه خداوند متعال بخشیده خواهد شد.
در بلوچستان بانوان نمی توانند در نماز عید شركت كنند و معمولا در خانه می مانند و زمینه پذیرایی از مردان خود و مهمانان را فراهم می كنند.
پس از رفتن مردان و كودكان به عید گاه، زنان با پوشیدن لباس نو و آراستن خود با زیورآلات و همچنین آماده كردن غذاهای خوشمزه چشم انتظار می مانند تا از آنان پذیرایی كنند و حلالیت بطلبند.
كودكان نیز در عید فطر از بزرگترها عیدی می گیرند و اوقات خوشی را سپری می كنند.
معمولا در بلوچستان سه روز را پس از ماه مبارك رمضان برای عید فطر در نظر می گیرند و اگر كسی نتوانست اقوام و آشنایان خود را در روز اول عید ملاقات كند، برای تبریك گویی وحلالیت طلبی تا سه روز فرصت دارد.
در ایام عید فطر، مردم بلوچستان كسب و كار خود را تعطیل می كنند و به دید و بازدید از بزرگترها و عیادت بیماران می پردازند و اگر فردی از نزدیكان خود را از دست داده باشند، برای دلداری به بازماندگان وی به منزل شان می روند./4
7306/7437
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۱ - ۰۸:۳۴
زاهدان – مردم ديار كهن و ولايتمدار بلوچستان در عيد سعيد فطر همچون ديگر اعياد پايبند سنتهاي پيشنيان بوده و آداب و رسوم اين روز فرخنده در گذر تاريخ نه تنها بين مردم كمرنگ نشده است بلكه با قوت بيشتري پاس داشته مي شود.