به گزارش ایرنا این خطه ساحلی ایران زمین در كناره خلیج فارس و دریای عمان نه تنها از سواحل زیبا و جزایر دیدنی دارد بلكه صنایع عظیم پالایشگاهی و بنادر بزرگ تجاری آن از جمله بندر شهید رجایی كه روزانه صدها شناور غول پیكر از اقصی نقاط جهان در آن پهلو می گیرد نیز جذاب و تماشایی است.
مناظر طبیعی این استان در دریا و خشكی چنان متنوع است كه برای دیدن آنها شاید روزها و هفته ها زمان نیاز باشد، چنانكه جاذبه های جزایر كیش، قشم و هرمز را نمی توان در طول كمتر از یك هفته تماشا كرد.
جنگلهای حرا در جزیره قشم نمادی خارق العاده از تلاقی دریا و خشكی است كه هر تازه واردی درون آن پا بگذارد رمز و رازی جدید از آفرینش را می بیند و با خود می اندیشد كه چگونه جنگلی به این عظمت به زیر آب دریا فرو می رود و سرسبز و خرم سر بر می آورد.
دره ستاره ها، غارهای خربس و زیستگاه لاك پشتهای عظیم الجثه دریایی در جزیره قشم و آهوهای گریزپای جزیره هرمز جلوه دیگری از زیبایی های طبیعی جزایر هرمزگان در خلیج فارس است.
آثار تاریخی این استان از قلعه پرتغالی ها در جزیره هرمز و قشم گرفته تا كاروانسرای بستك و عمارت كلاه فرنگی در بندرعباس نیز منظرگاه دیگری برای سیاحت گردشگران است.
'كاروانسرای بستك '
كاروانسرای تاریخی بستك واقع در شهر بستك در بخش مركزی شهرستان بستك در غرب استان هرمزگان، یكی از آثار تاریخی و از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است. كاروانسرای بستك سر پناه و استرا حتگاهی در مسیر جاده بازارگانی لار، بندر لنگه به بندر عباس بوده است.
این كاروانسرا دارای حیاط مركزی بوده و در اطراف اصطبلها، استراحت گاهها قرار داشته است. كاروانسرا در دو ضلع شمالی وجنوبی و در ورودی ایوان ختم میشده است. این بنای تاریخی سازهای سنگی با مصالح گچ و اندودهای ساروجی است كه بنیان كاروانسرا را تشكیل دادهاند.
این كاروانسرا در دوره قاجاریه ساخته شده و با شماره ثبت 2233 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. این اثر تاریخی كه در شهرستان بستك و در مسیر راه بازرگانی شیراز – لار – بندرلنگه به بندر عباس واقع است در چند سال اخیر توسط میراث فرهنگی مرمت شده است.
'كاروانسرای گاگلكی'
كاروانسرای گاگُلَكی در سر راه ارتباطی شهرستان لار، شهرستان بستك به شهرستان بندر لنگه واقع شده ودارای ساختاری متشكل از گِل، گچ و آجر ودر بعضی از قسمتهای پایه دیوارها ساروج نیز به كار رفته است. كاروانسرا بصورت دو ایوانی بوده و از نظر قدمت به دوره صفویه میرسد.
'كاروانسرای او شیرینو '
كاروانسرای او شیرینو واقع در نه كیلومتری سمت جنوب كوخرد در پشته او شیرینو از توابع بخش كوخرد شهرستان بستك در غرب استان هرمزگان، یكی از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است.
' پل لاتیدان'
پل لاتیدان در مسیر كاروان روی لار- بندرعباس، در جهت گسترش امور بازرگانی احداث شده بود. این پل درغرب بندرعباس روی رودخانه كل (كول) بوده و یادگار دوره صفوی است.
بر خلاف پلهای دیگر دوره صفوی كه آجری هستند، این پل از سنگ بدون شكل ساخته شده و از طویلترین پلهای ایران است. این پل دارای صد دهانه بوده كه هم اكنون تنها 33 دهانه آن مشهود است كه در میان آنها چشمه طلاق هایی در دو طبقه تعبیه شده اند. بنای این پل از عالی ترین طرحهای پل سازی ایران قدیم محسوب می شود.
'قلعه پرتغالی ها در جزیره هرمز '
این قلعه در ضلع شمالی جزیره قرار دارد و به فرمان آلفونسوآلبركرك، دریانورد پرتغالی در سال 1507 میلادی به شكل چند ضلعی نامنظم احداث شده است وتأسیسات آن شامل انبارهای تسلیحات، آب انبار، كلیسا و اتاق هایی با سقف هلالی است.
ساختمان قلعه بسیار محكم و دیوارهایی به قطر 3/5 متر با چند برج به ارتفاع 12 متر دارد. در زمان شاه عباس كه به استعمار پرتغالی های در ایران خاتمه داده شد این قلعه نیز به دست امام قلی خان از سرداران شاه عباس، فتح شد.
چند لوله زنگ زده از توپهای جنگی كه در قلعه ها استفاده می شده هنوز وجود دارد.
'قلعه پرتغالی های در قشم '
این قلعه قدیمی در انتهای شمال شرقی جزیره قشم واقع شده و در سال 1030 ه.ق به دستور پادشاه اسپانیا ساخته شده است.
دو حصار و چهار برج دیده بانی و خندق دارد و مصالح آن سنگ های مرجانی و ملات ساروج است. آب مصرفی قلعه ازطریق آب باران و آب چاه تأمین می شده كه توسط كانالی زیرزمینی در بركه ها و حوض های قلعه جمع می گردیده است. این قلعه همزمان با قلعه هرمز توسط لشكریان شاه عباس صفوی از چنگ نیروهای اشغال گر خارجی آزاد شد.
قلعه تاریخی حاجی آباد
این قلعه در ورودی شهر حاجی آباد قرار دارد و قدمت آن به دوران ایلخانان، تیموریان و صفویه می رسد و احتمالاً در دوره صفویه نیز از آن استفاده می شده است.
وجود خانه های تاریخی در سواحل نیلگون خلیج فارس گواه این ادعاست كه مردمان این خطه همواره به عنوان سربازی وفادار ازاین مرز بوم حفاظت وحراست كرده ودارای سكونت بوده اند.
خانه 'گله داری' یكی ازاین اثار ارزشمند بوده كه به همت میراث فرهنگی و بازماندگان آن مرحوم به ثبت رسیده و به عنوان یك اثر تاریخی باقیمانده است.
این بنا مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی است و مالك آن حمزه گله داری است. بنا در دو طبقه ساخته شده كه طبقه پایین آن فاقد ارزش معماری است.
'عمارت كلاه فرنگی'
این عمارت تاریخی دوره صفویه كه در مجاورت اسكله قدیمی بندرعباس در بلوار طالقانی این شهر قرار دارد بنای آن با معماری اروپایی بوده است.
'عمارت فكری'
خانه فكری یا (عمارت فكری)، این خانه تاریخی در شهرستان بندر لنگه واقع شده و از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است.
این بنا توسط مرحوم عبدالواحد فكری، از تجار معروف بندرلنگه ساخته شده و مساحتی بیش از دو هزارو 600متر مربع دارد كه دارای دو حیاط اندرونی و بیرونی، پنج بادگیر، 25 اتاق،10 سرویس بهداشتی و دو سرسرا است.
این عمارت كه یكی از مهمترین بناهای دوره قاجاریه در شهر بندر لنگه است، از ویژگیهای معماری چشم گیری برخوردار است و تزئینات برجسته آن مشتمل بر منبت كاری و گچبریهای زیبا است.
'خانه اعیانی'
خانه اعیانی یادآور خانه های چندخانوار قدیمی در داخل فلات ایران و در شهرهایی چون یزد، اصفهان و كاشان است و یكی از نمونه های قدیمی مسكن جمعی در حاشیه خلیج فارس محسوب می شود.
از دیگر جاذبه های استان هرمزگان صنایع دستی آن است كه كارگاههای مختلف كوچك و بزرگ در اكثر شهرهای این استان به تولید محصولات گوناگونی در این زمینه اشتغال دارند.
سفالگری بخشی از صنایع دستی این استان است كه سفالگران مینابی در این زمینه از معروفیت برخوردارند وعمده تولیدات آنها ظروف سفالی از جمله كوزه آب به نام «جهله» انواع گلدان، قلیان، سرقلیان، اسفندسوز است.
' حصیربافی ' نیز رایج ترین و معمول ترین صنعت دستی استان هرمزگان است چرا كه ماده اولیه مورد نیاز این صنعت دستی برگ درخت خرما است كه به حد وفور در اختیار صنعتگران قرار دارد.
روستاهای میناب، بشاگرد، بندر لنگه و اطراف آن از مناطق مهم بافت حصیر است كه اكثر كار این محصول توسط زنان و دختران منطقه صورت می گیرد.
'صنایع دستی دریایی'
همه ساله به هنگام جزر و مد دریا, مقادیر متنابهی از انوع صدف ها, حلزون ها و بقایای آبزیان خلیج فارس در سواحل جزایر متعدد این خلیج (كیش، ابوموسی، لارك، قشم، هرمز و ...) می ریزد كه توسط اهالی بومی جمع آوری شده و توسط افراد باذوق از آنها تابلو، مجسمه ها و اشیاء گوناگونی تولید می شود.
مواد اولیه مصرفی شامل پوسته حلزون ها، صدف ها، استخوان ماهی، گوش ماهی و مرجان است و برای اتصال قطعات انتخاب شده از چسب بی رنگ استفاده می كنند.
دركنار تمامی این جاذبه ها ،ادبیات شفاهی این دیار نیز داستان ها ،ضرب المثل ها ،افسانه و اشعاری را در دل خود جای داده كه هرمزگان را به بهشت گردشگران فرهنگی تبدیل كرده است.
موسیقی بومی منطقه ،سازهایی باصداهایی جادویی ،آیینی همچون زار وافسانه بادهای گوناگون از مواردی هستند كه هر یك به تنهایی می توانند انگیزه یك سفر خاطره انگیز به سواحل خلیج فارس باشند.ك/4
7192/668
تاریخ انتشار: ۸ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۰:۳۵
بندرعباس- جاذبه هاي طبيعي، تاريخي و صنعتي استان هرمزگان در جنوب ايران كه از تلاقي بر و بحر شكل گرفته براي هر گردشگري جذاب و چشم نواز است.