شيراز :برخي كارشناسان و صاحبنظران جامعه دانشگاهي استان فارس براين باورند: دستيابي به استقلال و تامين امنيت لازم غذايي در گرو توجه جدي به بخش تحقيقات اين استان به عنوان منطقه اي كه برخوردار از جايگاه برتر اغلب محصولات كشاورزي كشور ، مي باشد.

آنان سه شنبه درگفت و گو با ایرنا افزودند: استان فارس همواره در بخش كشاورزی و تولیدات اساسی در كشور نقش آفرین بوده و در تولید بسیاری از محصولات رتبه برتر را داراست.

این عده می گویند: تولید كیفی محصولات كشاورزی ، افزایش سطح تولید در سطح ، بهره گیری بهینه از منابع همواره دغدغه دست اندركاران و مسوولان در این بخش بوده است.

كارشناسان افزودند: از سوی دیگر ، دستیابی به افزایش تولید و كاهش دامنه خسارات به منابع طبیعی در عرصه تولید محصولات كشاورزی ، كاهش عوارض خشكسالیها در گستره دامنه تحقیقات و كاربردی كردن نتایج آن میسر است.

برخی صاحبنظران و مسوولان معتقدند : كمبود بودجه های تحقیقاتی ، عدم شناخت صحیح برنامه ریزان از مشكلات پیش رو در این بخش و نیاز به بكارگیری تكنولوژیهای جدید یكی از موانع پیشبرد اهداف دست یابی به استقلال و تامین امنیت غذایی به حساب می آید.

استاد بخش مكانیك ماشینهای كشاورزی دانشگاه شیراز گفت: استان فارس بدلیل وسعت ، چند اقلیمی بودن و تنوع محصولات كشاورزی در تولید برخی از محصولات كشاورزی مقام اول را داراست .

دكتر محمد حسین رئوفت اظهار كرد: چالشهایی كه در بخش ماشین های كشاورزی وجود دارد ، بر عرصه تولیدات كشاورزی بی تاثیر نخواهد بود.

وی افزود: رفع مشكلات و دستیابی به راهكارهای مناسب وابسته به تحقیق و پژوهش در بخش های مختلف كشاورزی و تغییر شكل ماشین های كشاورزی است.

وی ادامه داد: بودجه های پژوهشی مراكز تحقیقاتی جوابگوی نیازها در این بخش نیست و نمی توان با تكیه بر تحقیق و پژوهش از دامنه مشكلات در بخش تولید و مكانیزاسیون كاست.

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی فارس گفت: با توجه به توانمندی علمی دانشكده كشاورزی دانشگاه شیراز و مركز تحقیقات كشاورزی در حد توان گامهای اساسی در رفع مشكلات بخش كشاورزی و مكانیزاسیون برداشته شده است .

مهندس عبدالله طلعتی افزود: ولی با این وجود كمبود بودجه های تحقیقاتی و متناسب نبودن آن با طرحهای ارائه شده و ضروری ،یكی از دغدغه های مهم پیش روی این مركز می باشد.

وی ادامه داد: با توجه به دامنه خشكسالیهای متوالی ، بحران آب ، شوری آب مناطق مهم كشاورزی ، توانمندیهای بالای كشاورزی در فارس نیاز جدی پرداختن به مولفه تحقیقات را افزایش می دهد.

وی بیان داشت: سال گذشته 9/2 میلیارد ریال بودجه به طرحهای تحقیقاتی اختصاص داده شد در حالیكه بخش پژوهش نیاز به 30 میلیارد ریال اعتبارات پژوهشی داشت.

رییس موسسه تحقیقات فنی و مهندسی جهاد كشاورزی فارس گفت: بر اساس قانون بودجه سال 90 و 91 ، سه درصد بودجه دستگاههای اجرایی باید صرف پژوهش و تحقیق شود.

دكتر سیدعلی شهپری اضافه كرد: با توجه به سیاستهای برنامه ریزی شده كشور ، بیشترین توجه به بخش صنعت در بخش غیر كشاورزی معطوف شده است.

وی افزود: در سه دهه اخیر تولیدات كشاورزی كشور از 30 میلیون تن به 110 میلیون تن در سال رسیده و این مهم تمركز بودجه تحقیقات بویژه پژوهش در زمینه ماشین های كشاورزی را ضروری می سازد.

وی خاطر نشان كرد: در بودجه سال 91 ، بودجه مركز تحقیقات كشاورزی باید سه درصد بودجه اجرایی بخش كشاورزی باشد ، همچنین باید برای كاربردی كردن و تجاری سازی تحقیقات زمینه مناسب فراهم شود.

شهپری بیان كرد: معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری موظف شده تا از پژوهشهای محققان دانشگاهی و جهاد كشاورزی و كاربردی كردن آن و ایجاد زمینه توسعه تحقیقات بخش ماشین های كشاورزی و مكانیزاسیون پشتیبانی كند.

یكی از استادان گروه مكانیك ماشین های كشاورزی دانشگاه تهران گفت: دست یابی به استقلال در هر كشوری مرهون ایجاد امنیت غذایی است كه باید مد نظر برنامه ریزان آن كشور قرار گیرد.

دكتر شاهین رفیعی افزود: با توجه به كاهش منابع قابل دسترسی آب ، چاره ای جز افزایش بهره برداری در واحد سطح پیش رو نیست.

وی خاطر نشان كرد: بكارگیری تكنولوژیهای جدید برای كاهش ضایعات و پیشرفت در جهت بازیافت محصولات مهمترین گام در این مسیر است.

رفیعی اظهار كرد: تحقیقات هدفمند و گسترش كشاورزی صنعتی باید در راس امور باشد بدین معنا كه صنعت و پژوهش در خدمت كشاورزی قرار گیرد.

وی بیان داشت: در سند چشم انداز 20 ساله كشور جایگاه ویژه ای برای پژوهش و تحقیقات در بخش كشاورزی دیده نشده است.

وی ادامه داد: با توجه به حساسیت موضوع ، موقعیت كشور در صحنه جهانی ، مسوولان باید برای گسترش علوم و صنایع كشاورزی و دسترسی به امنیت واقعی غذایی تلاش كنند.

وی گفت: استقلال واقعی در چرخه تولیدات كشاورزی میسر است ، محققان و دست اندركاران باید زمینه را برای دست یابی به این مهم و كاهش وابستگی به اقتصاد نفتی هموار كنند. ك/4

680/667