تاریخ انتشار: ۲۰ شهریور ۱۳۹۱ - ۰۷:۱۴

زنجان- رسيدن به ايام يائسگي، احتمالي قطعي براي هر خانم است دوره اي كه با تحولات جسمي و رواني بسياري همراه بوده تغييراتي كه نياز به ارتقا آگاهي براي حفظ آرامش ميانسالي را دوچندان مي كند.

به گزارش ایرنا هر خانمی یائسگی و علائم همراه آن را به شكل متفاوتی تجربه می كند ،سن شروع یائسگی در افراد مختلف متفاوت است و چه بهتر زنان پیش از اینكه این احتمال قطعی زندگی مهمان روح و جسم آنان شود خود با افزایش اطلاعات در خصوص یائسگی با آرامش به استقبال این مقطع از زندگیشان بروند.

برخی خانم ها در دهه 30 یا 40 و بعضی در دهه 60 به سن یائسگی می رسند ،سن متوسط برای شروع یائسگی معمولاً 51 سالگی می باشد .

در تبیین شرایط دوران یائسگی می توان به این نكات اشاره كرد كه این مقطع از زندگی بطور طبیعی زمانی شروع می شود كه تخمدان ها میزان كمتری استروژن و پروژسترون تولید می كنند كه این روند معمولاً در اواخر دهه 30 یا اوایل دهه 40 شروع می شود و تخمك های باقی مانده در تخمدان ها احتمال كمی برای باروری دارند، همچنین خونریزی ماهیانه متوقف شده و خانمها دیگر نمی توانند باردار شوند.

از آن جا كه تحولات یائسگی در طی ماه ها و سال ها حادث می شود، یائسگی را می توان به طور كلی به مراحل قبل از یائسگی و پس از یائسگی تقسیم كرد.

یك كارشناس مامایی به تشرح علایم قبل از یائسگی پرداخت و گفت: این مرحله زمانی است كه فرد علایم و نشانه های یائسگی را تجربه می كند حتی اگر هنوز قاعدگی ها وجود داشته باشد.

مریم سكاكی افزایش و كاهش سطوح هورمون های بدن و غیر یكنواخت و نامنظم بودن آن و گر گرفتگی را از جمله علایم پیش از یائسگی برشمرد و افزود:. مرحله قبل از یائسگی ممكن است به مدت چهار تا پنج سال یا بیشتر به طول انجامد.

وی با بیان اینكه امكان باردار شدن در سال های پیش از یائسگی كه همراه با علایم یائسگی است وجود دارد خاطر نشان كرد:اهمیت مرحله قبل از یائسگی آن است كه خیلی از اختلالات پس از یائسگی از آن زمان شروع می شوند و می توان اقدامات پیشگیرانه را آغاز كرد..

این كارشناس مامایی با اشاره به اینكه پس از گذشت 12 ماه از آخرین قاعدگی فرد یائسه محسوب می شود ابراز كرد: در این دوره تخمدان ها استروژن بسیار كمتری تولید می كنند و دیگر پروژسترون تولید نكرده و و تخمك نیز، آزاد نمی نماید.

سكاكی یادآور شد: سال های پس از وقوع یائسگی را مرحله پس از یائسگی می نامند.

وی اظهار كرد: علائم و نشانه های یائسگی در زنان متفاوت می باشد همچنانكه واكنش آنان نیز با هم تفاوت دارد.

سكاكی ادامه داد: ممكن است ورود به یائسگی همراه با تعداد كمی از علائم یا تغییرات سلامتی باشد یا ممكن است تغییرات جسمی و روحی متعددی از قبیل گُر گرفتگی، قاعدگی نامنظم ، اختلالات خواب و تعریق شبانه، تغییرات واژن و مثانه ، بی اختیاری ادرار، تغییرات روحی ، فقدان میل جنسی، تغییرات ظاهری، بیماری قلبی و پوكی استخوان را شامل شود.

وی تصریح كرد: رفع علایم یائسگی با مراجعه به پزشك و اقدامات دارویی و غیر دارویی از قبیل تمرینات ورزشی منظم، رژیم غذایی مناسب سرشار از كلسیم، ویتامین و استروژن طبیعی، معاینات منظم دوره ای و كنترل وزن امكان پذیر است.

كارشناس سالمندان معاونت بهداشتی مركز بهداشت استان زنجان نیز با اشاره به علایم یائسگی گفت: گرگرفتگی،تپش قلب و تعریق از جمله علایمی است كه در ابتدای یائسگی شدید است اما با گذشت زمان بهتر می شود.

رحیمه حسین خانی خاطر نشان كرد: برخی از علایم پس از یائسگی، مانند پوكی استخوان ،بیماری های قلبی و عروقی،بی اختیاری در ادرار، كاهش ترشحات زنانه وتغییرات پستان ممكن است تا دوره سالمندی ادامه یابد.

وی با اشاره به روش های پیشگیری از آثار سو یائسگی بر سالمندان یادآور شد: خودداری از استعمال دخانیات،ورزش منظم،كاهش مصرف چربی و نمك،افزایش مصرف میوه و سبزی و كنترل وزن و چربی و فشار خون از راه های پیشگیری از بروز بیماری های قلبی است.

این كارشناس سالمندان انجام آزمایش های تشخیص عفونت ادراری، نوشیدن مایعات و ادرار كردن زود به زود را از راه های پیشگیری ازعفونت های ادراری در سالمندان و افراد یائسه دانست.

حسین خانی ادامه داد:انجام تمرین های تقویت عضلات كف لگن،حذف بعضی داروها با مشورت پزشك و استفاده از هورمون های استروژن موضعی نیز برای كنترل بی اختیاری ادراری در سالمندان و افراد یائسه مفید است.

وی خاطر نشان كرد: اختلال در خواب به علت گر گرفتگی های مكرر طی شب و افسردگی به دلیل كاهش موقعیت ها و نقش های اجتماعی از اثرات روانی دوران یائسگی است كه با حفظ روابط اجتماعی رفع شدنی است.

522/7324