مسكو - نشست بزرگداشت مشاهير ايران طي محفلي ادبي در بنياد ايرانشناسي روسيه با شركت شخصيت هاي فرهنگي ايراني و جمعي از ايرانشناسان و فرهيختگان روس در مسكو برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، در این محفل ادبی از مقام شامخ ابوعلی سینا، محمد بن زكریای رازی، ابوریحان بیرونی و استاد محمد حسین شهریار و جایگاه آنها در عرصه فرهنگ و ادب ایران زمین و تمدن جهانی تجلیل شد.

دكتر 'محسن حیدرنیا' رییس بنیاد ایرانشناسی روسیه در این نشست در تشریح اهداف و فعالیت های این بنیاد به كمك برای انجام تحقیقات در باره منابع ادبی مربوط به ایران و زبان فارسی در روسیه اشاره كرد.

وی از جمله میراث های موجود در زمینه زبان فارسی در روسیه به وجود یك میلیون نسخه خطی این زبان در موزه های مختلف و موسسات آموزش عالی این كشور و نیز 12 هزار مورد تحقیقات ایرانشناسی و زبان فارسی اشاره كرد كه در طول 200 سال توسط دانشمندان این كشور انجام گرفته است.

وی سومین میراث زبان و ادبیات فارسی در فدراسیون روسیه را فعالیت حدود 150 ایرانشناس معاصر عنوان كرد كه در حوزه های ادبی، هنری و اجتماعی تحقیق می كنند.

حجت الاسلام دكتر 'جواد ادبی' رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران نیز در این نشست گفت: میان استاد شهریار، رازی و بیرونی و ابن سینا كه امروز بزرگداشت آنها را برگزار می كنیم، یك وجه مشترك وجود دارد و آن دغدغه ایرانی زیستن و عشق به اسلام می باشد.

وی خاطرنشان كرد: حكیمان ایرانی با مردم بودن، برای مردم بودن و حل مشكلات بشریت را همواره مدنظر داشته و دارند.

حجت الاسلام 'ادبی' گفت: مفاخر فرهنگی ایرانی و مسلمان به سووالات وجودی انسان همچون معنای زندگی، بلوغ متعالی و نزدیك شدن به عالم متعالی و متافیزیك پاسخ داده و به این امور مهم پرداخته اند.

وی افزود: وظیفه ما است كه مشاهیر بزرگ همچون حافظ و بیرونی را برای دوران معاصر بازنویسی كنیم و در این زمینه كتاب هایی با عناوینی مانند '365 روز با مولوی' را برای شناساندن بهتر این شخصیت فرهنگی جهان شمول آثار وی به نسل حاضر تالیف كرده ایم.

'سلامت شاهی' فیلسوف تاجیك نیز در این محفل ادبی به تشریح فعالیت های تحقیق انجام گرفته در باره ابن سینا دانشمند پرآوازه ایرانی در كشور خود پرداخت.

خانم سلامت با بیان اینكه ابن سینا در رشته های علوم عصر خود همچون هندسه، پزشكی و جغرافیا تبحر داشت، خاطرنشان كرد: بیش از 160 اثر تحقیقی در باره ابن سینا نوشته شده و كتاب های این دانشمند بزرگ به زبان های تاجیكی و روسی ترجمه شده است.

'منوچهر پروین' نویسنده و استاد دانشگاه ایرانی مقیم آمریكا نیز در این نشست گفت كه كتابی در باره ابن سینا برای معرفی وی و آثار و تحقیقاتش نگاشته است.

وی با اشاره به نقش و جایگاه فرهنگ و علوم ایران در گسترش دانش جهانی در یكهزار سال پیش خاطرنشان كرد: در واقع رنساس اروپا، ادامه رنسانس ایران بود.

پروین گفت: در دوره ابن سینا، ایران از نظر علمی 700 سال از اروپا جلوتر بود. به عنوان مثال این دانشمند ایرانی در آن زمان از وجود میكروب اطلاع داشته و در آثار علمی خود به آن اشاره كرده است.

وی با بیان اینكه در دوره ابن سینا صدها دانشمند در ایران وجود داشت، اظهار داشت: اما ابن سینا و بیرونی و چند نفر نخبه علمی معروف شدند.

'جهانگیر دری' نویسنده ایرانی تبار روسیه هم در نشست بزرگداشت مشاهیر ایران در مسكو به تشریح جایگاه و منزلت استاد محمد حسین شهریار شاعر معاصر ایران پرداخت و گفت: شهریار از نبوغ ادبی ایران است كه آوازه اش كشورهای همسایه ایران را هم فرا گرفت.

'دری' سپس به نقد و بررسی گوشه ای از آثار شهریار از جمله منظومه حیدربابای وی پرداخت و اظهار داشت: این كتاب به چندین زبان زنده دنیا ترجمه و دهها هزار نسخه از آن در كشورهای مختلف عرضه شده است.

دكتر مهدی محبتی استاد مدعو ادبیات دانشگاه دولتی مسكو در سخنرانی خود به تشریح بخشی از زندگی و آثار ابوریحان بیرونی و ابن سینا پرداخت و افزود: در حالی كه بیرونی دانشمند بزرگ در سیاست اطلاعات كمی داشته و دعوت سلطان محمود غزنوی را پذیرفته و به دربار راه یافت، ابن سینا با شناختی كه از سلطان محمود داشت، این دعوت را رد كرد.

وی افزود: متاسفانه ابوریحان بیرونی به زبان فارسی دلدادگی نداشت، ولی این نقص، منزلت علمی بیرونی را نمی كاهد.

محبتی خاطرنشان كرد: آثار به یادگار مانده از بیرونی، تبحر وی در علوم آن زمان را به خوبی نشان می دهد.

وی خاطرنشان كرد: ابوریحان بیرونی از معدود دانشمندان اسلامی است كه بسیار روشمند علم را دنبال كرده است و كمتر دانشمند اسلامی دیده می شود كه علوم را این چنین متدولوژیك دنبال كند و این در حالی است كه حتی 400 سال پس از وی هم دانشمندان اروپایی چنین تحقیق نمی كردند.

در ادامه این نشست از مجسمه فردوسی شاعر پرآوازه ایرانی كه توسط 'سرگئی فئوفانف' مجسمه ساز روس ساخته شده بود، پرده برداری شد.

در پایان این نشست تفاهم نامه ای میان بنیاد بین المللی ایرانشناسی روسیه و انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران امضا شد كه بر اساس آن ،این انجمن در تجلیل از آثار و شخصیت های مرتبط با فرهنگ و ادب ایران در روسیه با بنیاد ایرانشناسی مشاركت می كند.

اروپام/2242**518**2047**