اسلام آباد - يازده سال از حوادث روز 11سپتامبر در آمريكا مي گذرد وعواقب اين حادثه به ويژه مشاركت پاكستان با آمريكا و نيروھاي نظامي بين المللي ﴿ناتو و ايساف﴾ و سياست ھاي تھاجمي اين كشورھاي غربي باعث شده تا پاكستان ھنوز از مشكل بي ثباتي و ناامني در كشورش رنج ببرد.

به گزارش امروز سه شنبه ایرنا ؛ در سالروز حوادث یازدهم سپتامبر تصمیم ژنرال 'پرویز مشرف' رییس جمھوری وقت پاكستان برای حمایت از اقدام و حمله نظامی آمریكا به افغانستان در اواخر سال 2001 برای مسلمانان پاكستان فاجعه ای دردناك به بارآورد، بطوری كه ملت مسلمان این كشور از یازده سال گذشته تاكنون شاھد حملات تروریستی و افراطی زیادی بوده كه دست كم 40 ھزار نفر از مردم بی گناه در پاكستان قربانی این فجایع دردناك شدند.

حوادث 11 سپتامبر باعث شد تا آمریكا به نحوی در منطقه ورود كرده و با اجرای سیاست های نادرست خود باعث بی ثباتی در كشورھایی نظیر افغانستان و پاكستان شود، درعین حال مناطق ھمجوار و مرزی پاكستان و افغانستان نیز از آفت و چالش تروریسم و شبه نظامی گری درامان نمانده، بطوری كه ارتش پاكستان با راه اندازی عملیات ھای متعدد و گسترده نظامی علیه ستیزه جویان و شبه نظامیان در مناطق قبایلی به ویژه در منطقه 'سوات' در شمال غربی این كشور, تعداد پنج ھزار نفر از نظامیان خود را از دست داد.

در این عملیات ھا صدھا شھروند پاكستانی و سربازان نظامی این كشور مجروح و برخی از آنان دچار معلولیت جسمی شدند. این روند تنھا به این جا ختم نشده بلكه ھزاران نفر از ساكنان مناطق شمال غربی پاكستان نیز از بیم ھدف قرارگرفتن از سوی عملیات ھای شبه نظامیان خانه و محل سكونت خود را رھا كرده و به مناطق امن پناه بردند.

رسانه ھای پاكستانی و دیگر نھادھایی كه شاھد جنگ پاكستان علیه تروریسم ھستند, اعلام كردند: پاكستان از زمانی كه تصمیم به متحدشدن با آمریكا در جنگ به اصطلاح علیه تروریسم را گرفت علاوه بر تحمل 70 میلیارد دلار خسارت و ضرر اقتصادی , باعث تفرقه بین مردم كشورش شد.

شبه نظامیان طالبان در پاكستان كه بطور معمول مسوولیت حملات علیه نیروھای نظامی ارتش و غیرنظامیان در پاكستان را به عھده می گیرد، معتقدند: این شبه نظامیان با این اقدامات عصبانیت خود را نسبت به مخالفت با عملیات ھای نظامی در شمال غربی پاكستان و سیاست ھای دولت این كشور كه در راستای منافع آمریكا می باشد، نشان می دھند.

با این حال غیرنظامیان در پاكستان ھمواره از اقدامات شبه نظامیان و گروھھای ستیزه جو رنج برده و مورد ھدف قرار می گیرند، با این وجود كه پاكستانی ھا ھرگز بدنبال سیاست پیوستن و اتحاد با نیروھای خارجی به ویژه آمریكا در خصوص جنگ به اصطلاح ضد تروریسم نیستند.

به تازگی یك نظرسنجی در پاكستان نشان می دھد كه اكثریت مردم این كشور آمریكا را بزرگترین دشمن پاكستان می دانند و به اعتقاد آنان ھمین امر برای حاكمان دولت پاكستان كه باید چشمان خود را در برابر آمریكا باز نگاه داشته و نباید به این كشور اعتماد كنند، كافی است.

زمانی كه پرویز مشرف رییس جمھوری نظامی پاكستان به جمع آمریكا و نیروھای نظامی خارجی پیوست و خود را در جنگ علیه تروریسم داخل كرد به مردمش وعده داد كه این تغییر جھت سیاسی پاكستان درخصوص طالبان افغانستان، با ھدف بھبود وضعیت اقتصادی و محافظت از برنامه ھای ھسته ای پاكستان انجام شده ، اما به عقیده رسانه ھا و مردم این كشور، این وعده پرویز مشرف فقط شعار بوده و ھمراھی این كشور با آمریكا در جنگ علیه تروریسم باعث شد پاكستان تنھا دچار معضل و چالش اقدامات تروریستی بیشماری كه گریبان مردمش را گرفت, شود.

حضور آمریكا و نیروھای فرامنطقه ای در افغانستان باعث شد تا موج ناامنی به پاكستان كشیده شود، به طوری كه مردم این كشور در ھر زمان و ھركجا نسبت به انجام عملیات تروریستی ازسوی گروھھای شبه نظامی در ترس و وحشت قرار دارند.

مساجد, امكان عمومی و مقدس متعلق به فرق مختلف مذھبی در پاكستان ھمواره از سوی شبه نظامیان و گروھھای تروریستی مورد ھدف قرارگرفته حتی نمازگزاران نیز در این حوادث جان خود را از دست داده اند، طالبان در گذشته اعلام كرده بود كه آنان حتی تمام طبقات اجتماعی در پاكستان حتی مساجد و زمین ھای بازی و ورزش در این كشور را به دلیل مخالفت با حمایت از دولت پاكستان مورد ھدف قرار می دھد.

بسیاری از روسای گروھھای مذھبی و علمای دینی در پاكستان با این نظریه طالبان كه برای رسیدن به اھداف و مقاصد خود , مساجد و امكان مقدس مذھبی در پاكستان را مورد ھدف قرار می دھند، مخالف بوده و این مواضع را محكوم می كنند، با این وجود شبه نظامیان طالبان دین اسلام و مفاھیم آن را با نظریه ھای شخصی خود تفسیر می كنند.

اقدامات تروریستی شبه نظامیان طالبان برای ھدف قراردادن مساجد در پاكستان به حدی بوده كه برخی مردم این كشور از بیم حملات تروریستی خود را از مساجد دور نگه داشته اند.

حضور نیروھای خارجی به رهبری آمریكا باعث شد كه بسیاری از گروھھای شبه نظامی كه مشغول انجام عملیات ھای خود در افغانستان بودند، به خاك پاكستان متواری شوند، ھمین موضوع , چالش و مشكلات امنیتی در پاكستان را افزایش داد به نحوی كه گروھھای شبه نظامی در مناطق قبایلی پاكستان در شمال غربی این كشور با انجام اقداماتی مانند ربودن افراد دولتی، امنیتی و حتی شھروندان و دیپلمات ھای خارجی ھزینه ھای فعالیت های غیرقانونی خود را تامین كنند.

به علاوه , تھدید بیش از پیش شبه نظامیان طالبان در پاكستان علیه مردم و دولت این كشور به وضعیت درآمد ملی و اقتصاد این كشور بشدت آسیب وارد كرد، در نقاط مختلف پاكستان به ویژه در شھرھای بزرگ , مردم به ندرت در اماكن خرید و تجاری كه مملو از جمعیت باشد حاضر می شوند، به این دلیل كه ممكن است حادثه غیر منتظره ای نظیر انجام عملیات تروریستی در آن محل انجام شود.

برای مثال می توان به ایام تعطیلی در پاكستان به بمناسبت روز عید فطر سال جاری اشاره كرد كه در این روز تمام نقاط پاكستان از جمله فروشگاھھا، مناطق تجاری و تفریحی این كشور به دلیل تھدید طالبان تحت تدابیر شدید امنیتی قرار گرفته بود.

درحال حاضر حملات گروھهای شبه نظامی در پاكستان كه در صدر آن عملیات ھای تروریستی گروه طالبان قرار دارد، بیم و ھراس سازمان ھا و شركت ھای خارجی را برای سرمایه گذاری در پاكستان، كشوری كه بیش از ھر چیز نیاز به سرمایه گذاری بیشتر دارد، تشدید كرده است.

تقریبا به دلیل این معضل، تمام شركت ھای ھواپیمایی اعم از آسیایی و اروپایی راه اندازی پرواز به مقصد پاكستان را متوقف كرده و بسیاری از تیم ھای ورزشی و گروھھای بین المللی از سفر به پاكستان خودداری می كنند.

در ماه مارس سال 2009 پس از حمله شبه نظامیان به تیم ملی كریكت سریلانكا در شھر لاھور مركز ایالت پنجاب پاكستان ضربه سختی به آینده ورزش كریكت در شبه قاره ھند وارد شد، به طوری كه جام جھانی كریكت در سال 2011 با خارج كردن نام پاكستان از فھرست كشورھای میزبان، در ھند، بنگلادش و سریلانكا برگزار شد.

پاكستانی ھا كه تا سال 2003 ھیچ گونه حمله انتحاری به خود ندیده بودند، درحال حاضر با وحشی گری ھای شبه نظامیان طالبان روبرو بوده و به طور معمول شاھد بمب گذاری ھای انتحاری در شھرھای مختلف كشورشان ھستند، شبه نظامیان طالبان نیز با استفاده از عوامل انتحاری خود ھمواره نظامیان پاكستان را در این عملیات ھا مورد ھدف قرار داده اند.

گفتنی است در آخرین بمب گذاری ھای انتحاری انجام شده توسط شبه نظامیان طالبان در شھر 'پارچنار' در شمال و 'كویته' مركز ایالت بلوچستان در جنوبی غربی پاكستان دست كم 40 نفر كشته و بیش از یكصد و 40 نفر زخمی شدند.

پاكستان مرگبارتر از این حملات را نیز به خود تجربه كرده است، حمله تروریستی شبه نظامیان در ماه آگست سال جاری به پایگاه ھوایی 'كامره' متعلق به نیروی ھوایی پاكستان منجر به جان باختن سه نظامی و وارد شدن خسارت به یك فروند ھواپیما نیروی ھوایی این كشور شد، علاوه بر این حمله ماه می سال گذشته تروریست ھا به پایگاه ھوایی نیروی دریایی پاكستان درشھر بندری 'كراچی' نیز جان 10 افسر نیروی دریایی پاكستان را گرفت. در این حمله سه فروند از ھواپیماهای گشت نیروی دریایی پاكستان از نوع ﴿پی تھری سی - اوریونز﴾ به كلی نابود شد.

تحریك طالبان پاكستان كه معمولا مسوولیت این حملات را به عھده می گیرد، در نهایت با قبول مسوولیت حمله به پایگاه ھوایی كامره پاكستان اعلام كرد: طالبان این حمله را در انتقام قتل اسامه بن لادن ﴿سركرده معدوم القاعده﴾ انجام داده است.

در اكتبر سال 2009، نیز گروھی از ستیزه جویان مسلح با یورش به مقر اصلی فرماندھی ارتش پاكستان در شھر 'راولپندی' 42 نفر را در ساختمان این مقر نظامی به گروگان گرفتند و با گذشت 24 ساعت از این حادثه 11 سرباز نظامی و سه تن از افراد گروگان گرفته شده , توسط ستیزه جویان ومهاجمان كشته شدند.

گفته می شود مھاجمانی كه به مقر فرماندھی ارتش پاكستان حمله كردند ھمان اعضای شبه نظامیان طالبان بودند.

به طور كلی از زمانی كه پاكستان در جنگ علیه طالبان و القاعده به جمع آمریكا و نیروھای خارجی پیوست , تمام مناطق این كشور دچار بی ثباتی شده و شبه نظامیان و ستیزه جویان ھمواره نیروھای امنیتی، مراكز امنیتی و ایست و بازرسی پلیس ، تاسیسات مھم و ادارات حساس دولت و ارتش، مساجد و اماكن مذهبی و عمومی را در پاكستان مورد ھدف قرار می دھند.

به طور كلی اكثرمردم پاكستان سیاست ھای ھمراهی دولت این كشور با آمریكا را تایید نكرده و خواستار ترك پاكستان از اتحاد غیرطبیعی با آمریكا ھستند.

تحلیلگران و كارشناسان سیاسی در پاكستان معتقدند: این زمانی است كه پاكستان باید خود را از مسیر اتحاد با آمریكا خارج كرده و مانند دیگر كشورھا به دنبال سیاست ھای برابری با ھدف اطمینان از حاكمیت و تمامیت ارضی كشورش باشد.

این كارشناسان معتقدند پاكستان با تغییر رویكرد از غرب به ارتباط بیشتر و همكاری های افزونتر با كشورهای همسایه و مستقل خود نظیر جمهوری اسلامی ایران و چین می تواند گره از مشكلات در كشور خود باز كند و برای دست یابی شهروندان خود به رفاه و امنیت موفق شود.

پاكستان می تواند گره كور پدیده تروریسم در منطقه و جای جای كشور خود را با همراهی و مشورت با كشورهایی چون ایران كه قادر است امنیت كشور , مرزهای خود و منطقه را تامین كند , مرتفع نموده و آرامش را به شهروندان خود بازگرداند.

به نقل از گروههای سیاسی و مذهبی در پاكستان , تنها خروج از اتحاد با كشورهای غربی به سركردگی آمریكا در منطقه می تواند گره از چالشهای این كشور بازكند و ادامه این اتحاد بی سرانجام پایانی جز شكست برای دولتمردان پاكستان ندارد.

آساق ** 1095**1392