تاریخ انتشار: ۲۸ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۱:۵۴

قم- حضرت فاطمه معصومه (س) در روز اول ذيقعده سال 173 هجري، در خانه امام كاظم (ع) و بانو نجمه در شهر مدينه چشم به جهان گشود و با فراگيري علوم الهي و آموزه هاي دين اسلام و انتشار آن عالمه آل محمد(ص) لقب گرفت.

به گزارش ایرنا، كریمه اهل بیت(ع) حضرت فاطمه معصومه (س) بانوی با فضیلتی كه در سراپرده عصمت در كنار پیشوای هفتم و هشتم شیعیان امام كاظم (ع) و امام رضا (ع) تربیت شد و متون اسلام را فرا گرفت.

طاهره (پاكیزه)، حمیده (ستوده)، بِره (نیكوكار)، رشیده (حد یافته)، تقیه (پرهیزگار)، رضیه (خشنود از خدا)، مرضیه (مورد رضایت خدا)، سیده صدیقه (بانوی بسیار راستگو)، سیده رضیه مرضیه (بانوی خشنود خدا و مورد رضای او)، سیده نسا العالمین (سرور زنان عالم)، محدثّه و عابده از القاب این بانو است.

امام رضا(ع)به فضایل اخلاقی و ویژگی های رفتاری و اجتماعی این بانو اشاره كرده است به گونه ای كه به خواهرش لقب معصومه دادند چرا كه تقوا و طهارت نفس و روح در این بانو به اوج رسیده بود. امام رضا درباره جایگاه و منزلت این بانو در روایتی فرمود: ' كسي كه فاطمه معصومه را در قم زیارت كند، مثل آن است كه مرا زیارت كرده باشد'.

همچنین شیخ محمد تقی تستری، در قاموس الرجال، به جایگاه علمی این بانو اشاره می كند و حضرت معصومه (س) را به عنوان بانوی اسوه معرفی كرد و فضیلت وی را در میان دختران و پسران حضرت موسی بن جعفر (ع)، غیر از امام رضا (ع) بی نظیر دانسته است. وی در این زمینه چنین می نویسند: ' در میان فرزندان امام كاظم (ع) با آن همه كثرتشان، بعد از امام رضا(ع) كسی هم شان حضرت معصومه (س) نیست'.

یكی از فضایل و مقامات این بانوی مكرمه، محدثه بودن او است و احادیثی از آن حضرت در كتب اخبار موجود است كه بیانگیر این ویژگی بانو است؛ حضرت معصومه (س) در غیاب پدر بزرگوارش به سوالات دینی و مذهبی مدم پاسخگو بودند و بانوان بسیاری نیز به حضور ایشان شرفیاب می شدند و جواب سوالات و شبهات خویش را دریافت می كردند.

از دیگر خصوصیات اخلاقی این بانو عابده بودن ایشان است به طوری كه آمده است عالی‌ترین نمونه‎های عبادت و بندگی خدا از خاندان ولایت و امامت، كریمه اهل بیت فاطمه معصومه (س)می‎باشد. او با عبادت و شب زنده‎داری هفده روزه‎اش در واپسین روزهای عمر شریفش در مدت اقامتش در منزل موسی بن الخزرج در شهر قم، گوشه‎ای از یك عمر عبودیت و خضوع و خشوع آن زاده عبد صالح خدا در برابر ذات پاك الهی است.

شفیعه روز جزا بودن از دیگر صفات این بانو است حضرت فاطمه معصومه كه بعد از حضرت زهرا (س)از جهت گستردگی شفاعت، هیچ بانویی به شفیعه محشر بانو معصومه نمی‎رسد. امام جعفر صادق (ع) در این رابطه می‎فرماید: ' با شفاعت او همه شیعیان ما وارد بهشت می‎شوند.'

از این بانو به لقب 'كریمه اهل بیت'یاد می شود. از میان بانوان اهل بیت، این نام زیبا تنها به آن حضرت اختصاص یافته است. از این رو فرصتی است كه با اخلاص به درگاه این بانو رفت و از او درخواست كرد چرا كه می بخشد بی منت؛ از این رو سه زیارت نامه در شان حضرت معصومه (س) ذكر شده كه یكی از آن‌ها مشهور و دو تای دیگر غیر مشهور است كه می توان در حرم این بانو زمزمه كرد.

درباره جایگاه معنوی این بانو پیشوای ششم شیعیان امام صادق(ع) می فرمایند: 'آگاه باشید كه برای خدا حرمی است و آن مكه است؛ و برای پیامبر خدا حرمی است و آن مدینه است. و برای امیرمؤمنان حرمی است و آن كوفه است. بدانید كه حرم من و فرزندانم بعد از من، قم است. آگاه باشید كه قم، كوفه كوچك ماست، بدانید بهشت هشت دروازه دارد كه سه تای آن ها به سوی قم است. بانویی از فرزندان من به نام فاطمه، دختر موسی، در آن جا رحلت می كند كه با شفاعت او، همه شیعیان ما وارد بهشت می شوند.'

همچنین امام رضا(ع) فرمودند: كسي كه فاطمه معصومه را زیارت كند، در حالي كه معرفت به حق او داشته باشد، پاداش او بهشت است. و امام جواد (ع) درباه عمه گرامی اش فرمود: كسي كه قبر عمه ام را در قم زیارت كند، سزاوار بهشت است.

این بانو نعمتی است برای مردم قم، شهر كویری قم صدفی زمینی و بانوی ملكوتی فرزند باب الحوائج الی الله را در برگرفته و سجدگاه فاطمه معصومه(ع) شده است امروزه نیز پرچم دار فرهنگ ناب فقه جعفری (ع) و معنویت و عرفان است و ضمن تربیت و پرورش یاران امام عصر (عج) زائران حضرتش را با معارف بلند دینی میزبانی می كند.

همچنین این روز به خاطر این بانوی بزرگوار و برای ارزش نهادن به جایگاه بانوان روز دختر نامیده شده است و امروز حرم این بانو میزبان دختران و بانوان تمام عالم است.ك/4

/8138/ 380/