تهران - كاشت متراكم گياه سورگوم علوفه اي به عنوان روشي غير شيميايي براي مبارزه با علف هاي هرز در مزارع سورگوم مشخص شده است.

به گزارش موسسه تحقیقات گیاه پزشكی ، ' اسكندر زند ' مجری طرح و پژوهشگر بخش تحقیقات علفهای هرز این موسسه گفت : سورگوم علوفه ای از جمله گیاهانی است كه خصوصیات منحصر به فردی را از جمله مقاومت به خشكی دارد و در عین نیاز به آب كم، رشد زیادی دارد و با شرایط آب و هوایی ایران به خصوص مناطق گرم و خشك و معتدل سازگاری خوبی دارد.

وی اظهار داشت: علفهای هرز یكی از مشكلات اساسی در كشت و تولید سورگوم علوفه ای است و استفاده بی رویه از سموم شیمیایی علف كش در مزارع سورگوم علوفه ای نگرانی هایی جدی در خصوص سلامت انسانها و آلودگی های زیست محیطی به همراه دارد.

زند افزود: به همین دلیل این تحقیق به منظور بررسی كارآیی روش های غیر شیمیایی در كنترل علف هرز مزارع سورگوم علوفه ای انجام شد.

وی اظهار داشت : بر اساس نتایج به دست آمده ، روش های غیر شیمیایی مبارزه از جمله افزایش تراكم بوته سورگوم در هر هكتار ، الگوی كشت دو ردیف روی هر پشته كاشت و یك بار اجرای عملیات كلتیواسیون ( كاشت ردیفی ) می تواند به میزان قابل توجهی مصرف علفكش ها در مزارع سورگوم علوفه ای را كاهش دهد و در برنامه مدیریت علف های هرز این محصول مورد استفاده قرار گیرند.

به گفته وی حدود 40 هزار هكتار از اراضی كشور زیر كشت سورگوم علوفه ای است.

سورگوم زراعی با نام علمی Moench (L) Sorghum bicolor گیاهی از خانواده غلات است كه در ایران 'ذرت خوشه‌ای 'نامیده می‌شود. با توجه به شباهت ظاهری این گیاه با ذرت و ارزن كه باعث شده آمار سطح كشت این دو گیاه با هم مخلوط شود، برای ایجاد تمایز میان این دو از اسم سورگوم كه یك اسم جهانی برای این گیاه است، استفاده می‌شود.

سورگوم از نظر اهمیت در بین غلات در دنیا بعد از گندم، برنج، ذرت و جو در مقام پنجم قرار دارد.

توده ‌های زراعی بومی سورگوم در ایران در مناطق جنوب خراسان، سیستان، كرمان، اصفهان، یزد، گیلان، مازندران و بنادر جنوبی به طور پراكنده وجود دارد.

موارد مصرف دانه سورگوم به موازات مصارف ذرت و جو است و از آن به عنوان غذای انسان و تهیه خوراك برای دام و طیور و همچنین در صنایع نشاسته و الكل سازی استفاده می‌ شود.

تركیبات شیمیایی دانه سورگوم بسته به ارقام مختلف متفاوت است. میزان پروتئین آنها از 8 تا 16 درصد تغییر می ‌كند ، مقادیر لیزین، میتونین، فیبر خام، خاكستر و فسفر سورگوم به طور متوسط مشابه ذرت است.

سورگوم در كشورهای پیشرفته به عنوان خوراك دام و طیور مورد استفاده قرار می‌گیرد.

علمی **9014**1581