به گزارش جهاد دانشگاهی ، مهندس عبدالله سمیعی مدیر گروه معدن و محیط زیست معدنی واحد امیر كبیر گفت: در این طرح مطالعاتی اطلاعات دقیقی از عناصر نادر خاكی موجود در سنگهای باطله معدن چغارت به دست آمد و مقادیر آنها در سنگ آهن و سنگهای باطله كانسار مشخص شد كه از این نتایج میتوان برای تصمیمگیری در مورد استخراج و بهرهبرداری از عناصر نادر خاكی استفاده كرد.
وی خاطرنشان كرد: در این پروژه میزان عناصر نادر خاكی سبك (LREE)و عناصر نادر خاكی سنگین (HREE )و همچنین مقدار وانادیوم، تیتانیوم و فسفر موجود در باطلههای فرآوری معدن سنگ آهن چغارت بررسی شده است.
عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی درباره فرآیند اجرای این طرح مطالعاتی گفت: برای اجرای این طرح پس از جمعآوری منابع علمی درباره كانی شناسی و كانسارهای عناصر فسفر، تیتانیوم و وانادیوم از باطله های مختلف معدن چغارت و نیز تاسیسات فرآوری آن نمونهبرداری شد.
به گفته وی در استخراج این عناصر، از روش هیدرومتالورژی كه روش مهم استخراج عناصر نادر خاكی است، استفاده شده است. در این روش ابتدا كنستانتره سنگ آهن در محلول اسیدی یا قلیایی لیچ، شستوشو شده كه طی این شستوشو عناصر نادر به صورت یون وارد محلول میشوند.
سمیعی افزود :همچنین ممكن است برای استخلاص عناصر نادر، فرآیندهای دیگری مانند فلوتاسیون، جدایش مغناطیسی، الكتریكی و روشهای حرارتی برای حذف ناخالصیهای موجود در محلول به عنوان پیش فرآوری به كار گرفته شوند.
مدیر گروه معدن و محیط زیست معدنی جهاد دانشگاهی واحد امیركبیر با اشاره به مطالعه بهترین روش فرآوری عناصر نادر خاكی از سوی این گروه، خاطرنشان كرد: عناصر نادر خاكی در دنیای امروز از نظر صنعتی ارزش بسیار بالایی دارند و وجود عیار و ذخیره مناسب آنها در معادن سنگ آهن كشور باعث افزایش قابل توجه ارزش اقتصادی كانسارها خواهد شد. ضمن اینكه استخلاص این فلزات از نظر تكنولوژیكی بسیار مهم است.
وی با بیان این مطلب كه كارفرمای این طرح شركت سنگ آهن مركزی ایران بوده است، گفت: پیش از این در مطالعات پایاننامههای كارشناسی ارشد سعی میشد كه میزان عناصر نادر خاكی در معادن مختلف كشور بررسی شود اما سازمان زمین شناسی و اكتشافات معدنی كشور در این زمینه پویا شده و مطالعات تحقیقاتی در زمینه اكتشاف و شناسایی این عناصر در مناطق مختلف كشور را آغاز كرده است.
معدن سنگ آهن چغارت كه بهرهبرداری از آن از سال 1350 آغاز شده، یكی از معادن بلوك معدنی بافق است كه با دارا بودن بیش از یك سوم از ذخیره سنگ آهن كشور به عنوان مهمترین زون آهندار ایران شناخته شده است.
علمی **13541544
تاریخ انتشار: ۸ مهر ۱۳۹۱ - ۱۳:۵۸
تهران - پژوهشگران جهاد دانشگاهي واحد اميركبير در يك طرح مطالعاتي، ميزان عناصر نادر موجود در باطلههاي كارخانه فرآوري سنگ آهن چغارت و چگونگي جدايش آنها را بررسي كردند.