به گزارش ایرنا ؛ نگاهی به زندگی مهاتما گاندی نشان دهنده تلاش های این رهبر بزرگ برای رهایی مردم هند از یوغ انگلیس و تاثیرگذاری جهانی درعصر این رهبر پرآوازه است كه به عنوان بنیانگذار فلسفه عدم خشونت در مبارزات شناخته می شود.
نام واقعی مهاتما گاندی 'موهانداس كرمچاند گاندی' است. وی در دوم اكتبر سال 1869 در شهرستان 'پوربندر' در ایالت گجرات در غرب هند متولد شد و هندی ها به منظور ادای احترام خارق العاده به وی لقب 'مهاتما' یعنی 'روح بزرگ' دادند.
مهاتما گاندی به عنوان بنیانگذار فلسفه عدم خشونت (Non-Vilonce) و صداقت در مبارزه برای نیل به هدف خاصی معروف می باشد. مهمترین موضوع در مورد مهاتما گاندی آن است كه وی شخصا این فلسفه را در زندگی خود بطور كامل اجرا كرد.
شخصیت های زیادی درهند از قبیل جواهر لعل نهرو، سردار پاتیل ، مولانا عبدالكلام آزاد، سوبهاش چاندر بوز و محمدعلی جناح قبل از ورود مهاتما گاندی به صحنه سیاسی این كشور برای بیرون راندن انگلیسی ها از هند مبارزه می كردند ولی نحوه زندگی آنان باعث شده بود كه این جنبش بخوبی پیش نرود چون این رهبران دارای یك زندگی اشرافی بوده و همانند انگلیسی ها از بهترین امكانات زندگی استفاده می كردند و این امر موجب برور شكافی بین آنان و توده های مردم شده بود.
ورود مهاتما به صحنه سیاسی هند ماهیت مبارزه مردم این كشور را با استعمار انگلیس كاملا دگرگون ساخته و به جنبش آزادی هند تحرك و شتاب بخشید.
مهاتما گاندی احساس كرد كه محو شكاف موجود بین رهبران سیاسی و توده های مردم هند برای تضمین آزادی هند از یوغ انگلیس ضروری می باشد چون به نظر وی توده های مردم نقش اصلی را در موفقیت هر جنبشی ایفا می كنند و موفقیت جنبش آزادی هند بدون مشاركت تمام عیار توده های این كشور ممكن نمی باشد.
مهاتما پسر یك مقام ارشد دولتی در هند تحت حكومت انگلیس بود. وی تحصیلات خود را در رشته حقوق در لندن به اتمام رسانده و یك وكیل حرفه ای بود و به همین جهت همانند انگلیسی ها لباس می پوشید و زندگی می كرد.
وی بعد از ورود به هند در سال 1915همه علایم زندگی اشرافی و انگلیسی را كنار گذاشته و همانند مردم عادی زندگی و به دیگران رهبران سیاسی هند توصیه كرد كه از وی در اتخاذ این روش به منظور تضمین موفقیت جنبش آزادی هند پیروی كنند.
مهاتما گاندی احساس كرد كه مبارزه با حكومت انگلیس در هند باید بدون خونریزی و عاری از هرگونه اعمال خشونت آمیز صورت گیرد و وی، در راستای این سیاست خود، از مردم خواست كه از همكاری با حكومت انگلیس و استفاده از كالاهای ساخت انگلیس خودداری و از امكانات بومی در اداره زندگی خود استفاده كنند.
مردم هند از این سیاست مهاتما پیروی كرده و همه كالاهای ساخت انگلیس را در ملاعام آتش زده و به این وسیله ضربه سنگینی را به اقتصاد و تجارت انگلیس در هند وارد ساختند.
فلسفه مهاتما مبنی بر ضرورت عدم خشونت در مبارزه برای نیل به هدف نقش اصلی را در مبارزه مردم هند با استعمار دولت انگلیس در هند ایفا كرد و اكنون بسیاری از جنبش های آزادی و حقوق بشر در سراسر جهان از این روش گاندی برای نیل به اهداف خود استفاده می كنند.
گاندی در سال 1921 بعد از گزینش به عنوان رئیس حزب كنگره طرح های گسترده ای را در سراسر هند به منظور رفع فقر، افزایش حقوق زنان، تقویت حس دوستی و برابری بین پیروان مذاهب گوناگون، افزایش خودكفایی اقتصادی و مهمتر از همه كسب آزادی از استعمار انگلیس براه انداخت.
دولت انگلیس در هند مهاتما گاندی را برای چندین سال بخاطر فعالیت های سیاسی اش زندانی كرد ولی این مجازات ها هرگز این رهبر هندی را از ادامه راه بازنداشت.
مهاتما به فلسفه خود مبنی بر ضرورت كنارگذاشتن خشونت و رعایت كامل صداقت در انجام هر كاری تحت هر شرایطی عمل كرده و از دیگران نیز خواست كه از وی پیروی كنند.
وی، در آخرین سال عمر خود بخاطر ناراحتی شدید از تقسیم هند در جهت جلوگیری از قتل عام بین مسلمانان، هندوها و سیك ها در نواحی مرزی بین هند و پاكستان فعالیت كرد و سرانجام در 30 ژانویه سال 1948 یعنی یك سال بعد از استقلال هند از استعمار پیرانگلیس بدست یك ملی گرای هندو به قتل شد.
این روز در هند به عنوان روز شهدا شناخته می شود.
سالروز تولد مهاتما در دوم اكتبر (11مهرماه) تعطیل رسمی است و این روز در سراسر جهان به عنوان روز بین المللی عدم بكارگیری خشونت شناخته می شود.
آساق** 2164 ** 589**1392
تاریخ انتشار: ۱۱ مهر ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۰
دهلي نو - 'مهاتما گاندي' رهبر جنبش آزادي هند مستقل و پرچم دار مبارزه با استعمار پير و جبار انگليس است و مردم هند همه ساله دوم اكتبر (11 مهر) روز تولد اين شخصيت تاثيرگذار را گرامي مي دارند.