رشت - براساس نظر كارشناسان، توسعه كشت دوم پس از برداشت محصول برنج در اراضي شاليزاري موجب افزايش مزيت هاي كشاورزي در استان گيلان مي شود.

كشت دوم به تولید محصولات مختلف و متنوع بخش كشاورزی پس از برداشت برنج در شالیزارها اطلاق می شود كه از جمله این تولیدات می توان به پرورش راتون ، تولید انواع سبزیجات ، صیفی جات ، انواع حبوبات، انواع علوفه و پرورش ماهی قزل آلا در شالیزار اشاره كرد.

در سال های اخیر مسوولان استان گیلان سعی وافری دارند تا كشاورزان را به مزیت های كشت دوم آگاه كنند و با این اقدام تولید در واحد سطح ، درآمد و بهبود وضعیت معیشتی كشاورزان را افزایش دهند .

هنوز در اكثر اراضی مستعد كشاورزی گیلان فقط كشت اول انجام می گیرد و زمین هایی حاصلخیز در بقیه ایام سال بدون استفاده رها می شوند.

رییس سازمان جهادكشاورزی استان گیلان در این باره گفت: توسعه كشت دوم از اولویت های اقتصادی این استان است كه امیدواریم مورد توجه بیشتر كشاورزان قرار بگیرد.

اردشیر روحی افزود: به دلیل محدودیت مالكیت های اراضی كشاورزی گیلان ، تنها راه نجات كشاورزی و مقرون به صرفه كردن آن، انجام كشت های متفاوت و تركیبی در مزارع تحت عنوان كشت دوم است و این مهم، اراده كشاورزان گیلانی را می طلبد.

وی اظهار داشت : باید بصورت مشترك و هماهنگ توسط مسوولان و كشاورزان این فرصت ها در استان گیلان برای توسعه كشت دوم به منظور بهبود وضع معیشتی كشاورزان و ماندگاری روستاییان در روستاها فراهم شود .

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادكشاورزی استان گیلان نیز به خبرنگار ایرنا گفت : مهمترین مزیت كشت دوم بر محور افزایش تولید و اشتغال استوار است و باعث ایجاد و تداوم اشتغال كشاورزی در طول سال و موجب افزایش تولید می شود .

ایرج بنیادی افزود: درسال گذشته بیش از 250 هزارتن محصولات كشت دوم در گیلان تولید و به مجموع تولیدات استان اضافه شد .

وی بهره وری از اراضی كشاورزی و افزایش درآمد كشاورزان و در كنار این مسایل كاهش جمعیت آفات ، پایداری كشت اول ، كاهش بیماری مزارع نظیركرم ساقه خوار و حفظ محیط زیست را از جمله مزایای كشت دوم عنوان كرد .

وی اظهار داشت : تمام اراضی استان گیلان با شرایط فعلی مناسب با كشت دوم نبوده ، بعضی از اراضی آبگیر هستند و در بعضی اراضی دام های سرگردان دامداران رها می شوند و برخی اراضی نیز در قطعات كوچك و یا دور از محل زندگی كشاورزان قرار دارند كه امكان كشت دوم در آنها مشكلاتی دارد .

بنیادی اظهارداشت : روند كشت دوم از دو هكتار در سال 73 دراستان گیلان آغاز شد و در سال گذشته تا 68 هزار و 800 هكتار افزایش یافت .

وی با اشاره به اینكه این افزایش نشان می دهد كه استقبال از كشت دوم سال به سال در این استان بیشتر می شود خاطرنشان كرد : باید توجه كنیم كه آموزش لازم باید به كشاورزان داده شود و شاید این امكانات برای سازمان وجود نداشته باشد تا بصورت انفرادی به همه كشاورزان آموزش داده شود ولی سعی می شود از روش های گروهی برای آموزش كشاورزان استفاده شود و این آموزش ها از طریق رسانه ها و گروههای ترویجی افزایش پیدا كند.

وی تاكید كرد: با اعطای تسهیلات بانكی می توان به توسعه كشت دوم اقدام و از طریق پرداخت این تسهیلات به كشاورزانی كه شرایط دریافت آن را دارند، كمك كرد.

وی اظهار داشت:اگر در گیلان از كشاورزانی كه خرده مالك هستند و مقدار اراضی آنها كم است حمایت شود، كشت دوم در استان گسترش پیدا می كند .

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادكشاورزی گیلان خاطرنشان كرد: تلاش این سازمان براین است كه بتوانیم صنایع تكمیلی كشت دوم را نیز در گیلان همزمان با توسعه كشت دوم افزایش دهیم تا با فرآوری و تبدیل به موقع تولید از افت قیمت محصول جلوگیری شود.

مدیرهماهنگی ترویج كشاوزی سازمان جهادكشاورزی گیلان نیز گفت : گیلان با برخورداری از عرصه های كشاورزی و منابع طبیعی و شرایط آب و هوایی مطلوب برای تولیدات متنوع كشاورزی مناسب است .

'علی اصغر داداش پور' افزود: استان گیلان برغم محدودیت های سرزمینی و پایین بودن متوسط مالكیت های اراضی زراعی( هفت دهم هكتار) سهم بالایی در میزان تولیدات كشاورزی و اشتغال در این بخش دارد و برنج اصلی ترین و اساس ترین محصول كشاورزی این استان محسوب می شود.

وی اظهارداشت : بنابر این در حوزه ترویج كشاورزی اعتقاد بر این است برای حفظ و پایداری تولید برنج اقدامات همه جانبه ای باید انجام گیرد تا از این طریق ضمن ایجاد تعادل ، ارتباط و هماهنگی موثر با بخش های سازمانی ذیربط، از مجموعه پتانسیل های بخش كشاورزی برای برقراری امنیت غذایی استفاده شود.

وی خاطرنشان كرد : با توجه به وضع موجود كشاورزی گیلان و خرده مالكی و كشاورزی معیشتی ضرورت ایجاب می كند برای گذار از كشاورزی سنتی به سمت كشاورزی نوین و پیشرفته می بایست از حداقل های موجود حداكثر بهره وری را با رعایت ملاحظات زیست محیطی بعمل آورد.

داداش پور تصریح كرد : چند پیشه گی و پرداختن همزمان یا غیر همزمان كشاورزان گیلان به مشاغل و حرف كشاورزی مختلف در طول یك سال از جمله رویكرد های نوین حوزه ترویج كشاورزی سازمان جهادكشاورزی است تا از این طریق ضمن تولید محصولات مختلف در قالب كشت های توام و یا دوم و حتی سوم زمینه برای افزایش درآمدكشاورزان و بهبود معیشت آنها فراهم شود.

وی گفت: كشت دوم در اراضی شالیزار گیلان از جمله برنامه هایی است كه حوزه ترویج كشاورزی به منظور ایجاد تغییر در نگرش ، بینش ، باور و در نهایت تغییر در رفتار حرفه ای كشاورزان برای افزایش در آمد در واحد سطح در دستور كار خود قرار داده است.

وی یادآورشد: براساس تكالیفی كه در قانون برنامه پنج ساله دولت دیده شده است حوزه ترویج كشاورزی گیلان اهداف سازمانی خود را بر این اساس طراحی و به مورد اجرا گذاشته است .

وی یادآورشد: در زمینهای شالیزاری استان گیلان متناسب با مزیت نسبی هر منطقه و منابع موجود امكان كشت دوم و تولید محصولات متنوع پس از برداشت محصول برنج وجود دارد .

وی یكی از برنامه های حوزه ترویج گیلان در سال جاری را اجرای طرح های الگویی كشت دوم بخصوص در زمینه پرورش ماهی قزل آلا در شالیزار با هماهنگی اداره كل شیلات ، معاونت بهبود تولیدات گیلاهی و مدیریت جهاد كشاورزی شهرستان ها ذكر كرد.

یك كشاورز پیشرو در شهرستان ماسال كه هرساله به كشت دوم مبادرت می كند دراین باره می گوید: اگر كشاورزان زودتر اقدام به نشاء برنج كنند زودتر هم می توانند برداشت كنند تا به كشت دوم بپردازند.

كاظم عباسی افزود: بعد از برداشت برنج به كشت باقلا می پردازم و در كنار آن هم اقدام به كشت سبزیجات و ترب می كنم.

وی تصریح كرد: در سال گذشته در 12هزارمترمربع اراضی شالیزاری خود هفت تن باقلا تولید كرده است.

وی معتقد است هزینه كشت دوم بسیار پایین تر از كشت برنج است و اگر در سالی كه محصول خوب بدهد درآمدآن هم از برنج بیشتر و از سویی فروش محصولات كشت دوم نیز به آسانی صورت می گیرد.

وی از كشاورزان گیلانی خواست كه اراضی شالیكاری خود را بعد از كشت اول خالی رها نكنند

و گفت : كشت باقلا در نیمه دوم سال در زمینهای شالیزاری نه تنها موجب اشتغالزایی و افزایش در آمد كشاورزان می شود بلكه ضایعات آن هم تبدیل به كود طبیعی برای كشت برنج در سال آینده خواهد شد .

وی اظهارداشت : كشت دوم نیازمند حمایت مسوولان است تا با پرداخت تسهیلات لازم كشاورزان را تشویق به این كار نمایند.

استان گیلان دارای حدود 230 هزار هكتار زمین شالیزاری است كه بخش عظیمی از آن پس از برداشت برنج در نیمه دوم سال بدون استفاده رها می شود .ك/4

619/604