'استیون وینی' نویسنده مقاله ای كه در روزنامه 'المصری الیوم' چاپ شد به سخنان سه شنبه چامسكی پرداخت و نوشت:در سخنرانی چامسكی كه در دانشگاه آمریكایی قاهره ایراد شد،گروه های متنوعی از دانشگاهیان،كنشگران، سیاستمداران، دانشجویان و روزنامه نگاران حضور داشتند.
آنان به سخنان چامسكی در باره نظم جهانی در حال شكوفا و بهارعربی در منطقه گوش دادند كه در میان آنان 'عمرو موسی' سیاستمدار مصری و 'آلاء عبدالفتاح' كنشگر انقلابی نیز دیده می شدند.
چامسكی سخنرانی خود را با این اظهارات آغازكردكه تمایل او برای پیگیری تحلیل هایش،از نگرانی او درباره جهانی سرچشمه می گیرد كه ما در حال واگذار كردن آن به فرزندان و نوه های خود هستیم.
وی با بیان اینكه جنگ هسته ای و فاجعه زیست محیطی از مهمترین و مبرم ترین مسایلی خواهد بود كه نسل های آینده با آن روبرو خواهند بود،گفت: این تصویر زیبایی نیست.
به گفته چامسكی جنگ هسته ای از مدت ها پبیش قریب الوقوع بوده و اكنون نیز هست و نگرانی های زیست محیطی در افق دید نیز مشاهده می شوند، زیرا انسانها به تخریب محیط زیست برای دستیابی به انرژی در كوتاه مدت ادامه می دهند.
چامسكی كه تلاش می كرد، مسایل بسیار زیادی را در مدت زمان كوتاهی در مقابل چنین طیف متنوعی بیان كند،گفت: آمریكا نفع آگاهانه و سنجیده ای در تسلط خود بر جهان از طریق قدرت نظامی از زمان جنگ دوم جهانی می برد.
وی توضیح داد كه چگونه رخدادهایی مانند بهار عربی درمنطقه چنین منافعی را تهدید می كند،آمریكا چگونه به چنین تهدیدهای واكنش نشان می دهد و این واكنش های چگونه بر جهان تاثیر می گذارند.
این روشنفكر آمریكایی در ادامه افزود: بسیاری از جنگ هایی كه به وسیله آمریكا برپا شد و بحران اخیر اقتصاد جهانی كه به نظرش با خطر جنگ هسته ای و فروپاشی زیست محیطی نیز ارتباط دارد، با تلاش های آمریكا برای ادامه چنین سلطه ای مرتبط است.
وی درسخنرانی خود مكررا از آمریكا و اسراییل بعنوان نمونه كشورهایی كه به عمد پیمان های بین المللی صلح را نقض می كنند انتقاد كرد كه از جمله می توان به تامین تسلیحات برای كشورهایی كه از سلاح برای نقض حقوق بشر استفاده می كنند، اشاره كرد.
چامسكی استدلال كرد كه جنگ دوم جهانی از نظر اقتصادی و سیاسی آمریكا را تقویت كرد و دولت 'فرانكلین روزولت'رییس جمهوری وقت آمریكا پس از پایان جنگ از نتیجه آن برای دستیابی به سلطه برجهان از طریق كسب برتری نظامی به منظور حفظ منافع خود استفاده كرد.
وی با اشاره به بررسی نشریات و به نقل از سیاستمداران و تاریخدانان گفت كه آمریكا پس از جنگ دوم جهانی به اوج قدرت خود رسید كه هدف نهایی آن صرفا تسلط نظامی بر جهان بوده و هست.
چامسكی با اشاره به اینكه آمریكا از هنگام بحران اقتصادی سال 2008 از نظر سیاسی و اقتصادی دچار انحطاط شد، گفت كه مقدمه این انحطاط از ده ها سال پیش فراهم شده بود و كشورهای مختلف مانند اتحاد شوروی سابق و چین و اخیرا كشورهای آمریكای جنوبی و جهان عرب، به تدریج تسلط آمریكا را كاهش دادند.
به عقیده چامسكی رسانه های آمریكایی تلاش های این كشور را برای جلوگیری از انحطاط به عنوان تلاش هایی برای بازگرداندن ثبات قلمداد می كنند كه از چنین روایتی برای توجیه نقض مداوم پیمان های بین المللی صلح توسط آمریكا و اسراییل استفاده می شود.
با این حال این زبانشناس آمریكایی تاكید كرد كه بخش اساسی تلاش های آمریكا برای حفظ سلطه برجهان از طریق حمایت ازحاكمان مستبدی صورت می گیرد كه اینان از توانایی لازم برای تسلط بر افكار عمومی و سركوب آن برخوردارند.
وی افزود:جنبش های متكی بر استقلال و مردمسالاری بزرگترین تهدید نسبت به این تلاش ها هستند.سیاست خارجی آمریكا بر دیكتاتورهایی متكی است كه تضمین كنند افكار عمومی بطور دمكراتیك درسیاست دخالت نكند، زیرا افكار عمومی درتضاد با منافع آمریكا قرار دارد.
بگفته وی،فرمول سیاست خارجی آمریكا در تعامل با حاكم مستبدی كه قدرت وی مورد تهدید قرار گرفته،حمایت از دیكتاتور تا حد ممكن است.اما در صورت رویارویی با وضعی مانند مخالفت ارتش مصر با حسنی مبارك،در آن هنگام آمریكا طرفدار مردمسالاری و حامی افكار عمومی می شودو به سرعت تلاش می كند با دولت ها و سیاستمداران جانشین آن برای تضمین این موضوع همكاری كند كه ساختار حكومت قدیمی دست نخورده باقی بماند.
چامسكی در ادامه اظهار داشت:دركشورهایی كه منافع مستقیم آمریكا به شدت تهدید می شوند مانند عربستان سعودی و بحرین،آمریكا باید اطمینان حاصل كندكه قیام غیرممكن است وباید فورا سركوب شود. با این حال در مصر و تونس، آمریكا وادار می شود خود را به عنوان حامی آزادی و دمكراسی نشان دهد.
چامسكی درباره ایران و هراس از جنگ هسته ای گفت كه راه حل بسیار ساده، تبدیل خاورمیانه به یك منطقه عاری از تسلیحات هسته ای است.
با این حال وی تاكید كرد كه به رغم حمایت از این راه حل از سوی بسیاری از كشورهای جهان از جمله مصر، رسانه های آمریكایی توجهی به این نظریه نكرده اند.
چامسكی این عقیده را با نظریه های خود درباره تبلیغات و رضایتمندی در جامعه مخاطب مرتبط كرد و گفت:اكثریت جمعیت آمریكا درباره سیاست خارجی كشورشان ناآگاه نگهداشته شده اند و جمعیت غیرفعال و تنبل به تبلیغات امكان تاثیر زیاد می دهد.
چامسكی در پایان گفت: تنها از طریق چالش باچنین راهبردهایی از طریق اعتراض های گسترده و همگانی مانند آنچه درمیدان تحریر قاهره دیده شد است كه كشورها می توانند با سلطه جویی جهانی آمریكا مقابله و از آن جلوگیری كنند.
چامسكی هفته پیش در دیدار از غزه خواستار پایان محاصره رژیم صهیونیستی بر این منطقه شد و از مردم فلسطین بعلت استقامت و پایداری ستایش كرد. وی درغزه با درخواست ها برای تحریم دانشگاهی اسراییل مخالفت كرد، زیرا موجب تقویت حمایت از سیاست اسراییل و آمریكا خواهد شد.
مترجمام**1486**2047**
تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۳۹۱ - ۱۹:۱۷
تهران – 'نوآم چامسكي'روشنفكر و زبانشناس آمريكايي كه به دليل انتقادهاي تند از سياست اين كشور در عرصه جهاني معروف است، در ديدار اخير خود از مصر بار ديگر به شدت به سياست سلطه جويانه آمريكا در جهان حمله كرد.