تهران - رييس اداره پيشگيري از حوادث و ارتقا ايمني مركز مديريت حوادث و فوريت هاي پزشكي كشور گفت: استفاده از وسايل گرمايشي غيراستاندارد، سهل‌انگاري مردم و بسته ‌شدن لوله‌هاي بخاري و شومينه به ‌دليل نداشتن كلاهك ايمني در فصل سرما، مسموميت با گاز منواكسيد كربن را افزايش مي دهد.

دكتر 'مشیانه حدادی' روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا افزود: بر اساس آمار 35 درصد از مرگ و میر ناشی از گازگرفتگی به دلیل استفاده از وسایل گازسوز غیراستاندارد است و 65 درصد مرگ و میرها نیز ناشی از بی‌توجهی شهروندان به استفاده درست از وسایل گازسوز است.

رییس اداره پیشگیری از حوادث و ارتقای ایمنی مركز مدیریت حوادث و فوریت های پزشكی كشور ادامه داد: گاز گرفتگی بر اثر استنشاق گاز منواكسید كربن به وقوع می پیوندد كه رنگ و بو ندارد و مانع رسیدن اكسیژن به مغز و بافت‌های بدن می‌شود.

وی اضافه كرد: این گاز به ‌دلیل سوختن ناقص بخاری ها و آبگرمكن‌های نفتی و گازی، چراغ‌های خوراك پزی و ذغال مورد استفاده در منقل های كرسی های سنتی ایجاد می‌شود و از نشانه‌های مسمومیت و گاز گرفتگی با آن می توان به سردرد، سرگیجه، استفراغ، كاهش سطح هوشیاری و نهایتا اغما و مرگ اشاره كرد.

حدادی اظهار داشت: برای پیشگیری از گازگرفتگی و مسمومیت با گاز منو اكسید كربن باید از خوب كاركردن آبگرمكن، بخاری‌های نفتی و گازی مطمئن شد و به هیچ‌ عنوان برای كرسی های سنتی مورد استفاده در فصل سرما از منقل ذغالی استفاده نكنیم و از مكش كامل و مناسب لوله‌های بخاری‌های نفتی و گازی مطمئن شویم.

وی افزود: به منظور پیشگیری از مسمومیت با گاز منو اكسید كربن باید از وسایل گرمایشی مناسب استاندارد استفاده كرد و حتما هر سه ساعت یك بار در مكان‌‌هایی كه یكی از سیستم‌های گرمایشی آنها شومینه و آبگرمكن است، یكی از پنجره‌های منزل یا محل كار را به مدت پنج دقیقه باز كنیم تا هوای تازه وارد اتاق شود.

رییس اداره پیشگیری از حوادث و ارتقاء ایمنی مركز مدیریت حوادث و فوریت های پزشكی كشور اضافه كرد:‌ در منازلی كه از شومینه یا بخاری برای گرمایش استفاده می­كنند، درزهای در و پنجره‌ها را بطور كامل نبندیم و مسیر دودكش را قبل از راه اندازی بخاری كنترل و طی مدت استفاده به داغ بودن دودكش بخاری توجه كنیم.

وی گفت: به منظور كاهش تلفات ناشی از گاز گرفتگی از آب گرمكن های دیواری در فضاهای بسته یا فاقد جریان هوا استفاده نكنیم و توجه داشته باشیم، یكی از دلایل شایع گازگرفتگی، آشیانه­هایی است كه پرندگان روی دودكش بخاری می سازند كه باید هر از گاهی از بسته نشدن دهانه دودكش مطمئن شوید.

حدادی اذعان داشت: برای كاهش خطرات ناشی از مسمومیت با گاز منو اكسیدكربن از دودكش های دارای كلاهك مخصوص به شكل هاش (H) استفاده كنیم به طوری كه دودكش باید حداقل یك متر از سطح بام و حداقل یك متر از دیوار جانبی بام فاصله داشته باشد.

وی با هشدار نسبت به داشتن دودكش مشترك برای چندین واحد مسكونی اظهار داشت: استفاده از دودكش مشترك برای چند واحد در صورت كوچك بودن سایز مجرای خروجی و لوله كشی آن باعث برگشت دود از بخاری و شومینه روشن طبقات پایین به داخل آپارتمان و در شومینه خاموش به طبقات بالاتر می شود.

حدادی گفت: یكی دیگر از راه های مسمومیت با گاز منو اكسید كربن روشن كردن خودرو در پاركینگ های در بسته است كه رانندگان وسایل نقلیه باید قبل از روشن كردن خودروی مورد استفاده خود در پاركینگ، راه را برای خروج دود اگزوز ماشین باز كنند.

اجتمام**7029 ** 1569**1572