به گفته برخی از این كارشناسان بهره گیری از كشت های بدون خاك ، تجربه ارزشمندی است كه در دنیا با استقبال مواجه شده و در كاهش معضل كمبود علوفه و احیا مراتع اثر گذار بوده است.
مدیر امور دام سازمان جهاد كشاورزی فارس گفت: استان فارس توانمندی های قابل توجهی در تولید محصولات كشاورزی و دامی دارد اما بدلیل خشكسالی های متوالی آسیب های زیادی را متحمل شده است.
مهندس سید حبیب اله ساجدی افزود: فارس در تولید گوشت در كشور مقام اول، در تولید شیر مقام پنجم و در تولید مرغ وتخم مرغ مقام چهارم را دارد وبخش عمده ای ازتولیدات خود را به استان های همجوار صادر می كند.
به گفته وی در كنار این توانمندی ها این استان بدلیل خشكسالی های پی درپی ، كم آبی و فقیر شدن مراتع ، با مشكلات زیادی مواجه است كه بخش دامپروی نیز بی تاثیر از آنها نیست.
ساجدی گفت: پژوهشگران و محققان با بهره گیری از روش كشت بدون خاك و هیدروپونیك تلاش كرده اند تا بخش عمده ای از مشكلات تامین علوفه دام را رفع كنند.
وی بیان داشت: دامداران با بهره گیری از این روش می توانند در كنار دامداری های خود به تولید علوفه بپردازند و در افزایش تولید كیفی محصولات دامی گام موثری بردارند.
معاون تولیدات گیاهی جهاد كشاورزی فارس نیز گفت: تولید گوشت و شیر ، كیفی كردن محصولات و تامین میزان مورد نیاز این محصولات در جامعه یكی از مشكلات اساسی است كه رفع آن محققان را به خود مشغول داشته است.
مهندس حسن طلعتی افزود: افزایش تولید محصولات دامی در گرو تامین علوفه و خوراك دام به میزان كافی است، متاسفانه بدلیل ضعف مراتع، چراگاه ها وخشكسالی های متوالی مشكلاتی در این زمینه بوجود آمده است.
به گفته وی تولید علوفه به روش كشت بدون خاك دربازسازی واحیا مراتع اثرگذار است وبهره برداران می توانند با ایجاد یك واحد تولید علوفه دام های خود را از غذای كیفی و كافی بهره مند كنند.
طلعتی ادامه داد: در روش هیدروپونیك در فضایی به وسعت 36 متر مربع امكان تولید علوفه معادل 30 هكتار زمین فراهم می شود و بهره بردار می تواند روزانه یك تن علوفه برداشت كند.
وی اضافه كرد: در روش هیدروپونیك، شرایط آب و هوایی تاثیرگذار نیست، علوفه تولیدی از نظر كیفی سه برابر یونجه سبز ارزش غذایی پیدا می كند.
طلعتی بیان كرد: علوفه تولیدی با این روش برای تمام دام های سبك و سنگین ، شتر ، اسب و حتی ماهی های گیاهخوار قابل استفاده است و ایجاد كارگاه تولیدی آن در فضایی كوچك قابل اجراست.
وی افزود: در این روش علف های هرز امكان رشد ندارد و تولیدات دامی از تاثیرات احتمالی سموم علف های هرز عاری می شوند.
رییس سازمان جهاد كشاورزی فارس هم گفت: افزایش تولید گوشت و فرآورده های دامی در گرو افزایش تولید علوفه و ارتقا كیفیت آن است.
مهندس مهرزاد خرد افزود: ایران در تولید گوشت و شیر در رده بالایی در جهان قرار دارد اما در سال های اخیر بدلیل خشكسالی های متوالی با مشكلات زیادی مواجه شد در عین حال موقعیت خود را حفظ كرد.
وی اظهار داشت: استان فارس با 12 میلیون واحد دامی سبك و سنگین مقام اول تولید گوشت قرمز در كشور را به خود اختصاص داده و نیاز توسعه امكانات تولید علوفه و خوراك دام برای آن در راس قرار دارد.
بگفته وی دامپروری یكی از منابع تولیدی است كه ضعف مراتع، كاهش میزان تولید علوفه و خشكسالی زیان های جبران ناپذیری را به آن وارد می كند.
این مسوول بیان داشت: ایران با متوسط 250 میلی متر بارندگی، كمتر از یك سوم میزان بارندگی جهان را داراست و استان فارس در سال های كم باران تجربه های تلخی داشته و این مهم نیاز به برنامه ریزی های اساسی در كنترل منابع آب و ایجاد راهكارهای جدید در تولید علوفه را می طلبد.
خرد اظهار كرد: كشت بدون خاك یا هیدرو پونیك می تواند گام موثری در افزایش تولید علوفه بدون نیاز به واردات و تولید محصول ارگانیك باشد.
وی ادامه داد: در این روش می توان در مدیریت مصرف آب موفق عمل كرد، در كشت هیدروپونیك ، 93/99 برای تولید علوفه، در مصرف آب صرفه جویی می شود.
رییس سازمان جهاد كشاورزی گفت: دانش آموختگان رشته كشاورزی می توانند با ایجاد واحدهای هیدروپونیك به تولید علوفه بپردازند و در تولید كیفی محصولات نقش مهمی ایفا كنند.
وی افزود: ایجاد این واحدها نیاز به سرمایه آن چنانی ندارد در عین حال 80 درصد سرمایه مورد نیاز از طریق تسهیلات هفت درصدی در اختیار آنها گذاشته می شود.
خرد اضافه كرد: جهاد كشاورزی برای ایجاد یك هزار واحد تولید علوفه به روش هیدروپونیك در كنار دامداری ها تسهیلات در اختیار دارد تا با بهره گیری از این روش در تولید كیفی و ایجاد اشتغال گام بردارد.ك/4
680/681
تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۱ - ۰۸:۵۶
شيراز- كارشناسان و صاحبنظران معتقدند: دامپروي و دامداري يكي از منابع توليدي وابسته به كشاورزي است، ارتقا كيفيت توليد علوفه، خوراك دام و غني سازي اين منابع غذايي در افزايش توليدات دامي اثرگذار است.