اردبيل – معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي اردبيل گفت : انسداد مزمن ريه ، به عنوان يك بيماري كشنده ، به خصوص براي مصرف كنندگان دخانيات به سرعت در جهان در حال گسترش مي باشد.

دكتر حسن قبادی ، به مناسبت روز جهانی Copd روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : به واسطه مصرف انواع دخانیات و استنشاق هوای آلوده به سایر دودها راههای هوایی موجود در ریه انسان بسته می شوند و این انسداد به شكل مزمن در ریه فرد ماندگار می شود.

وی اظهار كرد آنچه این بیماری را خطرناك كرده است نداشتن علایم خاص و نیز نبود درمان قطعی آن می باشد و به همین دلیل ممكن است افراد زیادی در جامعه مبتلا به بیماری انسداد مزمن ریه باشند اما خود و اطرافیانشان از ابتلای آن فرد به این بیماری بی خبر باشند.

او گفت : همچنین به هیچ وجه نمی توان آثار بیماری را با دارو ، جراحی و یا شیوه های درمانی دیگر از بین برد و به عبارتی فردی كه به بیماری انسداد مزمن ریه مبتلا شد تا آخر عمر این بیماری را با خود خواهد داشت.

او با اشاره به اینكه انسداد مزمن ریه ، یك بیماری كشنده است تصریح كرد كه داروهای بسیار گران قیمت و وارداتی برای درمان این بیماری وجود دارند اما مصرف این داروها فقط كمك می كنند كه با كند شدن و یا توقف روند بیماری زمان مرگ فرد بیمار مدتی به تاخیر افتد و از طرفی از دردهایش كاسته شده و بیمار مقداری راحت تر نفس بكشد.

دكتر قبادی ، افزود علاوه بر مصرف سیگار و سایر دخانیات ، استشاق هوای آلوده نیز در ابتلاء افراد به بیماری انسداد مزمن ریه نقش دارد و همچنین افراد و به خصوص زنان روستایی كه با پخت نان در تنورهای سنتی سر و كار دارند امكانش زیاد است كه قربانی این بیماری شوند.

وی نقش ژنتیك را نیز در ابتلاء افراد به بیماری انسداد مزمن موثر دانست و خاطرنشان كرد كه البته چنین نیست افرادی كه از لحاظ ژنتیكی و ارثی در آنها امكان ابتلاء به این بیماری وجود دارد خود به خود و بدون آنكه دخانیات مصرف كنند و یا از هوای آلوداه استنشاق نمایند به آن مبتلا شوند بلكه عامل ژنتیك احتمال ابتلای افراد سیگاری و یا افرادی را كه در معرض انواع دود سیگار قرار دارند به این بیماری افزایش می دهد.

دكتر قبادی افزود : البته سه علامت وجود دارد كه در یك فرد سیگاری و یا فردی كه با انواع دود سر و كار دارد می تواند نشانه ابتلای احتمالی او به بیماری انسداد مزمن ریه باشد و آنها عبارتند از آمدن خلط از ریه ، سرفه و تنفس سنگین.

او ادامه داد : بهتر است افرادی كه یك و یا هر سه این علایم را دارند و نیز تمام افراد مبتلاء به دخانیات و یا افرادی كه كارشان به گونه ای است كه ناچار به استنشاق انواع دود هستند برای تشخیص درست این بیماری به پزشك خود و یا درمانگاههایی كه امكانات تشخیص این بیماری در آنها وجود دارند مراجعه نمایند.

وی بهترین راه پیشگیری از ابتلاء به بیماری انسداد مزمن ریه را در وهله اول دوری از دخانیات و ترك سیگار و سایر دخانیات دانست.

وی افزود : این باور در بعضی افراد كه به جای سیگار از سایر دخانیات مانند قلیان و یا پیپ استفاده كنند اشتباه مطلق است چرا كه یك قلیان معادل دهها نخ سیگار برای سلامتی زیان آور و عامل مهمی در ابتلاء به این بیماری خطرناك می باشد.

وی یادآوری كرد كه اطرافیان یك فرد سیگاری مانند اعضای خانواده و نیز افرادی كه در قهوه خانه ها و مانند آن كار می كنند نیز به لحاظ استنشاق دود موجود در فضاهای سربسته در معرض خطر ابتلاء به بیماری انسداد مزمن ریه قرار دارند.

این فوق تخصص بیماری های ریه گفت : تخمین زده می شود كه بین سه تا پنج درصد جمعیت جهان یعنی حدود 200 میلیون نفر در زمان حاضر به بیماری انسداد مزمن ریه مبتلا باشند كه 12میلیون نفر از آنان در آمریكا و 300 هزار نفر در اروپا زندگی می كنند.

دكتر قبادی افزود : 10 سال قبل ششمین علت مرگ و میر در دنیا این بیماری بود اما الان چهارمین علت فوت افراد در دنیا می باشد و پیش بینی می شود تا سال 2030 به سومین عامل مرگ و میر انسان ها تبدیل شود.

هزینه مستقیم و غیرمستقیم بیماری انسداد مزمن ریه در آمریكا سالانه بیش از 50 میلیارد دلار و در اروپا 30 میلیارد یورو برآورد شده است.

به گفته وی هرچند در ایران و استان اردبیل آمار رسمی از تعداد افراد مبتلاء به بیماری انسداد مزمن ریه وجود ندارد اما پیش بینی می شود كه معادل همان آمار جهانی یعنی بین سه تا پنج درصد جمعیت كشورمان مبتلاء به آن باشند و از هر چهار تا شش نفر بالای 45 سال یك نفر به این بیماری مبتلاء می باشد.

سومین چهارشنبه ماه نوامبر در هر سال از سوی سازمان بهداشت جهانی به عنوان روز جهانی مبارزه با Copd یعنی بیماری انسداد مزمن ریه نامگذاری شده است.

592