به اعتقاد متخصصان تغذیه ، حدود یك سوم از كل مرگ های ناشی از سرطان با داشتن یك رژیم غذایی سالم و متعادل به ویژه با خوردن میوه ها ، سبزیجات ، غلات كامل و حبوبات و نیز حفظ وزن مناسب قابل پیشگیری است و باید روزانه حداقل یكی از غذاهای فوق را در رژیم غذایی گنجاند .
مصرف سبزی ها و میوه ها
سبزیجات و میوه ها حاوی ویتامین ها ، مواد معدنی ، فیبر و صدها فیتوكمیكال مفید هستند كه ثابت شده این مواد خاصیت ضد سرطان دارند و در پیشگیری از سرطان مفید هستند.
به عنوان مثال بعضی از فیتوكمیكال ها D NA را از آسیب حفظ می نماید و به ترمیم آن كمك می كنند .
كاهش غذاهای چرب
رژیم های غذایی غنی از چربی های اشباع پر كالری هستند و با ایجاد چاقی افزایش خطر انواع سرطان ها را می تواند به همراه داشته باشد، از این رو مصرف رژیم غذایی كم چربی ، محدودیت میزان مصرف گوشت قرمز و جایگزین كردن گوشت ماهی بسیار با اهمیت است.
مصرف رژیم غذایی پر فیبر
فیبر ها می توانند به حذف توكسین های مرتبط با سرطان همانند آنتی اكسیدان ها به عنوان مواد غذایی ضد سرطان عمل كنند وهمچنین علاوه بر میوه ها و سبزیجات خوردن مقدار زیادی غلات كامل ، مصرف فیبر غذایی را تقویت خواهد كرد .
غلات كامل همچنین منبع خوبی از چندین عضو ویتامین های گروه ب و تركیبات موسوم به 'لیگنان' ها هستند كه در دانه كتان هم یافت می شوند و ممكن است نقشی محافظتی در مقابل سرطان های سینه ، پروستات و كولوركتال داشته باشند.
كاهش وزن
با از دست دادن وزن اضافی می توان از خطر ابتلاء به سرطان به میزان قابل توجهی كاست .ثابت شده است كه با افزایش وزن حتی به میزان 5 درصد در زنان پیش از سن یائسگی ، خطر سرطان سینه پس از یائسگی به صورت معنی داری افزایش می یابد .
آنتی اكسیدان ها
این مواد شیمیایی عمدتا در میوه ها و سبزیجات یافت می شوند و ثابت شده كه میزان رادیكال های آزاد را در بدن كاهش می دهند.
این مواد می توانند رادیكال های آزاد خنثی كنند و در ترمیم آسیب های سلولی ناشی از آنها كمك نمایند.
تركیبی از چند آنتی اكسیدان از تك تك آنها مفید تر است زیرا هر كدام از آنها نقش های محافظتی مختلفی دارند.
نتایج برخی از مطالعات انجام شده در ارتباط با تغذیه و سرطان:
نتایج بررسیهای مختلف نشان داده است كه مصرف خانواده كلم و گل كلم موجب تخریب مواد سرطانزا میشود. همچنین پیاز، سیر، خطر سرطان معده را كاهش میدهد.
انار نیز از سرطان پروستات پیشگیری میكند. نتایج برخی مطالعات نیز نشان داده است كه مصرف هویج، گوجه فرنگی و مركبات در برنامه غذایی روزانه موجب كاهش خطر سرطان كولون میشود.
مصرف پیاز، چای سبز، انگور، مركبات نیز به توقف تغییرات بدخیم در سلولها منجر میشود. منابعغذایی اسیدفولیك مانند سبزیهای برگ سبز (كاهش خطر سرطان كولون و سینه) و منابع غذایی ویتامین E مانند روغن جوانه گندم و آفتابگردان (كاهش خطر سرطان پروستات) را نشان داده است.
غذاهای دریایی به علت داشتن اسیدهای چرب امگا 3، سلنیوم، روی، ویتامین E وغیره در پیشگیری از بسیاری از سرطانها به خصوص سرطان پستان و روده نقش مهمی دارند.
نتایج برخی از مطالعات انجام شده نشان داده است كه برخی از مواد غذایی مانند انواع توتها (توتفرنگی ، توت سیاه ) به دلیل پلیفنلها؛ ماهیهای چرب مانند سالمون؛ ساردین و قزلآلا (منابع غذایی حاوی امگا-3 )، انگور، پیاز، سیر، كلم بروكلی، سیب(به دلیل دارا بودن فلاونوئید)، پرتقال و گوجهفرنگی ( منبع ویتامین C) و آناناس خاصیت ضدالتهابی دارند.
بنابراین مصرف میوهها و سبزیهایی كه خاصیت ضدالتهابی دارند به منظور پیشگیری از بیماریهای مزمن مرتبط با تغذیه از جمله سرطان توصیه میشوند.
دكتر محمد جواد حسین زاده متخصص تعذیه درباره نقش تغذیه در پیشگیری از انواع سرطان می گوید : در حال حاضر شیوع سرطان در كشورهای در حال توسعه افزایش یافته است و تغذیه و رژیم غذایی سالم نقش بسیار مهم و اساسی در پیشگیری از سرطان ایفا می كند.
به گفته وی با بررسی و تحقیقاتی كه در جهان انجام شده است ،تغییرات رژیم غذایی در پیشگیری از سرطان به اثبات رسیده است .
حسین زاده اظهار داشت : آمار ها نشان می دهد كه داشتن تغذیه مناسب و رژیم غذایی سالم می تواند حدود یك سوم از ابتلا به انواع سرطان ها پیشگیری نماید.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران به نقش استعمال سیگار در ابتلا به سرطان اشاره كرد و گفت : طبق مطالعات انجام شده محدود شدن مصرف سیگار حدود یك سوم و ترك سیگار 50 درصد ابتلا به سرطان را كاهش می دهد.
متخصص تغذیه گفت : همچنین در بررسی ها مشخص شده است كه افراد مبتلا به سرطان با داشتن تغذیه سالم و نوع رژیم غذایی مناسب می توانند عوارض ناشی از سرطان را كاهش دهند.
به گفته وی شیوه و نوع دریافت مواد غذایی ، كیفیت مناسب مواد غذایی ،مصرف سبزیجات و میوه ها در گروه مبتلایان به سرطان نشان داده است كه در متاستاز (پخش سرطان در بدن )و پیشرفت سرطان تاثیر گذار بوده است .
حسین زاده اضافه كرد: سبزیجات و میوه ها حاوی ویتامین ها ، مواد معدنی ، فیبر و صدها فیتوكمیكال مفید هستند و ثابت شده است بعضی از آنها خاصیت ضد سرطانی دارند و و از آن پیشگیری می كنند.
وی مصرف سبزیجات و میوه ها به میزان 5 تا 7 وعده در روز را توصیه كرد و گفت : استفاده فراوان از سبزیجات و میوه ها كالری محدودی دارد ،چاق نمی كند وحاوی مواد آنتی اكسیدان زیادی است كه جنبه محافظتی از سلول ها ی بدن را دارا ست .
این متخصص تغذیه خاطر نشان كرد : تغییرات در مواد پروتئینی هنگام سرخ كردن و كباب كردن و قرار دادن در شعله مستقیم گوشت و مرغ ایجاد می شود منجر به تولید موادسرطان زا می شود .
به گفته وی مصرف نابجای انواع سوسیس ، كالباس و فست فودها نیز می تواند انواع سرطان ها را افزایش دهد كه باید خانواده ها مصرف این گونه مواد غذایی را بسیار محدود كنند.
حسین زاده اظهار داشت : تحقیقات نشان داده است كه اضافه وزن و چاقی ارتباط مستقیمی با بروز سرطان دارد و در افزایش سرطان موثر است .
تغذیه سالم و رژیم غذایی استاندارد تا 30 درصد از ابتلا به سرطان جلوگیری می كند و در این میان مصرف سبزی ها و میوه ها كه محتوی مواد سلولزی و فیبر هستند می تواند در كاهش سرطان نقش داشته باشد .
حسین زاده در این زمینه گفت : هیچ غذایی خاصی نمی تواند در برابر سرطان محافظت كننده باشد اما تركیب مناسب غذاها می تواند به تقویت دستگاه ایمنی برای مقابله با سرطان كمك كند.
علمی (5)**1354**1544
گزارش از :پروانه امانی
تاریخ انتشار: ۱۲ آذر ۱۳۹۱ - ۱۵:۳۴
تهران - صندوق جهاني پژوهش 'سرطان' تخمين زد كه با خوردن حداقل 5 وعده ميوه و سبزيجات در روز مي توان حداقل به ميزان 20 درصد از ابتلاء به انواع سرطانها پيشگيري كرد .