تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۳۹۱ - ۱۱:۰۱

پكن - اظهارات ضد و نقيض برخي مسوولان در چين بار ديگر تغيير در قانون تك فرزندي در پرجمعيت ترين كشور جهان را به بحث روز تبديل كرده است.

به گزارش ایرنا، اگر کسی با چینی ها رفت و آمد کند متوجه می شود که سیاست تک فرزندی، تا چه اندازه باعث عزیز شدن کودکان و اهمیت دادن به آنها شده است.

"بابر"، کلمه ای چینی و به معنی "عزیز دردانه" است که هر پدر و مادر اهل چین شاید در روز ده ها بار آن را برای تک کودک خود به زبان می راند.

اگر در یک خودرو جمعی عمومی مملو از مسافر نشسته باشید خواهید دید اگر مادر یا پدری با فرزند خردسالش سوار می شوند قبل از اینکه کمک راننده از بلندگو خواستار خالی کردن صندلی شود، چینی های زیادی که ممکن است در میان آنان افراد مسن نیز باشند جای خود را به کودک بدهند.

بسیاری از مواقع نیز دیده شده که پدران و یا مادران چینی در خودروهای جمعی در حال ارایه خدمات به کودکان خود هستند. به قول معرف چینی ها از پدرسالاری، زن سالاری و فرزند سالاری به کودک سالاری رسیده اند.

در چنین شرایطی، از کمیسیون ملی برنامه ریزی خانواده و جمعیت در چین طی روزهای اخیر اطلاعاتی درز کرد مبنی براینکه مسوولان این نهاد به فکر تغییر در سیاست تک فرزندی افتاده اند.

این موضوع هر چند که بلافاصله از سوی رییس این نهاد تکذیب شد، اما با توجه به روی کار آمدن نسل پنجم رهبری حزب کمونیست در چین طی دو هفته اخیر انتظار عمومی از تغییر و اصلاح سیاست های اجتماعی و مدنی یک امر روشن است.

به قول معروف آنچه که قابل تکذیب نیست توجه مقام های چینی و کمیسیون برنامه ریزی خانواده و جمعیت این کشور برای تسهیل در قانون سخت تک فرزندی است.

از نگاه کارشناسان اجتماعی این قانون هم معایب و هم ویژگی هایی دارد که بدون شک مسوولان چینی را در شرایط حساسی از وضعیت کشورشان بر سر دو راهی قرار داده است.

از جمله ویژگی های قانون جلوگیری از به دنیا آمدن 400 میلیون انسان در چین است که می توانست بخشی از سرمایه های این کشور رو به رشد و نوظهور جهان را ببلعد.

اما معایب آن زمانی چشمگیر می شود که طی چند ماه اخیر علاوه انتشار اخبار نگران کننده از روند پیر شدن جامعه چین و عواقب آن، رسانه های محلی از فاجعه سقط جنین کودک هفت ماه برای اجرای قانون تک فرزندی در یکی از شهرهای دور افتاده چین پرده برداشتند.

مقامات چینی هنگامی که دیدند زنی با داشتن یک فرزند دومین کودک خود را هفت ماهه باردار است به خاطر نقض سیاست‌‌های تک فرزندی این مادر را مجبور کردند تا جنین هفت ماهه‌اش را سقط کند.

انتشار تصاویر وحشتناک " فنک جیانمی" مادر جوانی که به زور در ماه هفتم بارداری مجبور شد تا نوزادش را سقط کند، خشم مردم چین را برانگیخت.مقامات مربوط به کنترل موالید در چین اعلام کردند: فنگ جیانمی در حال حاضر دارای یک فرزند است و نمی‌توانست فرزند دیگری داشته باشد.

آنها گفتند: این زن جوان بخاطر بی توجهی به دستور کنترل موالید باید 4 هزار پوند جریمه هم پرداخت کند.

تغییر در قانون تک فرزندی و سیاست های تعیین شده دولت این کشور از سه دهه قبل تاکنون یکی از مهمترین و سخت ترین برنامه های کمیسیون جمعیت بوده است.

به رغم تلاش گروه های مختلف و درخواست های گسترده مردمی، تاکنون هیچ تغییر اساسی در این قانون صورت نگرفته است.

البته بر اساس قانون تک فرزندی در چین کسانی که از خانواده تک فرزند باشند، می توانند پس از ازدواج صاحب دو فرزند شوند.

در برخی از مناطق دور دست در چین نیز زوج های جوان می توانند تحت شرایطی بیش از یک فرزند داشته باشند و این سیاست سخت گیری زیادی برای اقلیت های قومی در کشور در نظر نمی گیرد.

اما عموم مردم از نژاد " هان " یعنی نژاد اصلی مردم چین نمی توانند بیش از یک فرزند داشته باشند.

" جانگ وی چینگ "، رییس امور جمعیت و منابع کمیته ملی کنفرانس مشورت سیاسی خلق چین در مصاحبه اخیر خود با روزنامه " چاینا دیلی " گفت : کمیسیون توسعه جمعیت و دیگر نهادهای تحقیقاتی جمعیتی در حال بررسی گزارش ها و برنامه های عملیاتی برای تغییر سیاست تک فرزندی دولت هستند.

وی گفت که یکی از اصلی ترین نگرانی ها این است که داشتن بیش از یک فرزند بسرعت رشد جمعیت شهرها را بالا ببرد.

از سوی دیگر استمرار نظام تک فرزندی باعث پیرشدن جمعیت در چین شده است.امروزه مشاهده می شود که برخی از خانواده های چینی کودک دوم خود را یا در تایوان و هنگ گنک به دنیا می آورند و یا به دلیل تخطی از قانون تک فرزندی حاضر به پرداخت جریمه های نقدی سنگین هستند .

با بالا رفتن استانداردهای زندگی و مرفه تر شدن مردم ، شمار خانواده های بیشتری خواستار داشتن بیشتر از یک فرزند هستند.

یکی از تغییرات پیشنهاد شده این است که زوج های جوان حتی اگر از خانواده تک فرزند نباشند پس از ازدواج بتوانند بیش از یک کودک داشته باشند.

در اجرای سیاست تک فرزندی همواره مسایل جمعیتی ، پیر شدن جمعیت ، رشد شهرنشینی ، تحولات جمعیتی و ساختاری و تفاوت های منطقه ای مد نظر بوده است.

با این حساب اگر قرار باشد تغییری صورت گیرد دولت حتما مسایل جغرافیایی ، شهرنشینی و بخصوص اقتصادی منطقه را مورد توجه قرار خواهد داد.

افزایش جمعیت و داشتن بیش از یک فرزند همچنین موجب ریزش گروه بیشتری از مهاجران به شهرها خواهد شد.اکنون بیش از 200 میلیون مهاجر راهی شهرهای چین شده اند و این فشار زیادی را به خصوص بر کلان شهرها تحمیل می کند.

نرخ زاد و ولد در چین اکنون یک ممیز هفت است که از دو ممیز یک استاندارد پایین تر می باشد.کارشناسان گفته اند حتی اگر در سیاست تک فرزندی تسهیل شود باز هم شرایط به گونه ای خواهد بود که نرخ زاد و ولد نزدیک به یک ممیز هشت باشد و زیاد افزایش نیابد.

" هو جین تائو"، رییس جمهوری خلق چین در گزارش اخیر خود به هجدهمین کنگره حزب حاکم گفت که دولت به سیاست تک فرزندی و در عین حال بهبود و ارتقای سطح سلامت نوزادان پایبند است و می کوشد تا رشد متوازن جمعیت را حفظ کند.

ناظران بر این باورند که حراست از زاد و ولد در یک سطح منطقی یکی از وظایف مهم دولت در آینده خواهد بود.

سیاست تک فرزندی اگرچه از دهه 70 در کشور چین مطرح شد اما از دهه 80 به طور جدی در شهرها اجرا گردید.

برخی کارشناسان جمعیت در چین معتقدند با توجه به انتظارهای عمومی و تغییر در کادر رهبری چین ، دولت احتمالا در سال 2013 میلادی تغییراتی را برای حل مساله جمعیت در نظر خواهد گرفت.

با این حال آنان می گویند که همه طرح ها و جوانب باید قبل از آن مورد بررسی دقیق قرار گیرد زیرا چین اکنون یک میلیارد و 340 میلیون نفر جمعیت دارد.

در سه دهه گذشته دولت موفق شده است با اجرای نظام تک فرزندی از به دنیا آمدن دستکم 400 میلیون کودک جلوگیری کند.

گزارش های تازه حاکی است که سالانه بیش از 13 میلیون سقط جنین در این کشور به صورت اجباری صورت می گیرد.

با این حال تحقیقات نشان می دهد در جامعه چین تا سال 2050 از هر سه نفر چینی یک نفر سالمند خواهد بود.

انتظار می رود جمعیت سالمندان چین در سال 2050، به 430 میلیون تن برسد.

این رقم 30 درصد کل جمعیت را تشکیل خواهد داد و بیش از 20 درصد شهروندان سالمند نیز بر حقوق بازنشستگی تکیه خواهند داشت.

کارشناسان جمعیت می گویند تداوم سیاست تک فرزندی و پیر شدن جمعیت چین به یک دغدغه اصلی برای مقام های این کشور که به منابع انسانی برای تداوم رشد اقتصادی متکی هستند، تبدیل شده است . دغدغه ای که شاید خیلی از جوانان چینی بدون اندیشیدن به عواقب آن انتظار دارند به دوران " بابر" ها ( دوردانه ها) پایان دهد.

برون مرزي **1575 **