به گزارش ایرنا یكی از شهروندان بجنورد با انتقاد از پدیده دریافت زیرمیزی توسط پزشكان می گوید: متاسفانه این اقدام تبدیل به یك مسئله رایج در حوزه سلامت شده كه می تواند در درازمدت تاثیرات مخربی بر سلامت جامعه بگذارد.
'فریبا نیستانی' افزود: مدتی قبل كه برای عمل جراحی پدرم به یك پزشك متخصص مراجعه كرده بودم منشی پزشك به صراحت درخواست پرداخت هشت میلیون ریال به عنوان زیرمیزی كرد.
وی خواستار توجه مسوولان مربوط در این خصوص شد و گفت: اكنون عمده پزشكان قبل از عمل جراحی درخواست زیرمیزی می كنند و این به یك امر عادی برای آنان و نیز بیماران تبدیل شده است.
او با ابراز شگفتی از برخورد قانونی نشدن با این موضوع، افزود: وجود قوانین قاطع و بازدارنده در این بخش می تواند تا حدی زیادی از دغدغه مردم و اجحافی كه بر آنان می رود، بكاهد.
یك پرستار در یك بیمارستان دولتی بجنورد گفت: به عنوان یكی از كاركنان این بیمارستان، متاسفانه هر روز شاهد گرفتن زیرمیزی از بیماران هستم.
'م. ر' افزود: اكنون وضعیت بگونه ای شده كه بیشتر بیماران در زمان بیماری و بستری از درد جسمی خود ناله نمی كنند بلكه از هزینه ای كه به عنوان زیرمیزی توسط پزشكان از آنان دریافت می شود، می نالند.
وی گفت: متاسفانه تعداد زیادی از پزشكان این استان از بیماران زیرمیزی دریافت می كنند و بیشتر بیماران این موضوع را با پرستاران در میان می گذارند.
این دست اندركار حوزه درمان افزود: برخورد قاطع و جدی با پدیده شوم دریافت زیرمیزی در مراكز علمی، درمانی و بهداشتی استان امری مهم و حیاتی است.
وی گفت: متأسفانه بعضی از پزشكان جراح با دریافت مبالغی از بیمار با عنوان زیرمیزی، موجب بروز مشكلات جدی در حوزه درمانی میشوند كه باید این معضل به صورت ریشهای حل شود.
وی اظهار كرد: وزارت بهداشت گاه نظارتهای موردی و نه مستمر و ریشهای در برخورد با مسئله دریافت زیرمیزی پزشكان دارد و بیشتر از ابزارهای غیرعملی و آن هم در حد حرف در این خصوص استفاده می كند كه چندان موثر و بازدارنده نیست.
این پرستار افزود: پزشكان متاسفانه به وضعیت اقتصادی بیماران هیچ توجهی ندارند و برای آنان مهم نیست كه بیمار آنان چگونه این هزینه های هنگفت مطالبه شده را برای درمان و یا عمل جراحی خود تهیه می كند.
یكی دیگر از پرستاران یك بیمارستان بجنورد گفت: بعضی از پزشكان بهانه خود برای دریافت زیرمیزی را دستمزد پایین عمل های جراحی و تعرفه كم بیمهها عنوان می كنند.
'ز. ه' افزود: در واقع تنها به علت پایین بودن سرانه درمان هر شخص در كشور، پزشك این حق غیرقانونی را به خود میدهد كه كسری موجود را از جیب بیمار تامین كند.
وی گفت: بعضی بیمارستان های دولتی حق پزشك را دیر پرداخت می كنند كه این امر نیز باعث شده آنان این موضوع را بهانه كرده و با خیال آسوده از بیماران پول طلب كنند.
وی افزود: بیشتر پزشكانی كه زیرمیزی دریافت می كنند مبلغ كم دریافتی از بیمارستان را نیز بهانه دیگری برای دریافت زیرمیزی عنوان می كنند.
وی با بیان اینكه پزشكان چنان به این اقدام غیرقانونی خو گرفته اند كه حتی به همكاران شاغل در مراكز درمانی نیز رحم نمی كنند، افزود: در موردی یكی از همكاران پرستار كه نیاز به جراحی داشت ناگزیر شد به یك پزشك باتخفیف، پنج میلیون ریال زیرمیزی بدهد!
وی گفت: باید تمام تعرفههای پزشكی بویژه عملهای جراحی و دیگر اقدامات تخصصی بر دیوار بیمارستانها نصب شود تا بیماران از تعرفهها مطلع شده و زیر بار مبالغ بیش از آن نروند.
وی افزود: بیشتر پزشكان برای دریافت زیرمیزی خانواده های بیماران را چنین توجیه می كنند كه از بیمارستان پول ناچیزی گرفته اند و به همین دلیل دریافت زیرمیزی را حق قانونی خود جلوه می دهند.
این پرستار گفت: وضعیت به قدری حاد شده كه اكنون برخی پزشكان استان از افرادی كه به اورژانس ها مراجعه كرده و عمل جراحی دارند نیز بعد از عمل به نحوی زیرمیزی دریافت می كنند.
وی افزود: متاسفانه این پزشكان حتی به افراد تصادفی و یا بیمارانی كه به صورت اورژانسی به مراكز درمانی منتقل می شوند نیز رحم نكرده و جیب آنان را خالی می كنند.
وی گفت: اگر دستمزد پزشكان پایین است آنان می توانند مانند سایر اقشار از راه های قانونی افزایش حقوق خود را درخواست كنند نه اینكه هر مبلغی كه دوست دارند از بیمار دریافت كنند.
این پرستار ایجاد بیمارستان های خصوصی را راهكاری برای جلوگیری از شیوع پدیده زیرمیزی عنوان كرد و افزود: در آن صورت پزشكان فعال در این مراكز می توانند به هر میزان كه پول می خواهند از بیماران، به صورت قانونی، دریافت كنند و بیماران بیمارستان های دولتی را درگیر این فشارهای مالی نكنند.
یك بیمار كه در هفته جاری توسط یك پزشك متخصص در بجنورد جراحی شده، گفت: هوشبر و پزشك معالج هر دو به صورت جداگانه مبالغی را به عنونان زیرمیزی از من دریافت كردند.
'فریبا رحمانی' با ابراز تاسف از نادیده گرفتن و به فراموشی سپردن سوگند پزشكی ابتدای خدمت، افزود: متاسفانه شمار زیادی از پزشكان هیچ توجهی به وضعیت اقتصادی بیماران ندارند و گویا تنها وجهه همت و فعالیت آنان جمع آوری پول است.
وی كه پدر و مادری كهنسال دارد، گفت: در چند سال اخیر پدر و مادرم عمل های جراحی زیادی داشته اند كه تنها در دو مورد پزشك معالج از ما زیرمیزی دریافت نكرد كه این امر موجب شگفتی ما شد!
یك پزشك متخصص با تایید ضمنی دریافت زیرمیزی توسط همكاران خود، نبود بیمارستان خصوصی، پایین بودن دستمزد جراحان و پزشكان متخصص در مراكز درمانی دولتی و تاخیر در پرداخت دستمزد آنان توسط بیمارستان را علت اصلی رواج این پدیده عنوان كرد.
وی كه خواست نامش فاش نشود، اظهار كرد: نبود بیمارستان خصوصی در این استان موجب شده تا مابه التفاوت دستمزد پزشكان در بیمارستان های دولتی نسبت به خصوصی با توافق طرفین تعیین و پرداخت شود.
یكی از كاركنان بیمارستان امام علی (ع) بجنورد، رشد پدیده ناپسند دریافت زیرمیزی را ناشی از حضور برخی پزشكان نامتعهد و سودجو عنوان كرد كه شان و جایگاه شریف حرفه پزشكی را با عرصه تجارت و مال اندوزی اشتباه گرفته اند.
وی كه خواست نامش فاش نشود، با اشاره به سوگند پزشكان در برابر خداوند مبنی بر خودداری از خیانت و تضییع حقوق بیماران، گفت: اگر پزشكان به میزان تعرفه خود اعتراض دارند چرا مردم باید متضرر شوند و مگر راه مقابله با آن گرفتن زیرمیزی از بیماران رنجور است.
وی اظهار كرد: نبود نظارت كافی سبب شده در برخی موارد پزشكان حتی چندین برابر تعرفه را در مطب از بیمار دریافت كرده و پس از جراحی وی در بیمارستان از دادن رسید نیز خودداری كنند، چرا كه خود می دانند این اقدامشان غیرقانونی است.
وی افزود: البته بیماران و بستگان آنان برای یافتن سلامت خود گاه حتی با گرفتن قرض و یا فروش ماشین و خانه به درمان روی می آورند كه این امر نباید مورد سوءاستفاده پزشك نماهای تاجرپیشه قرار گیرد.
وی گفت: این دسته از پزشكان حتی به خانواده های بی بضاعت هم رحم نمی كنند و در صورت مهیا نشدن وجه اضافی، با كمال وقاحت از انجام جراحی سر باز می زنند.
امام جمعه بجنورد در خطبه های نماز جمعه گذشته مركز استان خراسان شمالی با انتقاد شدید از زیرمیزی گرفتن پزشكان، گفت: شنیده شده برخی پزشكان این استان زیرمیزی های كلانی گرفته و گاه میزان تعرفه خود را از این طریق 30 تا 50 درصد افزایش داده اند.
حجت اسلام 'ابوالقاسم یعقوبی' اظهار كرد: هم اكنون كه مردم در فشار اقتصادی به سر می برند درست نیست كه پزشكان نیز قیمت ها را افزایش داده و فشارها را بر آنها افزایش دهند.
رییس سازمان نظام پزشكی خراسان شمالی ضمن تایید وجود زیرمیزی در این استان می گوید: نبود بیمارستان خصوصی و پایین بودن دستمزد پزشكان متخصص نسبت به سایر استان ها، موجب شده تا این وضعیت در خراسان شمالی جلوه بیشتری داشته باشد.
دكتر 'محمدحسین انصاری مود' اظهار می كند: برای رفع این معضل غیرقانونی و تا حدی غیراخلاقی، باید مسوولان استان زمینه سرمایه گذاری برای ایجاد بیمارستان خصوصی را فراهم كنند تا بیمارانی كه تمكن مالی بیشتری دارند بتوانند فراخور حال و توان خود در این بیمارستان ها بستری شده و هزینه بیشتری نیز بپردازند.
وی افزود: اكنون بیمارستان های دولتی برای یك عمل جراحی سرپایی كه تعرفه آن در مطب پزشك 500 تا 600 هزار ریال است تنها 130 هزار ریال به پزشك پرداخت می كنند كه این اختلاف قیمت موجب نارضایی پزشكان از فعالیت در بیمارستان های دولتی است.
رییس نظام پزشكی خراسان شمالی بر این باور است كه با دیكته كردن بخشنامه و بگیر و ببند نیز نمی توان معضل زیرمیزی را حل كرد و می افزاید: این اقدامات تنها به خروج پزشكان متخصص از استان های كوچك و مهاجرت آنها به استانهای بزرگ منجر خواهد شد.
وی تعیین دستمزد عادلانه برای پزشكان متخصص و جراح در بیمارستان های دولتی و راه اندازی بیمارستان خصوصی را بهترین و موثرترین راه برای رفع مشكل زیرمیزی عنوان می كند.
مسوول روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی خراسان شمالی می گوید: پدیده زیرمیزی موضوعی كشوری است و تنها مختص به این استان نیست.
دكتر 'مجتبی نیازی' در گفت و گو با ایرنا البته افزایش مبالغ زیرمیزی را رد (!) و اظهار كرد: افزایش 30 تا 50 درصدی زیرمیزی را كه از سوی امام جمعه محترم بجنورد در خطبه های هفته گذشته مطرح شد قبول نداریم و چنین چیزی ثابت نشده است.
وی با بیان اینكه اكنون مسوولان این دانشگاه در حال رسیدگی به موضوع زیرمیزی هستند،
افزود: سال گذشته با رسیدگی به شكایات دریافتی از ادامه كار دو پزشك متخصص در این استان جلوگیری شد كه مجبور به ترك این استان شدند.
وی دریافت زیرمیزی را 'خط قرمز' دانشگاه علوم پزشكی خواند و گفت: با متخلفان این بخش با شدت و قاطعیت برخورد می شود.
وی گفت: البته این دانشگاه می تواند با پزشكان متخلفی برخورد كند كه از آنان به صورت مكتوب شكایت شده باشد و متاسفانه بیشتر مردم از این قضیه شكایتی نمی كنند.
دكتر نیازی افزود: باید از تخلف مدرك و سند داشته باشیم تا بتوانیم با پزشكان متخلف برخورد كنیم.
این مسوول گفت: كارشناسان اداره نظارت نیز به صورت مستمر از مطب ها، كلینیك ها، بیمارستان ها و مراكز درمانی بازدید و سركشی می كنند و در صورت وجود تخلفی با مرتكبان آن برخورد خواهند كرد.
دكتر نیازی گفت: تمام بیمارانی كه از پزشكان و یا كاركنان بیمارستان ها و مراكز درمانی استان شكایت دارند می توانند مورد را به حراست بیمارستان و یا رییس بیمارستان گزارش كنند.
وی افزود: همچنین افراد می توانند از طریق شماره های 2317771-2317772-2317774 و 2318009 با اداره نظارت معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكی خراسان شمالی تماس گرفته و شكایات خود را مطرح كنند.
خبرنگار ایرنا با وجود تماس های مكرر برای كسب نظر رییس دانشگاه علوم پزشكی خراسان شمالی، موفق به گفت و گو با دكتر 'محمدرضا مجدی' نشد و مسوول دفتر وی گفت: هم اكنون این موضوع در حال بررسی است.
مدیركل بازرسی استان خراسان شمالی نیز با تایید وجود گرفتن زیرمیزی از سوی برخی پزشكان، این پدیده را معضلی كشوری خواند و اظهار كرد: این پدیده اگر در بیمارستان های دولتی گزارش شود قابل بررسی است و پیگیرد قانونی دارد.
حجت الاسلام 'موسی فتوحی' افزود: شكایات زیادی در این خصوص از سوی مردم به اداره كل بازرسی استان رسیده كه در دست بررسی است.
وی گفت: به علت آنكه در پرداخت زیرمیزی مدركی دال بر دریافت وجه از سوی پزشك داده نمی شود، رسیدگی به امر مشكلاتی دارد اما با این وجود، بازرسی با همكاری دانشگاه علوم پزشكی خراسان شمالی این معضل را بررسی و در این خصوص به مردم اطلاع رسانی خواهد كرد. ك/4
7184/626
تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۹
بجنورد - پديده دريافت زيرميزي از سوي پزشكان و تبديل آن به يك رويه معمول، مردم و بخصوص بيماران خراسان شمالي را نگران كرده است.