دكتر سید ' منصور رایگانی ' روز چهارشنبه در شانزدهمین كنگره طب فیزیكی ، توانبخشی و الكترودیاگنوز در دانشگاه علوم پزشكی ارتش افزود: شایع ترین علت مراجعه به مطبها و كلینیكهای مرتبط با بیماریهای اسكلتی - عضلانی از جمله طب فیزیكی، روماتولوژی، ارتوپدی و جراحی اعصاب سندروم دردهای عضلانی 'میوفاشیال' و 'فیبرومیالژیا' هستند.
وی در تعریف دردهای 'میوفاشیال' گفت: دردهای میوفاشیال (دردهای عضلانی موضعی یا منطقهای) به صورت ناحیه ای و در نقاط مختلف بدن ایجاد می شوند. این درد مزمن است و بیش از چندماه طول می كشد.
رییس انجمن علمی طب فیزیكی و توانبخشی ایران درباره مشخصههای این درد افزود: این درد با فعالیت تشدید شده و فشار بر روی نقاط ، دردناك است. همچنین می تواند در نقاط مختلف بدن از قبیل عضلات سر و گردن، صورت و فك، اندامها، ستون فقرات، لگن و ناحیه تناسلی ایجاد شود.
وی تاكید كرد: باید درنظر داشت كه دردهای عضلانی در بسیاری از موارد با آرتروز، فتق دیسك، سیاتیك، رماتیسم و حتی درد اندامهای داخلی اشتباه گرفته می شوند. به عنوان مثال دیده شده فرد با درد شكم و حتی درد در ناحیه تناسلی به پزشك مراجعه كرده اما پس از انجام بررسیهای لازم مشخص شده كه وی گرفتار درد 'میوفاشیال' بوده است.
رئیس انجمن طب فیزیكی و توانخشی ایران با بیان اینكه در بیشتر موارد، تشخیص با معاینه دقیق و گرفتن شرح حال بیمار امكان پذیر است اظهار كرد: دردهای عضلانی عمدتا روشهای تشخیصی پاراكلینیكی مشخصی ندارند و بنابراین بایستی بیماری كه از این دردها شكایت دارد به پزشك متخصص مراجعه كند تا وی با انجام معاینه و در صورت لزوم انجام مطالعات آزمایشگاهی به تشخیص صحیح برسد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی ادامه داد: انجام صحیح فعالیتهای روزمره زندگی مهمترین راهكار موجود برای پیشگیری از ابتلاء به این سندروم است.
وی اظهار داشت: استفاده از میز و صندلی مناسب در حین كار، داشتن نور كافی، پوشش مناسب و عدم انجام فعالیتهای كاری به صورت یكنواخت، پیوسته و در وضعیت نادرست از جمله دیگر نكاتی هستند كه رعایت آنها در پیشگیری از ابتلا به دردهای عضلانی موثر است ، در واقع عدم رعایت موارد گفته شده زمینه ساز بروز این سندروم دردهای عضلانی هستند.
رایگانی افزود: انجام نرمش و كششهای عضلانی قبل و بعد از فعالیت نیز میتواند در جلوگیری از بروز این دردها بسیار موثر باشد.
رییس انجمن علمی طب فیزیكی و توانبخشی ایران درباره درمان دردهای عضلانی 'میوفاشیال' گفت: راهكار درمانی، عمدتا استفاده از روشهای مبتنی بر طب فیزیكی است و داروی خوراكی جایگاه چندانی در این زمینه ندارد. همچنین كشش موضعی تاندونها، ماساژ، تزریقات موضعی و بكارگیری دستگاههای فیزیكی همچون ' شوك ویو' همراه با درمان های دستی می تواند به درمان كمك كند.
وی افزود: در این كنگره علاوه بر ارائه تازههای طب فیزیكی و تبادل اطلاعات علمی همكاران با یكدیگر، به مشكلات مبتلابه جامعه متخصصان طب فیزیكی و موضوعات صنفی انجمن هم پرداخته میشود.
وی ادامه داد: همچنین بررسی نقش طب فیزیكی در ساختار بهداشت و درمان كشور و تبیین جایگاه حیطه توانبخشی در نظام ارجاع و سیستم پزشك خانواده نیز از جمله مباحث حائز اهمیتی است كه در خلال برگزاری كنگره به تفصیل مورد بحث قرار خواهد گرفت.
به گفته مدیرگروه طب فیزیكی و توانبخشی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی تازههای الكترودیاگنوز یا سیستم بررسی عصب و عضله، تحقیقات تازه در مورد روشهای فیزیكی و طبی جدید درمان بیماریهای عضلانی، بكارگیری منطقی روشها و داروهای جدید نظیر پی.آر. پی و چگونگی استفاده از آنها، ارتوپدی فنی، بكارگیری مداخلات طب فیزیكی در دردهای مزمن، توانبخشی عصبی - عضلانی - اسكلتی و قلبی- ریوی نیز از جمله محورهای موضوعی برگزاری این دوره از كنگره هستند.
رئیس انجمن علمی طب فیزیكی و توانبخشی ایران در ادامه با بیان اینكه میوفاشیال (دردهای عضلانی موضعی یا منطقهای) و فیبرومیالژیا (دردهای عضلانی منتشر) كه تحت عنوان سندرومهای درد عضلانی شناخته میشوند نیز در این كنگره مورد بررسی قرار می گیرند.
شانزدهمین كنگره سراسری طب فیزیكی، توانبخشی و الكترودیاگنوز ایران امروز 22 آذر به همت انجمن طب فیزیكی و توانبخشی ایران و دانشگاه علوم پزشكی ارتش و با همكاری گروههای آموزشی طب فیزیكی و توانبخشی در محل سالن آمفی تئاتر دانشگاه علوم پزشكی ارتش آغاز شد.
این كنگره تا روز ا 24 آذر ماه ادامه دارد.
علمی ( 3) **9014**1544
تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۱ - ۱۲:۰۳
تهران - رييس انجمن علمي طب فيزيكي و توانبخشي گفت: دردهاي عضلاني شايع ترين علت مراجعه مردم به كلينيك هاي تخصصي است و بهترين و موثرترين روش پيشگيري و درمان اين دردها بكارگيري توصيههاي طب فيزيكي و توانبخشي است.