شيراز- مدير گروه سلامت خانواده معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي فسا گفت : كنترل درست قند خون پيش از دوران بارداري بسيار مهم است و از ديابت دوران بارداري پيشگيري مي كند.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، مهربانو رهبری مدیر گروه سلامت خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی ، درمانی فسا گفت : دیابت بارداری به حالتی گفته می شود كه در آن بدن نسبت به گلوكز و قندخون عدم تحمل پیدا می كند .

وی ادامه داد: دیابت حاملگی یك اختلال در نیمه دوم حاملگی است و به طور معمول بعد از پایان بارداری بر طرف می شود .

مهربانو رهبری افزود : در دیابت بارداری، قند خون و كتون هایی كه با غلظت بیش از حد طبیعی در خون مادر وجود دارد از جفت می گذرند و وارد بدن جنین می شوند و احتمال تولد نوزاد با نقایص مادرزادی را افزایش می دهند .

او ادامه داد : درطول شش هفته اول بارداری كه ارگان های جنین شكل می گیرند، قند خون بالا در طول این هفته ها بر رشد اندام های جنین اثر می گذارد و می تواند سبب ایجاد نقایص مادرزادی شود .

وی بیان داشت : به سبب افزایش میزان قندخون جنینی ، لوزالمعده جنین انسولین بیشتری می سازد ولی بعد از تولد برای نوزاد توقف ترشح انسولین با مشكل مواجه می شود ، بنابراین ممكن است سطح قند خون كاهش یابد.

رهبری اضافه كرد: درچنین شرایطی ، توصیه می شود نخست پزشك معالج زنان ، سپس متخصص زنان ، داخلی ، غدد و تغذیه ، برنامه غذایی را برای رسیدن به كنترل مطلوب قندخون طراحی كند .

مدیرگروه سلامت خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی فسا افزود : برخی عوامل خطرزا مانند چاقی ، پیشینه ابتلا به دیابت حاملگی درحاملگی های قبلی،سابقه خانوادگی دیابت،سابقه به دنیا آوردن نوزاد بزرگ بیش ازچهار كیلو گرم ومرده زائی بدون دلیل، ابتلابه دیابت حاملگی راافزایش می دهد وقندخون دراین موارد باید زودتر اندازه گیری شود .

وی ادامه داد: بسیاری از زنانی كه به دیابت حاملگی مبتلا می شوند ، هیچ یك از این مشخصه ها را ندارند و به همین سبب است كه بیشتر پزشكان ، اندازه گیری قندخون را برای تمام بیمارانشان درخواست می كنند .

وی گفت : درصد كمی از زنان مبتلا به دیابت حاملگی بعد از زایمان ، دیابتیك باقی می مانند و به عقیده متخصصین بیشتر این زنان قبل از حاملگی دچار دیابت تشخیص داده نشده بودند .

رهبری بیان كرد: دررژیم غذایی باید تعادل صحیحی میان پروتئین ، چربی و كربوهیدارت وجود داشته باشد ، همچنین ویتامین های لازم ، مواد معدنی و كالری لازم باید تامین شود ضمن این كه پرهیز از حذف وعده های غذایی به ویژه صبحانه در ثابت نگه داشتن قند خون موثر است .

او گفت: بیشتر زنان مبتلا به دیابت حاملگی ، كودكان سالمی به دنیا می آورند ، زیرا پزشك معالج بیمار را تحت نظر قرار می دهد و قند خون با استفاده از رژیم های غذایی و ورزش و در صورت لزوم تزریق انسولین در حد طبیعی نگه داشته می شود.

رهبری بیان داشت: در صورتی كه دیابت به نحوی كنترل نشود می تواند عوارضی جدی برای مادر و كودك به همراه داشته باشد .ك/2

677 /679