تاریخ انتشار: ۹ دی ۱۳۹۱ - ۱۵:۲۸

تهران - بيماري سرماخوردگي يكي از شايع ترين بيماريهايي است كه اكثر افراد در فصل زمستان به آن مبتلا مي شوند.

گرچه بیماری سرماخوردگی ، بیماری چندان مهم و خطرناكی نیست اما همین بیماری ساده ، ماهیتی بسیار آزاردهنده دارد بطوریكه می تواند فرد را از زندگی روزمره بازدارد، از سوی دیگر مسری بودن و سرایت سریع سرماخوردگی ، این بیماری را حائز اهمیت می سازد.

هر فرد بزرگسال سالانه ، دو تا چهار بار به بیماری سرماخوردگی مبتلا می شود اما كودكان بیش از بزرگسالان در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند و ممكن است طی یك سال، سه تا هشت بار به سرماخوردگی مبتلا شوند.

سرماخوردگی یك بیماری ویروسی است كه از راه تنفسی و با سرد شدن هوا به بدن انسان راه می یابد اما ویروس های عامل ایجاد كننده سرماخوردگی آنقدر متعدد و فراوان هستند كه مبارزه با این بیماری را دشوار می كند.

قابل ذكر است كه بدن بزرگسالان چون در مقابل برخی ویروسها ، ایمن شده است كمتر به سرماخوردگی مبتلا می شود.

یك فوق تخصص بیماری های عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران به خبرنگار اجتماعی ایرنا می گوید: سرماخوردگی ازشایع ترین مشكلات كودكان و بزرگسالان در فصل پاییز و زمستان است.

دكتر 'علیرضا ناطقیان' می افزاید: كودكانی كه مهد كودك نمی روند طی یك سال، پنج تا شش بار سرما می خوردند ؛ میزان ابتلا به سرماخوردگی در كودكانی كه به مهدكودك ها می روند، دو تا سه بار بیش از سایر كودكان است.

وی ادامه می دهد: سرماخوردگی ، یك بیماری نیست بلكه مجموعه ای از علایم ناشی از ویروس های مختلف مانند رینوویروس است كه همین رینوویروس ده ها نوع دارد.

به گفته ناطقیان ، بیش از 200 نوع ویروس می توانند عامل سرماخوردگی باشند.



**علایم سرماخوردگی و وجه تمایز آن با آنفلوانزا

این فوق تخصص بیماری های عفونی می گوید: علایم سرماخوردگی شامل آبریزش و گزگز بینی، عطسه ، اشك ریزش، سوزش گلو و تب خفیف است كه این تب معمولا طی روزهای بعد به سرعت قطع شود.

ناطقیان ، سرفه را ازدیگرعلایم سرماخوردگی عنوان می كند و می افزاید: درمان بیماری سرماخوردگی هفت روز طول می كشد.

وی ادامه می دهد: آنفلوانزا برعكس سرماخوردگی با تب خیلی بالا همراه بوده و بطور ناگهانی با گرفتگی بینی، سرفه و گاهی قرمزی چشم ها و گلودرد آغاز می شود.

این فوق تخصص بیماری های عفونی تاكید می كند احساس كوفتگی شدید بدن اصلی ترین علامت بروز آنفلوآنزا در بزرگسالان است كه ممكن است همراه كمردرد ، سر درد و گردن درد باشد به گونه ای كه فرد را چند روز از كار محروم كند؛ آنفلوانزا در كودكان نیز ممكن است با استفراغ همراه باشد.

ناطقانی اضافه می كند: در مقایسه با سرماخوردگی ، شروع انفلوانزا ناگهانی تر و با تب بالاتر، كوفتگی و بدن درد همراه است؛ تب در آنفلوانزا سه روز یا بیشتر طول می كشد حتی

سرفه ها و علایم آن ممكن است تا 10 روز باقی بماند.



**راه های پیشگیری از سرماخوردگی و آنفلوانزا

این فوق تخصص بیماریهای عفونی می گوید:افراد دارای سیستم دفاعی ضعیف مانند مبتلایان به بیماری های قلبی، دیابت، بیماری های تنفسی، بیماری های مغزی و زنان باردار كودكان كمتر از پنج سال برای پیشگیری از ابتلا به آنفلوانزا باید واكسن بزنند.

ناطقانی می افزاید: خواب خوب، تغذیه مناسب سرشار از سبزی و میوه، نوشیدن مایعات فراوان و ضدعفونی كردن و شست و شوی مداوم دست ها با با ژل های ضدعفونی كننده و صابون از راه های پیشگیری بیماری آنفلوانزا و سرماخوردگی به شمار می رود.

وی تاكید می كند كه هیچ نوع واكسن یا قطره ای برای جلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی، وجود ندارد.

همچنین كارشناسان بهداشتی، ورزش مداوم و افزایش قدرت ایمنی بدن را بهترین و طبیعی‌ترین راه مقابله با سرما خوردگی ، عنوان كرده اند.



**پیام های بهداشتی برای پیشگیری از سرماخوردگی

واحد بهداشت محیط مجتمع حضرت رسول اكرم (ص) ، پیام های بهداشتی برای پیشگیری از آنفولانزا و سرماخوردگی را به هموطنان ارایه كرده است.

خودداری از رها كردن دستمال كاغذی های مصرف شده در محیط، خودداری كردن از دست دادن و روبوسی با دیگران هنگام ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوانزا، شست و شوی دست ها پس از سرفه و عطسه ،تغذیه مناسب و مصرف مایعات از جمله این توصیه هاست.

این واحد بهداشتی همچنین توصیه می كند كه افراد درصورتی كه در اماكن عمومی به سطوح دست زده اند، بینی و چشمان خود را لمس نكنند چرا كه ویروس های آنفلوانزا از این طریق وارد بدن می شوند.

پیام های بهداشتی براین مساله تاكید دارند كه استرس های روحی نیز سیستم ایمنی بدن را ضعیف می كنند و احتمال ابتلا به سرماخوردگی را افزایش می دهد ؛ خواب كافی،دوری از استرس، تغذیه مناسب و ورزش سیستم ایمنی شما را در وضعیت مطلوبی حفظ نموده، آن را برای مبارزه با میكروبها آماده می كند.

بیمارستان حضرت رسول اكرم (ص) به مردم توصیه كرده است كه در صورت تشدید علایم آنفولانزا یا سرماخوردگی از خود درمانی پرهیز كرده و هر چه سریع تر به پزشك مراجعه كنند.

اجتمام(5)**9185/1647