اصفهان - 'لئو ميناسيان| تاريخ نويس ارامنه، هفته گذشته پس عمري تلاش در آموزش كودكان ارامنه و نوشتن زواياي مختلف تاريخ آنان، هفته گذشته دار فاني را وداع گفت.

برای لئو میناسیان، نوشتن نه حرفه كه علاقه بود و هر بار كه از او پرسیده می شد استاد در چه حالی با خنده می گفت ' درحال نوشتن '.

دستگاه بسیار قدیمی ماشین نویسی اش گواه این است كه تنها یار او بوده است، یاری كه هیچ هوویی نداشت.

بسیار می نوشت و می نوشت، از ارامنه و اصفهان، اصفهان را او بهشت می خواند و ارامنه را بهشت نشین.

سال 1299 خورشیدی در روستای ارمنی‌نشین 'خویگان' شهرستان فریدن استان اصفهان در خانواده‌ای فرهنگی به دنیا آمد.

پدرش زارع و معلم بود. تحصیلات ابتدایی را در خویگان و دوران دبیرستان را در مدارس ملی ارامنه جلفا و كالج اصفهان كه امروز دبیرستان 'ادب' نامیده می‏شود، ادامه داد و پس از آن به مدت 10 سال در خویگان تدریس كرد.

همزمان چند سال مدیریت سیار دبیرستان‌های روستاهای ارامنه فریدن را به عهده داشت.

علاقه اش به چاپ، موزه داری و تاریخ نویسی ارامنه موجب شد كه باز از محل تولدش به اصفهان بیاید و كتابی را در این موضوع به نگارش در آورد، ' اولین چاپخانه ایران و فهرست چاپخانه های اصفهان ' .

در سال 1324خورشیدی برابر با سال 1945 میلادی كتابخانه ملی' ابوویان' را تأسیس كرد و از آنجا كه به تدریس علاقه داشت از سال 1330شمسی به مدت 30 سال در مدارس ملی ارامنه جلفا تدریس كرد تا بازنشسته شد.

اگر چه او از هیچ یك از مدارك آكادمیك بهره‌ای نبرده بود، اما آنچه باعث ماندگاری و پررنگ شدن نقش او در تاریخ ارامنه ایران شد، تلاش شبانه روزی برای ثبت و ضبط تاریخ قومی است كه سال‌ها در ایران زندگی كرده اند و به گفته خودش، بعد از ارمنستان، اصفهان را وطن دوم خود می‌دانند.

توانمندی ها و علاقه او به تاریخ ارامنه و اصفهان، باعث شدكه در اصفهان از سال 1346 خورشیدی به عنوان سرپرست افتخاری موزه ارامنه جلفا و از سال 1351 به مدیریت چاپخانه جلفا برگزیده شود و پس از بازنشستگی از سال 1359 مسوولیت كتابخانه كلیسای وانك نیز به او واگذار شد.

میناسیان به نگاشتن تاریخ ارامنه بسیار علاقه مند تر شده بود، چون به گفته خودش در اصفهان بودن به آنها هویت و پیشینه تاریخی می داد به همین خاطر بیش از هزار مقاله و رساله از او در نیم قرن گذشته در نشریات و مجلات مختلف به چاپ رسید.

از معروفترین این نوشته ها ' شاهنامه خوانی ' ، ' داستانهایی از تبریز '، ' زنان جلفا '، ' تاریخ ایران شناسی و ارامنه شناسی '،' موزه' ، 'صنعت چاپ '، 'تاریخ ارامنه و اصفهان'، 'ترجمه تاریخ جلفای اصفهان ' تاریخ مدارس ملی ارامنه در جلفا ' ، زرگرهای جلفای اصفهان ، 'صنوف ارامنه در اصفهان '، 'مؤسسه‌های ارامنه ایران'، 'فهرست كتاب‌های خطی موزه ارامنه جلفا'، 'چهار كتاب از سرایندگان و نوازندگان ارمنی فریدن'، 'صومعه‏های ارامنه ایران ' و 'تاریخ فریدن' بود كه در سال 1362 از طرف انجمن ادبی گروگ ملید در بیروت بعنوان كتاب برتر انتخاب و به چاپ رسید.

او در سال‌های 1997 و 1998 از سوی مركزبیوگرافی بین المللی كمبریج انگلستان و مركز بیوگرافی كارولینای جنوبی آمریكا به عنوان مرد سال شناخته شد.

همچنین دو مدال سورپ مسروپ و یك مدال سلطنتی از كاتولیكس خانه سیلیسی لبنان در سال 2000 میلادی دریافت كرده‌ است.

میناسیان تا آخرین روزهای زندگی خود نیز دست از تحقیق و نگارش بر نداشت و در خانه خود كه بسیار به موزه شبیه بود در محله جلفای اصفهان با ماشین تایپ قدیمی اش كه تنها همدم و همراهش بود، روزگار گذراند تا اینكه بامداد روز سه شنبه 12 دی ماه 1391 (اول ژانویه 2013) در سن 92 سالگی در اصفهان درگذشت و خود نیز تاریخ شد.

7133/ 607