'سعید یوسف نیا' روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا، برگزاری جشنواره شعر فجر را مثبت ارزیابی كرد و افزود: گرچه تحلیل هایی در حوزه شعر و مبانی آن انجام شده، اما همچنان جای نقد عالمانه در حوزه شعر خالی است.
وی با تاكید بر آنكه نقد جایگاهی در كشور ندارد، گفت: متاسفانه شاعران تحمل نقد را ندارند و هر گونه انتقادی را حمل بر غرض ورزی می دانند. البته برخی نقدها هم علمی و منصفانه نیستند.
یوسف نیا ادامه داد: ادامه این روند و كم بودن آستانه تحمل برای پذیرش انتقاد از سوی شاعران سبب می شود اشعاری كه دارای اشكال هستند همچنان با اشكال باقی بمانند و این روند غلط تكرار شود.
** كم كاری در حوزه تحقیق و پژوهش به شاعران باز می گردد
وی یكی از دلایل وجود خلا نقد در شعر را كم كاری شاعران دانست و افزود: در گذشته مجلاتی در زمینه شعر با همت برخی شاعران توام با نظرات و نقد آنان منتشر می شد، اما در شرایط كنونی یك مجله تخصصی مناسب برای انعكاس نظرات و خواسته های این قشر وجود ندارد.
این شاعر معاصر گفت: البته بخشی از وظیفه مجلات پژوهشی و نقد را وبلاگ ها و سایت ها انجام می دهند، بسیاری از شاعران از این طریق با یكدیگر مرتبطند و آثار خود را در این صفحات در معرض دید مخاطبان قرار می دهند.
یوسف نیا با بیان آنكه شعر در كشور مهجور مانده، افزود: به رغم تمدن چند هزار ساله و وجود شاعرانی ارزشمند در تاریخ ادب سرزمین ایران، به این هنر توجه ویژه ای نشده است.
این پژوهشگر معاصر عمده بی توجهی به شعر را مشكلات اقتصادی دانست و گفت: شعر در كشور خریدار چندانی ندارد. بسیاری از شاعران به علت مشكلات اقتصادی وارد حرفه های دیگر می شوند و عطای شاعری را به لقایش می بخشند. شعر نیازمند فضا و خلوت شاعرانه است، نمی توان با دغدغه های مختلف احساسات را بر زبان جاری ساخت.
** شعر اكسیری بی نظیر است
وی توجه به خلاقیت، نوآوری، مطالعه، حفظ رسالت شاعری، از دست ندادن خلوت شاعرانه و استفاده از دیدگاه های پیشكسوتان را عاملی مهم در ارتقا شعر كشور برشمرد و گفت: شعر اكسیری بی همتا است. جامعه ای كه به شعر توجه ندارد، از عاطفه و معنویت بی نصیب خواهد ماهند.
** انتخاب شاعر مردمی باید حساب شده باشد
یوسف نیا در مورد پیشنهاد انتخاب شاعر از دیدگاه مخاطبان گفت: اگر این انتخاب حساب شده و كارشناسی انجام شود، خوب است ، اما باید دید جامعه آماری به چه میزان است و مخاطب چه كسی است.
وی تاكید كرد: نمی توان با نظر تعداد محدودی مخاطب، شاعر مردمی را انتخاب كرد. برخی از مخاطبان اصلا اهل شعر و شاعری نیستند كه بخواهند شاعر انتخاب كنند. معتقدم این اقدام نتیجه رضایت بخشی نخواهد داشت.
هفتمین جشنواره بین المللی شعر فجر بهمن ماه در سراسر كشور برگزار می شود.
فراهنگ (4) ** 1630 ** 1071
تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۳۹۱ - ۱۰:۴۴
تهران - شاعر و منتقد معاصر، تمامي حوزه هاي ادبي را نيازمند پژوهش، نقد و تحقيق دانست و گفت: اكنون در حوزه شعر با خلا نقد عالمانه مواجه هستيم.