تاریخ انتشار: ۳ بهمن ۱۳۹۱ - ۰۹:۱۷

گرگان - كتاب 'راهنماي عملي كشت بافت گياهي' تاليف دكتر 'كمال قاسمي يزدي' عضو هيأت علمي مؤسسه تحقيقات پنبه كشور منتشر شد.

به گزارش ایرنا، این كتاب توسط دكتر قاسمی یزدی دارای مدرك دكترای تخصصی بیوتكنولوژی كشاورزی، گرایش مهندسی ژنتیك و عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات پنبه كشور با همكاری دكتر 'محمدرضا رمضانی مقدم' عضو هیأت علمی مركز تحقیقات كشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی در دی سال 91 به چاپ رسیده است.

كتاب حاضر به بیان مسایل كاربردی و عملی مرتبط با كشت بافت گیاهی با تاكید بر ریزازدیادی می‎پردازد كه می تواند تا حدی برطرف كننده نیازهای علمی و عملی پژوهشگران، اساتید، دانشجویان و تمامی علاقه‎مندان مرتبط با این رشته باشد.

به گفته مؤلفان كتاب، ریزازدیادی از فناوری‎های كاربردی با دورنمایی جدید برای تكثیر رویشی گیاهان است كه امكان تولید گیاهانی سالم با ژنوتیپ یكسان را فراهم می‎كند.

در بسیاری از كشورهای دنیا، ریزازدیادی گیاهی كه از آن تحت عنوان یك صنعت زیستی نام برده می‎شود، در مسیر صنعتی شدن قرار گرفته و تاكنون صدها شركت كاری فعال در این زمینه معرفی شده‎اند.

یكی از مزایای روش‎های ریزازدیادی، سرعت تكثیر بسیار بالای گیاهان است و تعداد گیاهان تولید شده از هر ریزنمونه را می‎توان در هر سال بر اساس سرعت‎های تكثیری مختلف و واكشت‎های ماهانه در شرایط متفاوت كشت و برای گونه‎های مختلف، پیش‎بینی كرد.

به ‎عنوان مثال، با ضریب تكثیر 2 گیاه در ماه، در طول یك سال می‎توان حدود چهار هزار گیاه از هر ریزنمونه به‎دست آورد.

با افزایش ضریب تكثیر به 3 و 4 گیاه در ماه، در یك سال می‎توان به ‎ترتیب به بیش از 500 هزار و 16 میلیون گیاه از هر ریزنمونه رسید.

در مورد گیاهی مانند توت فرنگی این عمل محقق شده است و با استفاده از فناوری ریزازدیادی، از قطعه‎ای از یك گیاه توت فرنگی، در یك سال می‎توان تا حدود 15 میلیون گیاه تولید كرد.

این كتاب در هفت فصل تدوین شده است كه فصل اول به بیان مقدمه‎ و تاریخچه‎ای از كشت بافت می‎پردازد.

در فصل دوم، اصول اساسی كشت بافت مورد بحث قرار گرفته و در فصل‎های سوم تا پنجم به تركیبات محیط كشت، انواع روش‎های كشت بافت و عوامل محیطی موثر در كشت بافت پرداخته شده است.

در فصل ششم، روش‎های استریل‎سازی به‎ طور جامع مورد بحث قرار گرفته و در فصل هفتم، روش عملی كشت بافت با تاكید بر ریزازدیادی گیاهان توضیح داده شده‎ است.

در پایان نیز عكس‎هایی از تجهیزات و لوازم مورد نیاز كشت بافت به ‎صورت رنگی ارائه شده و روند انجام یك حالت كلی از كشت بافت و ریزازدیادی به‎ صورت گام به گام و خلاصه توضیح داده شده است.

مؤسسه تحقیقات پنبه كشور در گرگان مستقر است.

602/508