به گزارش ایرنا، فشار خون بالا بیماری تقریبا شایع در دنیاست، طوری كه سازمان جهانی بهداشت در گزارش خود در سال 2012 در ژنو بیان می كند كه از هر سه نفر بزرگسال در دنیا یك نفر مبتلا به فشار خون بالاست؛ طبق این گزارش تقریبا نیمی از علل مرگ های ناشی از سكته های مغزی و بیماری های قلبی مرتبط با فشار خون بالا است.
از هر پنج ایرانی یك نفر فشارخون دارد و حدود 50 درصد از این افراد نمیدانند مبتلا به بیماری فشارخون هستند، اگر به این عده از مردم افرادی كه میدانند فشارخون دارند و از درمان آن امتناع میكنند یا افرادی كه درست درمان نمیشوند را هم اضافه كنیم ملاحظه میكنیم از نقطه نظر ایمنی مردم از این بیماری در سطح مطلوبی قرار نداریم.
مسوول واحد آموزش و پژوهش مركز مدیریت اورژانس قم در این زمینه به ایرنا گفت: فشار خون نیروی خون در مقابل دیواره شریان هاست كه باعث گردش خون در سراسر بدن می شود؛ فشار خون بطور طبیعی در شبانه روز بالا و پایین می رود، اما اگر برای مدت زمان طولانی بالا باقی بماند می تواند باعث مشكلات سلامتی شود.
'محمد پرورش مسعود' با بیان اینكه اندازه گیری فشار خون روشی سریع و بدون درد است، افزود: با استفاده از دو عدد فشار خون اندازه گیری شده ثبت می شود، شماره اول (سیستولیك) نشان دهنده فشار در رگ های خونی شما وقتی قلب شما می تپد و شماره دوم (دیاستولیك) نشان دهنده فشار در رگ های خونی شما هنگامی كه قلب در استراحت بین دو ضربه است.
اگر در اندازه گیری فشار سیستولیك شما 120 و فشار دیاستولیك 80 باشد می گویند '120 روی80' و یا می نویسند '80/120'.
اثرات فشار خون بالا:
وی گفت: فشار خون بالا می تواند سلامت شما را از راه های گوناگون تهدید كند، بعنوان مثال، می تواند باعث سخت شدن عروق كرونری (سرخرگ های قلبی)، كاهش جریان خون و اكسیژن به قلب شود كه این نیز به نوبه خود باعث شرایط زیر می شود:
درد قفسه سینه (آنژین قلبی).
نارسایی قلب (شرایطی كه قلب نمی تواند خون و اكسیژن كافی به اندام های دیگر پمپ كند).
حمله قلبی (هنگامی رخ می دهد كه جریان خون به قلب شما مسدود شده است و سلول های ماهیچه ای قلب از كمبود اكسیژن می میرند).
فشار خون بالا همچنین می تواند باعث انسداد گردش خون مغزی و سكته شود.
برخی شرایط و شیوه های زندگی می تواند منجر به افزایش فشار خون شود:
الف) شرایط خاص
در افراد مسن فشارخون تمایل به افزایش دارد، علاوه بر این، برخی شرایط پزشكی نیز می تواند باعث افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا شود.
مقادیر مختلف فشارخون:
در حالت طبیعی: سیستول: كمتر از 120 میلیمترجیوه، دیاستول: كمتر از 80 میلیمترجیوه
در معرض خطر: سیستول: 139-120 میلیمترجیوه، دیاستول: 89-80میلیمترجیوه
فشار خون بالا: سیستول: 140میلیمترجیوه و یا بیشتر، دیاستول: 90میلیمترجیوه و یا بیشتر (در این مرحله فشارخون كمی بالاتر از حد طبیعی است و شما در معرض خطر هستید).
پروش مسعود دیابت را از عوامل ایجاد فشار خون دانست و بیان كرد: قند بالا باعث تغییراتی در دیواره عروق و افزایش فشارخون می شود، حدود 60 درصد از افرادی كه مبتلا به دیابت هستند، فشار خون بالا نیز دارند.
وی وراثت را عامل دیگر ایجاد فشار خون برشمرد كه قابل تغییر نیست.
ب) عادات فردی:
عادات سالم باعث كاهش عوامل خطر و به دنبال آن كاهش فشارخون می شود، این موارد شرایطی است كه شما قادر به تغییر و تعدیل آن ها هستید.
افرادی كه رژیم غذایی معتدل، حركات ورزشی، زندگی كم استرس، وزن مطلوب دارند سالم تر هستند و مصرف سیگار و الكل باعث احتمال ابتلا به فشار خون بالا می شود.
ج) وراثت:
برخی شرایط تحت كنترل ما نیست و قادر به تغییر آنها نیستیم، سن، سابقه خانوادگی، جنسیت از این موارد هستند.
د) سدیم:
ما اغلب سدیم را از طریق نمك خوراكی دریافت می كنیم، ولی میزان آن در غذاهای رستوران ها و مواد غذایی حاوی نگهدارنده ها فراوان است؛ مصرف زیاد سدیم برای سلامتی مضر است و می تواند باعث ابتلا به فشارخون، بیماری های قلبی و سكته های مغزی شود.
دستورالعمل های كنونی رژیم غذایی برای بزرگسال بیان می كند كه بطور كلی نباید بیش از دو هزار و 300 میلی گرم سدیم در هر روز مصرف شود و همزمان مصرف غذاهای غنی از پتاسیم، مانند میوه ها و سبزیجات در رژیم غذایی گنجانده شود.
با این حال، اگر شما در گروه جمعیت سن 51 سال یا مسن تر، فشار خون بالا، مبتلایان به دیابت و بیماری مزمن كلیوی هستید، نباید بیش از یكهزار و 500 میلی گرم سدیم در هر روز، مصرف كنید و میزان پتاسیم مصرفی شما باید (4700 میلی گرم / روز) باشد.
چگونه از فشارخون بالا پیشگیری كنیم؟
اصلاح شیوه زندگی:
رژیم غذایی سالم: تغذیه سالم می تواند به حفظ فشار خون طبیعی كمك كند، از میوه و سبزیجات تازه كه تامین كننده مواد مغذی از جمله پتاسیم و فیبر است، استفاده كنید و از خوردن غذاهایی كه چربی های اشباع شده و كلسترول بالا دارند، پرهیز كنید.
سدیم دریافتی خود را محدود كنید و به یاد داشته باشید كه بسیاری از غذاهای فرآوری شده و غذاهای رستوران حاوی سدیم بالا هستند.
مطالعات نشان داده اند كه تبعیت از یك رژیم غذایی سالم می تواند باعث اصلاح فشارخون بالا شود.
حفظ وزن سالم: داشتن اضافه وزن می تواند فشار خون شما را بالا ببرد، كاهش وزن می تواند به كاهش فشار خون كمك كند.
از نظر جسمی فعال باشید: فعالیت بدنی می تواند به كاهش فشار خون كمك كند، توصیه شده كه بزرگسالان باید حداقل 30 دقیقه فعالیت فیزیكی در اكثر روزهای هفته داشته باشند.
سیگار نكشید: سیگار كشیدن باعث آسیب رگ های خونی و سخت شدن سرخرگ ها می شود، علاوه بر این، سیگار كشیدن خطر مهمی برای بیمارهای قلبی و سكته مغزی است.
اگر شما سیگار نمی كشید، هیچ وقت آن را شروع نكنید، اگر شما سیگار می كشید، ترك سریع سیگار خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سكته مغزی را در شما كاهش دهد.
پرهیز از مصرف الكل: نوشیدن الكل بیش از حد با فشار خون بالا مرتبط است.
آنچه شما می توانید انجام دهید:
فشار خون خود را چك كنید، گرفتن فشار خون مهم است، زیرا فشار خون بالا اغلب هیچ نشانه ای ندارد.
پزشك شما می تواند فشار خون شما را اندازه گیری كند یا شما می توانید یك دستگاه تهیه كنید و خودتان اقدام به این امر كنید.
پیشگیری یا درمان بیماری های زمینه ای:
پیشگیری و درمان دیابت: شما می توانید با خوردن یك رژیم غذایی سالم، حفظ وزن سالم و فعالیت جسمانی خطر ابتلا به دیابت را كاهش دهید.
درمان فشار خون بالا: اگر شما در حال حاضر فشار خون بالا دارید، پزشك شما ممكن است داروهایی علاوه بر اصلاح شیوه زندگی، تجویز كند.
همه داروها ممكن است عوارض جانبی داشته باشد، بنابراین همیشه دارو را زیر نظر پزشك مصرف كنید.
یادمان باشد اصلاح شیوه زندگی به اندازه مصرف دارو مهم است.ك/4
/7404/ 380/
تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۳:۵۰
قم ـ فشار خون بالا 'قاتل خاموش' ناميده مي شود، زيرا اغلب هيچ نشانه و يا نشانه هاي هشداري نشان نمي دهد و بسياري از مردم متوجه نمي شوند كه مبتلا هستند؛ به همين دليل مهم است كه فشار خون خود را بطور منظم چك كنيم.