تهران - رييس مركز مديريت حوادت و فوريت هاي پزشكي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفت: ايران به لحاظ ويژگي هاي زمين شناسي، تكنونيكي، جوي و زيست محيطي در كنار روند روبه رشد جمعيت جز 10 كشور نخست دنيا در بروز حوادث غيرمترقبه است.

'غلامرضا معصومی'روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا، افزود: فلات ایران در محل تلاقی صفحه های عربستان(عربستان - آفریقا)، هند (هند- استرالیا) و اوراسیا (اروپا- آسیا) واقع شده به طوری كه تلاقی این صفحات سبب شده تا پیوسته این فلات كه در كل ضعیف تر از صفحات یادشده است، تغییر شكل داده و بوسیله چین خوردگی ها و رشته كوه هایی چون زاگرس در غرب، البرز و كپه داغ در شمال و شمال شرق، كوه های شرقی ایران در شرق و مكران در جنوب شرق احاطه شود.

وی گفت: براساس آمار موجود در مراكز امدادی و مدیریت بحران، ایران تاكنون زمین لرزه های متعدد و گاه ویرانگری را كه همراه با تلفات جانی و مالی سنگینی نیز همراه بوده در برخی از نقاط تجربه كرده به طوری كه این امر سبب شده زمین لرزه در شمار مهم ترین بلایای طبیعی كشور قرار گیرد.

رییس مركز مدیریت حوادث و فوریت های پزشكی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی ادامه داد: ایران با توپوگرافی عمدتا كوهستانی، فعالیت زمین ساختی و لرزه خیزی زیاد، شرایط متنوع زمین شناسی و اقلیمی، از تمام شرایط طبیعی برای ایجاد طیف وسیعی از حوادث غیرمترقبه نظیر زمین لغزش ها و زلزله ها برخوردار است.

معصومی اظهار داشت: پس از زلزله گیلان دستوری از سوی مقام معظم رهبری در راستای سر و سامان بخشیدن به مدیریت بحران كشور صادر شد و در سال 82 و پس از زلزله بم و حضور مقام معظم رهبری در منطقه و ابراز نارضایتی ایشان از روند خدمات‌رسانی، سازمان مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشكی كشور با ابلاغ سیاست‌های كلان كشوری در بحث مدیریت بحران توسط مقام معظم رهبری، به صورت رسمی تشكیل شد و آغاز به كار كرد.

وی با اشاره به تشكیل این سازمان زیر نظر وزارت كشور با همكاری دو ارگان شورای هماهنگی مدیریت بحران و شورای عالی مدیریت بحران به ریاست رییس جمهوری اسلامی، گفت: سازمان مدیریت بحران به عنوان دبیرخانه این شوراست در سال 87 تشكیل و شرح وظایف آن برای مدیریت‌های استان‌ها از آن طریق به دانشگاه‌ها ارسال شد.

رییس اورژانس كل كشور، بحران و شرایط بحرانی را وضعیتی كه در اثر حوادث، رخدادها و عملكردهای طبیعی و انسانی (بجز موارد موضوعه در حوزه‌های امنیتی و اجتماعی)به طور ناگهانی یا غیرقابل كنترل بوجود می‌آید و سبب ایجاد مشقت در جامعه انسانی می‌شود، دانست و گفت: برای بازگرداندن آرامش و تثبیت شرایط نیاز به انجام اقدامات اضطراری و فوری و فوق‌العاده است.

رییس مركز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشكی كشور، افزود: مدیریت بحران فرآیند برنامه ‌ریزی و عملكرد و اقدامات اجرایی است كه توسط دستگاه‌های دولتی و غیردولتی و عمومی برای مدیریت عملیات مقابله و بازسازی در شرایط بحرانی انجام می‌شود.

معصومی با بیان اینكه پیشگیری در تمام حوزه‌ها مهمترین بحث در مدیریت بحران است، گفت: بخشی از مدیریت بحران مانند ساخت بیمارستان‌های مقاوم و مطابق با استانداردهای روز، برون‌سازمانی و خارج از حیطه عملكرد ماست اما در بحث درون‌سازمانی، سیاست‌های كلی پیشگیری و كاهش خطرات ناشی از سوانح طبیعی و حوادث غیرمترقبه به ویژه زلزله و پدیده‌های جوی و اقلیمی، همچنین ایجاد مدیریت واحد در طرح امداد و نجات، 14 كارگروه مدیریت بحران در كشور انجام وظیفه می‌كنند كه وزارت بهداشت متصدی یكی از این كارگروه‌ ها و اولین كارگروهی است كه شرح وظایف آن تصویب و ابلاغ شد.

وی اظهار داشت: در همه ارگان‌ها باید مركزی با عنوان مدیریت بحران تعریف شده باشد، ضمن آنكه وزارت بهداشت به عنوان پایلوت این موضوع در كشور است كه در ستاد مركزی كشور آمادگی مدیریت بحران را دارد.

رییس مركز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشكی كشور از تقسیم‌ بندی كشور در قالب 9 قطب مدیریت بحران كه به صورت منطقه ‌ای شرایط بحرانی كشور را هدایت می‌كنند، خبر داد.

وی از سازمان‌های امداد و نجات جمعیت هلال احمر، معاونت‌های بهداری سپاه و ارتش و ناجا، تأمین اجتماعی و صنف مراكز خصوصی به عنوان سازمان‌های همكار مدیریت حوادث نام برد.

وی گفت: نیروی انتظامی، شركت پخش فرآورده‌های نفتی، شهرداری، وزارت‌های ارتباطات و فناوری اطلاعات، نیرو و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، شركت مادرتخصصی فرودگاه ‌های كشور، سازمان هواپیمایی كشور، شركت راه‌آهن و صدا و سیما از جمله سازمان های پشتیبان مركز مدیریت حوادث هستند.

رییس اورژانس كل كشور با اشاره به رده ‌بندی ایران در ردیف 10 كشور نخست دنیا در زمینه بروز حوادث غیرمترقبه و جز بیست كشور اول در مطالعات جدیدتر، ادامه داد: حوزه سلامت جز نخستین بخش‌هایی است كه در این گونه مواقع درگیر است و باید ورود پیدا كند كه البته در كنار بحران‌های طبیعی، بیماری‌های انسان‌ساخت و بحث‌های تروریستی و هسته‌ای و شیمیایی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

پهناور بودن سرزمین ایران و ویژگی های خاص جغرافیایی، اقلیمی و زیست محیطی آن سبب شده كه از 41 نوع حادثه طبیعی شناخته شده درجهان، 31 نوع آن در ایران امكان وقوع داشته باشد كه سیل و زمین لرزه دراین میان بیشترین سهم را به خود اختصاص داده، به نحوی كه هرازگاهی یكی از این دو سانحه طبیعی بخشی از كشور را تخریب كرده و خسارات زیادی وارد می سازد.

طبق هشدار كمیته اضطراری فجایع طبیعی (DEC)،هم اكنون بیشترین نگرانی های سازمان های امدادرسان جهان درمورد وقوع زلزله درشهرهای بزرگ جهان از جمله تهران، استانبول در تركیه و كاتماندو در نپال است.

اجتمام(4)**7029**1558